Новини

Чаените чудеса на Маш Митака

Текст и снимки: Владислав Христов 07 септември 2021, 14:20

Всички сме чували за така типичното за пловдивчани състояние, красноречиво описано като "айляк". Това е нещо като италианското Dolce far niente, но по нашенски. И тук изниква въпросът - на какво с най-голямо удоволствие би се отдал един потънал в нищоправене под тепетата човек? На пиене на коктейли, разбира се! Вече научихме, кой бие камбаната на чаената култура в града. Крайно време е да разберем кой му партнира по отношение на коктейлите.

Запътил съм се към бар "Пощата" - леговището на един от най-именитите зверове на местната миксология, известен на широката общественост с прозвището Маш Митака. Вече няколко години "Пощата" е мястоТО, а благодарение на двамата главни алхимици Михаил Узунов и Маш Митака, коктейлната култура в Пловдив определено качи няколко високи стъпала.

Уговорката ни с Маш Митака е да ми сподели някои тънкости при приготвянето на коктейли, в които активно участие взема чаят. За срещата ни избираме най-айляшкия ден от седмицата, неделя. Моят домакин ме посреща с неизменната си усмивка, а аз го уверявам, че няма да си говорим за "творческата му биография" зад бара. Знам само, че от 15 години се занимава с барманство, а в дълбоките води на миксологията се е гмурнал през проследните 7.

"Все още има потребители, които си мислят, че коктейли се пият
само лятото и предимно от жени",

учудва се Маш Митака. Въпреки всичко той вижда светлина в тунела. "Информираността на гостите в Пловдив видимо се повиши, може би покрай появата на "Капана" като квартал, който събра доста заведения и барове. Хората знаят какво да търсят и какво искат да получат."


Пояснява, че в момента сме в годината на джина и затова всеки залага на него. "Гостите дори да не обичат толкова джин, вече го пият, защото е модерно, а индустрията се разви и предлага доста различни вкусове".

Според наблюденията на Маш Митака в града под тепатата се пият по-сладки коктейли с повече ликьор. Разказва ми как често пътува из Родопите, за да се снабдява с горски плодове от местните баби. "Натуралните и пресни продукти са в основата на всеки добър коктейл. Смея да кажа, че в Пловдив продажбата им се е увеличила двойно спрямо миналата година, а

чаените коктейли са сред най-търсените".

Ето че си дойдохме на думата!

"Чаят дава невероятно широко поле за изява. Различните видове са много богати на аромати, има екзотични вкусове, които не могат да се постигнат с нищо друго. Това е причината смело да експериментирам, правя си собствени сиропи и кордиали, след което започвам тестове с различен алкохол, докато открия оптималните пропорции", споделя опита си Маш Митака.

"Когато започна да изграждам нов коктейл, първо си оформям в главата някакъв определен вкус. Да кажем, при последния ми експеримент исках да създам нещо приличащо на Маргарита, но да е с ново лице. В коктейла да има хем нещо мексиканско, но и нещо българско. Реално тръгнах от базовите вкусове - имаме текила, която ни е за основа, разбира се, тук е и неизменният лайм. Българският елемент беше пюре от кайсии, понеже сме в сезона на този плод. Снабдих се с черен чай с шоколад, от който си направих много приятен сироп. За завършек добавих леко лютата мексиканска чушка анчо, която пък притежава специфичен сладък привкус на синя слива. От всичко това стана една много различна Маргарита, където успешно участваха елементи, характерни за съвсем различни части на света.


Чаят определено е не само мода при коктейлите, но и трайно присъствие". Питам го дали и колегите му го предпочитат за творенията си. "Ще ти дам красноречив пример - на едно от изданията на World Class темата беше хайбол коктейли (уиски и сода). 95% от участниците използваха кордиали от различни видове чай. Уискито се понася много добре с черните и зелени чайове".

Ето и съвета му за бърз и успешен чаен коктейл.

"Най-лесният вариант е следният - имаш за основа шотландско уиски, съчетаваш го с един кордиал от зелен или черен чай с даден привкус, например прасковата много добре подхожда на уискито, и за финал - сода като газиран агент".

Една от коктейлните гордости на бар "Пощата" обаче не е свързана с уискито и содата, а с кокоса. "Нискоалкохалният Ko Ko Ti определено е най-търсеният ни авторски коктейл на база чай", твърди с нескрита гордост Маш Митака. В него в хармонично единство се преплитат вкусовете на кордиал от китайски млечен оолонг, сок от лайм и кокосов ликьор. "Сладостта на кокосовия ликьор балансира киселината на лайма, в същото време имаме млечността от този уникален полуферментирал чай. Само три съставки, но резултататът е зашеметяващ!".

И докато си говорим, неусетно Маш Митака ми е поднесъл прословутия Ko Ko Ti. Свежест и дълбочина - с тези две думи мога да го опиша. Какво друго му трябва на един айляк през лятото?!

Разделяме се с този пловдивски маестро на коктейлите с обещанието скоро да ме изненада с някое впечатляващо питие. Само след няколко дни Маш Митака ми писа: "Идвай в Пощата, ще правя Негрони с оолонг!". Познайте дали отидох.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK