Реклама

ОТ БРОЯ: Модерното кулинарно огледало на една древна култура

Съдържание от JAZU by Hamachi-ni 20 декември 2021, 12:03

Японската храна е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и благодарение на JAZU by Hamachi-ni жители и гости на София може да разберат защо това е така. Скътаният между бизнес сгради на бул. "Никола Вапцаров" ресторант е поле за изява в посока експериментаторска кухня и премиум продукти, отразено чрез философията на японския дизайн и начин на живот, заложени в интериора.

Хармония отвън и отвътре
В JAZU на природата е отредена голяма роля. Японската концепция (Shizen) за красотата в природата и естествените материали е силно застъпена. Тук човек се чувства обгърнат от нея, включително и ако е седнал на маса вътре, защото естествената светлина струи през големите прозорци, а разкошните японски кленови дървета са видими отвсякъде. Внимание предизвикват ръчно изработените за ресторанта керамични чинии, а по-запознатите посетители ще забележат в менюто и препратките към легендарната японска чаена церемония - ритуал, който собствениците е съвсем вероятно да развият в бъдеще.

Джаз в чинията, джаз във въздуха
Името, разбира се, не е случайна хрумка. JAZU идва от стила, който звучи на живо всяка вечер: модерен авторски джаз. Атмосферата не разчита само на това, тук са застъпени дизайнерските концепции Datsuzoku и Mizu - свобода от навик и формула, изразена в промяната на осветлението спрямо частта от деня и идеята за свободно течаща вода - през деня JAZU е подходящ за формални бизнес срещи, а вечерно време прелива в ресторант и бар под звуците на саксофон.

Premium, подплатен със съдържание
Телешко месо от японската порода Wagyu, пресни стриди и омари, гибралтарски октопод, атлантически червен тон. Земното кълбо е събрано в страниците на менюто. Сред забележителните предложения е червеният тон, тук се борави с чу-торо, аками и най-деликатната, вкусна и полезна част от корема на рибата - оторо. Тя е с висока концентрация на омега-3 и буквално се топи като масло в устата. Напитките също будят интерес: авторски коктейли и винена листа с богати предложения от Стар и Нов свят.

Япония - достъпна, както никога преди
Вратите на заведението са широко отворени за всякакви посетители, без значение в каква степен са запознати с японската храна, като желанието на създателите е гостът да пробва интересна храна и ако е свикнал на суши с филаделфия например, то да дойде тук и да усети разликата. JAZU е от обещаващите примери за заведение, чиято философия лесно може да бъде уловена още с хващането на клечките в ръка.

Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Chilli Hills Farm, Dabov Specialty Coffee, Grape Central, Imperial Gastrohub, Wine and Co, La Cave du Moulin, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK