Вина

Bottled Opinions: виното и хората с мнение

Ани Коджаиванова 07 юни 2021, 11:37

Ако сте почитатели на българското вино, вероятно сте забелязали, че в последната година-две въпреки епидемията (или пък благодарение нея) витрините станаха сякаш по-цветни и по-интригуващи. Няколко нови, модерни и по-смели винени проекти стъпиха на пазара и внесоха оживление. Посоката е към свежи, ненатоварени с по-естествена изява вина, а бумът в модерната в цял свят в момента ниша на Pet-Nat (съкратено от Pétillant-Naturel или естествено пенливо вино) е видим. Някои провокират и с хипстърски етикети, които сме свикнали да свързваме с крафт бирата. Подобно разнообразие е повече от добре дошло - българският винен сектор определно има нужда от провокация и по-изобретателни проекти, защото макар качествено напредъкът в последните години да е голям, стилистично немалка част винопроизводство в България е все още малко старомодно.

Новите тенденции имат една особено свежа и интригуваща пресечна точка в проект със силно женско начало: Bottled Opinions. Както бързо става ясно не само от името, но и след първата дегустация - става дума за вина с характер, което ни най-малко не е изненада, при положение, че

зад тях стоят хора с характер:

това са виненият журналист, дегустатор, преподавател, ресторантьор и какво ли още не - Яна Петкова, която няма нужда от представяне във винените среди, и енологът Десислава Хитова, която има солиден опит като винар в България и Австралия. В последните години тя e консултант на изба Орбелия в долината на Струма, където всъщност се създават и вината на Bottled Opinions.

Накратко: пет вина, две от които пенливи, минимална технологична намеса в създаването им, силно ограничени серии, обещание за нещо различно всяка година и етикети, които просто няма как да не привлекат погледа. Те са за хора без предразсъдъци и без стереотипи за виното и неслучайно Яна Петкова и Десислава Хитова казват, че те трябва да се опитват "с отворен ум и сърце".

Двете се запознават преди четири години в компанията на общ приятел и осъзнават, че споделят обща идея - за проект, който да изразява техните идеи и визии за виното и да провокира мейнстрийма.

Bottled Opinions според тях е най-вече изразяване на мироглед, откривателство и разместване на границите. "Идеята е да показваме различни и нови вина, които да се променят всяка година или през година. Може да са с различни сортове или различни видове, но като цяло искаме да представяме мнението си за стилистиката на вината", казва Яна Петкова.

Двете Pet-Nat вина на Bottled Opinions - белият Grasshopper от совиньон блан (83%) и асиртико (17%) и розовият Pinot² пино ноар и пино гри, са първите звезди на проекта. Pet-Nat вината се правят по "древния метод", т.е. виното е бутилирано преди края на ферментацията и без добавена захар и дрожди, както е при класическата технология. Резултатът е по-слабоалкохолни, по-слабо газирани, нефилтрирани, често мътни вина в бутилка, затворена с капачка за бира. Те често са и непредвидими, но пък

носят вълнение заради уникалността на съдържанието си.

"Мисля, че има публика за такъв тип вина, това е и световна тенденция: без твърде много намеса от страна винаря - просто ферментирал гроздов сок в бутилка", казва Деси Хитова.
"В подбора на сортовете исках всички вина да са купажи. Понеже този стил пенливи вина оформят характера си по време на ферментацията, беше важно да подбера сортове с хубави ферментационни аромати, които ще дадат профила на готово вино - затова и се спрях на совиньон блан, на пино гри, на пино ноар", разказва енологът.

Идеята на Pet-Nat-ите на Bottled Opinions е да са "лесни" и откровени, но в никакъв случай не са прости - те имат свой характер и качества. Освен за небцето те са удовлствие и за погледа - с ярките си цветове (Grasshopper-ът е жълтно-зелен на цвят, а розето Pinot² e наситено и искрящо) и творчески помислени етикети. Последните са дело на артиста и илюстратор Теодора Дончева и напълно завършват идеята да се открояват.

Двете вина надграждат нишата на Pet-Nat-вината и в България, която за кратко се разви силно в крак със световните тенденции. В момента има може би повече български Pet-Nat-и, отколкото класически пенливи вина. Сред тях са тези на винарна Орбелия, на друг авторски проекет - Милков и Георгиев, на изба Царев брод, на винарна Ялово.

Bottled Opinions имат и три тихи вина. Бялото и розето са със същото съчетание от сортове като пенливите, но в белия бленд има и шардоне. Те са всилно лимитирани серии от по 200 бутилки и не са на пазара (но се надяваме догодина да бъдат, защото са са силно интригуващи).

Червеното пък носи семплото име RED и е купаж от три местни сорта - рубин, мелник и руен. Вторите два сорта са от подбрани лозя от долината на Струма, които Деси Хитова познава добре от работата си в Орбелия. Рубинът пък идва от малко семейно лозе (4 декара) с 45-годишни лозя до Брестовица. "Интересно е, че тук-там в това лозе се среща и един стар забравен сорт - тракийска слава, кръстоска между маруд и памид. Така всъщност в RED има и малко количество от него", споделя енологът.

Два от сортовете в RED са прекарали шест месеца в стари бъчви, а третият - в инокс. След купажирането им следват още 4 месеца в бъчвите и два месеца в иноксов резервоар, за да се успокои виното.

Резултатът е плодово, свежо и пивко вино, с приятен лек дъбов акцент,

но без бъчвата да превзема виното и да го доминира, както все още често се случва с много червени вина в България. В същото време RED има и сериозен профил със силни танини, достатчъно комплексност и дълбочина. "Бих го нарекла едно модерно червено вино", обобщава Яна Петкова.

RED е в серия от 600 бутилки и e в продажба, но Яна и Деси препоръчват на всички да изчакат с отварянето на бутилките до есента, когато този прекрасен бленд ще е поукротил още танините си и ще покаже най-добрата си светлина. "Дали тя ще е плодова, землиста, елегантна или самородна не сме сигурни; знаем само, че ще е всичко друго освен лаконична", казват загадъчно и откровено авторите му.

Вината на Bottled Оpinions на пазара

Grasshopper Pet-Nat Brut Nature 2020, 83% совиньон блан и 17% асиртико.
Pinot2 Pet-Nat Brut Nature 2020, 70% пино ноар и 30% пино гри.

И в двете Pet-Nat вина нямат добавени сулфити, не са стабилизирани и филтрирани. Препоръчителната температура за консумация е 4-5 градуса. Съветът е бутилките да се охлаждат не легнали, а прави заради утайките.

RED 2019, рубин - 50%, мелник 55 - 30% и руен - 20%.

Два от сортовете са отлежавали 6 месеца в употребявани бъчви, третият - в инокс. След купажиране още 4 месеца в бъчвите и 2 в инокс. Бутилира се без обработки и филтриране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK