Новини

Дунавската равнина с първа винена карта

Бакхус 01 май 2023, 16:41

17 изби от Западна и Централна Дунавска равнина се обединиха за създаването на карта, която да привлича туристи в региона. Картата беше представена на събитие на 28 април.

В проекта участват Агрофитнес, "Ахинора", Bononia Estate, "Боровица", Chateau Burgozone, Вила "Гривица", "Врачанска теменуга", "Горун", Dos Alamos, Домен Сент Жорж, "Лиляче", "Магура 1967" , Винен проект Ponte Dio, винарна "Свищов", "Типченица", "Хараламбиеви", "ШаТони".


Макар че районът представлява 1/5 от територията на България, едва 4% от потока на туристи се насочва към неговите природни, исторически, културни и кулинарни богатства. Именно амбицията да направят крайдунавския край по-разпознаваем и предпочитан за винен туризъм става повод за обединението на избите, които се намират по цялото протежение на реката. Около 10 000 дка собствени лозя се обработват от участниците в картата, които отглеждат

13 български и 23 международни сорта грозде.

Така се стига до създаването на карта. Тя е дело на художника и графичен дизайнер Росен Йорданов, който наскоро стана лауреат на наградата на СБХ за карикатура в памет на Борис Димовски. На картата са изобразени авторските му рисунки на избите и на 20 забележителности в района.

Еми Маринова, Chateau Burgozone, и Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство в България

"Работихме усилено 5 месеца и много се гордеем с резултата. Надяваме се повече хора да чуят за красивия ни регион, за хубавите ни вина, за да се заинтригуват и да ни посетят. Много важно е с подкрепата на централната и местната власт да поставим указателни табели, за да се ориентират по-лесно туристите. Надяваме се в бъдеще да направим дигитална версия на картата,

да организираме винени фестивали в региона и дегустации,

за да се промотира регионът и вината на ЗГУ Дунавска равнина в страната и чужбина", разказа г-жа Еми Маринова, координатор на инициативата и съсобственик на Chateau Burgozone.

Част от първия тираж на картата ще се разпространява чрез Министерството на туризма в Националния туристически информационен център и по време на изложения у нас и в чужбина. Картата е двуезична - на български и на английски език.

Зам.-министърът на туризма, проф. Мариела Модева

Пред присъстващите на представянето в края на април зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева съобщи, че междуведомствена работна група към Министерството на земеделието разработва наредба за обозначаването на винарни и изби

с указателни табели по подобие на тези за културните паметници.

Това ще се осъществи във взаимодействие с представителите на винарните. "Разглеждаме винения туризъм като част от културния и сме разработили 12 винени маршрута. Подкрепяме всички инициативи, в които български изби представят своите продукти. Подготвяме приложение с дигитална карта на България, което да улесни туристите. Този район се нуждае от икономическо развитие, за да може хората да живеят и работят по родните си места, а не да ги напускат. А винопроизводството е един от секторите, които имат потенциал за това", подчерта проф. Модева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK