Хора

Ти си готин, ще станеш барман

Надя Здравкова 12 юли 2018, 12:06

Кирил Хаджиев, едно от младите лица на България, които се занимават с миксология, представя три авторски смесени напитки - Milky Way #3, White # 10 и Vega, за топлите месеци и разказва защо "коктейл" вече не е мръсна дума.

На завършването класната на Кирил Хаджиев го пита дали ще продължава с ученето след гимназията. "Е, госпожо, аз досега не учих, къде тепърва да почвам" отговаря тогавашният абитуриент с голям интерес към футбола и много малък към книгите. "Нищо, ти си готин, ще станеш барман" успокоила го класната, без да подозира колко права ще се окаже. Той пък нямал представа, че голямото учене наистина му предстои, при това по собствена воля и инициатива.

Извървява пътя от баналните Аперол шприц и Мохито до коктейли с крокмач, паста от манатарки и индрише с много четене, експерименти и безценните съвети на няколко от най-добрите бармани в България като Ники Нейков и Симеон Петков. "Барманството е нещо средно между готварство, химия и познаване на продуктите" обяснява Кирил, който като главен барман в ресторант "Космос" има нелеката задача да измисля коктейли, които да носят българското, което е в основата на почти всички ястия в менюто, но едновременно с това и да са хем интересни и провокиращи вкусовите преживявания на гостите, хем да не са крайно шокиращи, както е било в при стартирането на ресторанта. "Коктейлната култура в България рязко се раздвижи в последните няколко години, хората оценяват интересните вкусове и вече разбраха, че нещо, в което има текила и ракия, не е синоним на главоболие на следващия ден", споделя наблюденията си 24-годишния миксолог.

Първият коктейл, който измисля, е по поръчка на мъж, който иска да впечатли своя бизнес партньорка с авторско питие, приготвено специално за нея. На следващия ден Кирил получава плик с бакшиш и бележка "good job". Докато си говорим, зад бара на "Космос" застъпва за пръв път още по-младо момче, съвсем начинаещ (може би) бъдещ барман.

"Какви ще са първите три урока, които ще му предадете днес" питаме Кирил и другите му по-опитни колеги. Как да работи подредено и чисто, как да прави кафе и никога да не стои с гръб към гостите. Не е много, но не е и малко като за първи ден в един от най-популярните ресторанти в София, където напитките са колкото добавена стойност към кулинарното преживяване, толкова и достойни за самостоятелно следобедно удоволствие, откраднато на няколко метра встрани от лудницата на столицата.

Ние го правим без угризения, защото трите пролетно-летни предложения, които Кирил Хаджиев ни приготвя, са премерени със съвършена точност като баланс между лекота на алкохолното съдържание, умереност във вкуса и искрено удоволствие.

Алармата на телефона на главния барман в "Космос" ни вади от приятния следобеден унес, в който дегустираме коктейлите му. Портокалите са престояли достатъчно, домашно приготвеният сахарум е готов. Да, зад бара е като в аптека, във всякакъв смисъл. "След малко ще дойде някой бракоразводен адвокат, който днес е имал пет срещи с двойки, които са искали да се избият пред него, и ние трябва да го излекуваме, да го накараме да се усмихне", включва се в нашия разговор и Ники Григоров, собственикът на "Космос". Абсолютно сме съгласни. Барът винаги е бил по-доброто място за терапия на душата, особено ако от другата страна стои някой, който разбира какво и защо прави, прави го с удоволствие и е доволен, когато и ти си доволен. Не запомнихме какво точно е фалернум и как се прави ("звучи сложно, но не е" твърди Кирил), но не това е най-важното. Най-важното е"да им е готино на хората и като влязат, и като излязат" почти в един глас казват всички, които са около Кирил зад бара. Ако е така, справяте се отлично, връщаме жеста ние. Време е за едно питие, без да поглеждаме часовника.

Тази статия е от новия брой на списание "Бакхус". Повече информация за него може да намерите тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK