Места

Ресторантите говорят: "Космос"

Надя Здравкова 12 юли 2018, 18:43

Разговор за успехите, предизвикателствата и бъдещето с Николай Григоров, собственик на ресторант "Космос", награден със специална награда "Модерна българска кухня" на конкурса "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"

Когато правиш ново място с идеята да е "уау", много е вероятно да стане "ау". Донякъде така се получава с първоначалния стремеж на Николай Григоров да покаже, че след "Ракета", "Спутник" и "Фабрика Дъга" може да направиш нещо още по-концептуално, по-издържано и с претенция за наистина "най-доброто място". След почти двегодишно доизпипване на визия, меню, обслужване и цялостно преживяване за гостите с днешна дата "Космос" заслужено наистина вече е сред най-добрите места в София.

"В началото като че ли правехме ресторанта повече за да сме доволни ние, да се покажем какво можем, да се състезаваме с другите гурме заведения", разказва Ники Григоров. Когато обаче обратната връзка от гостите на "Космос" е, че, да, наистина интериорът и преживяването са "уау", но храната не е достатъчно вкусна, започват да работят още и още върху рецептите и съставките. "Бих променил всичко на 200%, ако това означава гостите ни да са доволни", категоричен е Ники, който за разлика от много други собственици на топ ресторанти не е шеф и не разбира толкова много от храна.

Тайната му да управлява пет заведения и три от тях да са в топ 15 на TripAdvisor за София е... любов.

Преведено на ресторантьорски език, за него това означава "внимание + старание" - когато тези две съставки са налице, всичко останало в рецептата за успех е гарантирано. Грижата за екипа е от изключителна важност за всяко място и той с гордост твърди, че две години след отварянето на ресторанта има ядро от 10 - 12 души, които дават най-доброто от себе си в работата и допринасят ежедневно с усилията и енергията си "Космос" наистина да е на планетарно високо ниво. "Мисля, че успяхме да постигнем търсения уау ефект като визия и преживяване, но знам, че има още какво да подобряваме в съдържанието и не спираме да го правим", разказва собственикът на заведението отличено в категорията "Модерна българска кухня" в конкурса "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"

60 - 70% от гостите на "Космос" са чужденци, включително такива, които идват в София само за уикенда и специално заради преживяването в ресторанта. "Имаме гости от Дания и Холандия, които са в града за два дни и седят при нас почти през цялото време," твърди Григоров. Това няма как да не радва целия екип на "Космос", създаден с идеята да предложи нов прочит на класическата българска кухня, да превърне яйцата по панагюрски и баницата с боза в естетическо, вкусово и визуално преживяване, едновременно автентично и модерно.

За петте години, в които Николай Григоров развива петте си (засега) заведения, често се среща с хора, които му казват "Аз съм най-добрият." "Като го чуя това, и бягам далеч", казва той и се надява да успее да задържи и развие "Космос" като място със заслужена претенция, в което обаче да работят хора, които са по-скоро отдадени и вдъхновени от ресторантьорския бизнес, отколкото с грандоманско его "да покажат" на света колко са добри в това, което правят. Звучи трудно, но не и недостижимо. Дано се получи, защото София наистина има нужда от места като "Космос", в които не просто не се излагаме пред чужденците, а дори се фукаме. Напълно заслужено.

Тази статия е от новия брой на списание "Бакхус". Повече информация за него може да намерите тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK