Ресторант на годината

Виктор Ангелов, CHEF'S: Никога не бих пренебрегнал шкембе чорбата

Андреа Пунчева 26 юли 2022, 16:25

Интервюто е част от поредицата разговори с ресторантите, номинирани в категория "Авторски почерк" в наградите "Ресторант на годината 2021": Chef's, Hamachi-ni, Soul Kitchen и ANDRe.
Наградите бяха раздадени на 30 септември 2021 г. и победител в тази категория стана Hamachi-ni, a повод да потърсим четирите отличени заведения е желанието да разнищим една от основните теми за бранша - създаването на разпознаваем стил и откриването на кулинарна ниша.

Представям ви шеф Виктор Ангелов, познат е с телевизионното си присъствие във формати като Hell's Kitchen и MasterChef, наградите си (включително "Ресторант на годината" на "Бакхус" през 2011 и 2012 г.) но най-устойчивата и вкусната причина да го познавате е като собственик на ресторант CHEF'S в Лозенец (преди - в Пасарел) и на веригата с няколко обекта за качествено бързо хранене БДС - Балкански деликатеси на скара.

Шеф Ангелов, много добрият ресторант се отличава от добрия такъв по почерка. Как бихте описали стила на CHEF'S?

Стилът ни се мени динамично в 16-те години от съществуването му. В началото, т.е. първите осем години, когато ресторантът беше на Пасарелското езеро, залагахме на личния контакт и на кратко, но разнообразно меню с десетина позиции общо. Това бяха най-авторските години за ресторанта и концепцията беше новаторска и възможна, тъй като гостите ни посещаваха само през уикендите.
През 2014 г. се преместихме в Лозенец и публиката наред с лоялните ни посетители се промени. Стана по-многобройна и по-честа. Това наложи и корекция в концепцията, разбира се. Менюто стана по-разточително (около 30 позиции), работата също се промени и от бутиков ресторант се превърнахме в бизнес ресторант през деня и семеен вечерта.
С какво се отличава той днес от първите месеци, след като отворихте?
Винаги съм осъзнавал потребността да предавам знанията и енергията си на колегите, които ме подкрепят всекидневно в нелекото начинание, наречено ресторант. Насърчавам готвачите да бъдат творци, да създават нови ястия, подчертани със собствен почерк и въображение. Щастлив съм да виждам пламъка в очите на колегите си, когато включа техните шедьоври в менюто на ресторанта.
В последното си интервю при нас казвате, че не сте загърбили авторския си почерк, но все пак сте воден вече от желание да слушате гостите си и техните коментари. Какво казват те?
Забранил съм им да говорят с пълна уста! (смее се) Вярвам, че оценяват постоянството ни по отношение на качествени продукти, сезонни ястия, издържани световни класики, богата винена листа със сортови и ценови предложения за всеки вкус и джоб, чистота и хигиена.

Как изглежда менюто ви днес и колко често го променяте?
Има няколко емблематични ястия, които присъстват постоянно в него. Вярвам, че всеки ресторант в България трябва да предлага акценти от българската национална кухня. Така например "Шкембе чорба CHEF'S" по никакъв повод не бих я пренебрегнал! (смее се).
Разбира се, има и други предложения, които са най-обичани и желани ястия - такива, за които се разказва от уста на уста и заради които гостите ни идват отново и отново, водейки приятели - и българи, и чужденци.
Кое ястие се е оформило като посланик на ресторанта? Кое се поръчва най-често?
Българските класики са емблематични за нас, но увлечението ми по азиатските аромати на е тайна за никого и гостите ни се наслаждават на наистина вкусни блюда от Изтока.
Какви са наблюденията ви и практиките в ресторанта, що се отнася до съчетаването на ястията с напитки? Какво търсят вашите гости?
В годините сме изградили доверие помежду си. Гостите ни се осланят на препоръките ни по отношение на избора на аперитив, вино или коктейл към храната, която са си избрали. Разбира се, винаги приявяваме разбиране и в случаите, когато гостите държат на конкретна напитка. Вслушваме се и са учим взаимно.
Кой чужд ресторант посещавате с удоволствие?
Обичам да хапвам при моя близък приятел Пепи-Татуса, по-известен като шеф Михалчев.
Как си взаимодействат телевизионното ви присъствие и ресторантът, влияе ли едното на другото?
И двете ме забавляват и се раздавам с удоволствие! Вярвам, че си личи, и това ме зарежда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK