Космос в книга – идеи, вдъхновения и вкус на едно място
По-близо до "звездата": aEstivum, Космос и ONA влизат в JRE
Голямо признание за родната кулинарна сцена: главните готвачи на 3 български ресторанта са приети в JRE (Jeunes Restaurateurs) - една от най-престижните организации за главни готвачи в Европа. Членството ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.
Това са софийският "Космос", ONA близо до Белоградчик и aEstivum в с. Зорница. Всичките са получавали признания от "Бакхус" в рамките на наградите "Ресторант на годината".
Важно е да се отбележи, че за разлика от популярните отличия Michelin, които се присъждат след тайни посещения на инспектори и се дават на името на ресторанта, JRE e организация, която поставя на преден план главните готвачи.
JRE обединява над 375 първокласни ресторанти и талантливи готвачи. Организацията цели да повишава нивото и имиджа на кулинарната индустрия чрез обмен на добри практики и опит между шефовете от отделните страни.
Oснована e преди 49 години и в момента членовете й имат общо 180 звезди Michelin. Ценостите, които изповядва, са внимание към храната и нейния произход, стремеж към иновации, страст към кулинарното изкуство, съхраняване на гастрономическата идентичност и създаване на незабравими моменти за гостите.
Близо 5 млн. гости посещават годишно ресторантите от JRE по света.
За да стигнеш до JRE, трябва да бъдеш специално препоръчан.
Филип Захариев от ONA е бил препоръчан от шеф Ана Рош, главен готвач и собственик на Hisa Franko в Словения с 2 звезди.
Веселин Калев от aEstivum е бил препоръчан от шеф Оливър Рьодер, президент на JRE за Германия и главен готвач и собственик на ресторантa с една звезда Bembergs Häuschen.
Владислав Пенов от "Космос" е бил препоръчан от шефовете Цветомир Николов и Веселин Калев.
Космос в книга – идеи, вдъхновения и вкус на едно място
"Работете заедно!": двама JRE готвачи със съвети към България
Шефовете Карс ван Велхем от De Saffraan и Марко Карелсе от Villa La Ruche в интервю специално за "Бакхус"
Уникална по рода си вечеря с 5 JRE шеф-готвачи предстои в София
На 7 ноември в ресторант Talents творят 6 забележителни шеф-готвачи с 6 различни философии, обединени от HRC Culinary Academy
#БакхусПосланик: Александър Цеков
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
Wine Spectator отличи българския ресторант aEstivum
Испанско-българска история с продължение - отново в София
Тази кулинарна "книга" вече има три глави. Началото бе през 2019 г. на наградите на "Бакхус", във втората глава действието се разви във Валядолид, а третата се случва днес и утре, 25 и 26 май, в София
"Ресторант на годината" за 2022 г. е... Niko'las 0/360
Номинираните, спечелилите, ястията и всичко, което трябва да знаете за наградите "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Най-добрият ресторант според кого?
Как журитата на наградите "Ресторант на годината" определят победителите и кои са номинираните?
Номинациите: Ресторант на годината
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март
Великолепнитe 7: звездни и извън градовете
Местата, за които си заслужава да слезете от главния път
ОТ БРОЯ: Балканско намигване на Michelin почва
Разказ от първо небце от испанския ресторант Trigo, където готвиха Владислав Пенов и Антон Васев
Най-добрите винени листи в България говорят: aEstivum
Александър Скорчев разказва как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус"
Най-добрите винените листи в България говорят: Космос
Екипът поглежда как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус" през 2021 г.
Най-добрите винените листи в България говорят: Niko'las 0/360
Галина Виденова и Цветомир Николов разказват как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус"
От броя: По света и ONA с Филип Захариев
Между Севера и Северозапада
"Космос" стана "Ресторант на годината" за 2021
Всичко, което искате да знаете за церемонията и наградите "Ресторант на годината 2021 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Ресторантите говорят: aEstivum
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.