Големите творци и храната: Хенрик Сенкевич
Древен Рим, Нерон е на власт, време на жестокости, разгул и постоянни пировe. Богатите преяждат с езиците от фламинго, скакалци в мед, риби и месо. С талантливото си перо класикът на полската литература Хенрик Сенкевич описва до какво ще доведе всичко това.
Големите творци и храната: Ярослав Хашек
Дълго се колебаех накъде да поеме литературната ни разходка след жарката Ла Манча и писателя, прославил я по цял свят - Мигел де Сервантес. Един ден горчицата вкъщи беше свършила, а от хладилника съблазнително ме гледаше парче сочна пражка шунка. И тогава ме осени - едното не може без другото, тъй както Чехия не може без творбите на Ярослав Хашех. Самороден талант, анархист по природа, хуморист с безпощадно перо, скандалджия и провокатор, и в същото време детайлен познавач на народопсихологията.
Ние си имаме Алеко, чехите си имат Хашек. И могат с основание да се гордеят. Въпреки че си отива едва 40-годишен от белия свят, Ярослав оставя завидно по обем творчество - над 1000 разказа и, разбира се, гениалната си, за жалост недовършена творба "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война". Хашек е класически бохем, бирариите са втори негов дом, а славата му на чревоугодник, който може да погълне наведнъж няколко кнедлики (варени питки от тесто с мая или от картофи), се носи из цяла Прага. Нищо чудно, че точно в една пражка пивница, наречена "У Калиха" ("При чашата"), започва действието в
един от най-известните военни романи в световната литература.
Нека не забравяме, че и до днес пиенето на бира в тази Централноевропейска държава е ритуален акт, крепящ не само туризма, но и цялото общество. По Хашеково време Чехия е част от Австро-Унгария и повечето хора не приемат радушно този факт. В "У Калиха" кръчмарят Паливец коментира как мухите засират портрета на императора и ето че пристига новината за обяваването на Първата световна война.

Главният герой на романа Йозеф Швейк, който до голяма степен е копие на самия Хашек, се обажда в подкрепа на Паливец и така започва дългата му одисея на глуповат анархист, забъркващ се в непрестанни неприятности с властите. Въпреки че е задържан за "държавна измама", Швейк съумява да се върне в пивницита с репликата:
"Имам пет бири, кифла и кренвирш. Дай и една сливовица, ама по-бърже, че трябва да вървя, защото съм арестуван".
Войната започва и Швейк е мобилизиран. Но нима очаквате, че този непоправим чешит ще се остави така лесно в ръцете на командването, без да му скрои някой номер? Хитрият му план включва симулиране на ревматизъм, който поне за малко го спасява от снарядите, но пък го отвежда в болницата сред стотици други симуланти. Войнишкият порцион е оскъден, пациентите мечтаят за храна, защото са поставени на "пълна диета".
А както всички знаем,
устоите на чешката кухня се крепят на мазното и пърженото.
По цял ден мнимите болни фантазират за печено свинско с цвекло, хрян и горчица, патешко със зеле и кнедли. Пръжките обаче са издигнати в култ, те са тяхната най-голяма мечта, за Хашек това е храната символ на дома:
"Ако ги подслушваше някой, щеше да остане с впечатлението, че се е озовал в някакво общество на кулинари, в някакво висше училище за готвачи или че е попаднал на гастрономичен курс.
- И простите лоени пръжки ги бива за ядене, стига да ги стоплиш - тъкмо разправяше един, който лежеше от "хроничен катар на стомаха" - След като се стопи лойта, пръжките се изстискват, докато станат сухи, посоляват се, посипват се с черен пипер и, казвам ви, даже и гъшите пръжки не могат да се сравняват с тях.
- Остави ги ти гъшите пръжки - каза един мъж с "рак в стомаха", - по-вкусно нещо от тях няма. И дума не може да става за сравнение с пръжките от свинска сланина! Разбира се, те трябва да се изпържат така, че да добият златист цвят, както ги приготвят евреите. Те вземат тлъста гъска, смъкват сланината заедно с кожата и я оставят да се пържи".
Един от най-важните персонажи в книгата е фелдкуратът (военнен свещеник) Ото Кац. За него, както и за Швейк, храната и алкохолът са повод за близост. И те се сприятеляват дотам, че фелдкуратът упълномощава Швейк да извърши миропомазване, напътствайки го по следния начин:
"За утрешния ден ние трябва да се подготвим много добре. Изпържете яйца с шунка, сварете пунш бордо, а след това нека се отдадем на размисъл, както е казано във вечерната молитва".
Изобщо във всеки епизод в романа, където се появавя храната, Хашек въщност разкрива чрез героите собствените си кулинарни предпочитания. Като завършен ироник Ярослав не пести критика към властимащите и в своите кратки истории. Показателен в това отношение е краткият разказ "Чешка кухня", който започва с осмиващ навиците на чешките политици пасаж:
"И депутатите трудно устояват на миризмата на моравските колбаси. Господин депутатът Скухерски предпочиташе колбасите от ситно смляно месо пред тези от едро смляно, както и виното от Далмация пред виното от Долна Австрия и Унгария. Ясно е каква беше радостта му, когато в Осми виенски район на една забутана уличка, където по-скоро би очаквал да срещне дами със съмнително поведение, откри далматинска винарна със скромно свряна зад прозореца табелка с чешки надпис: "Маркови вина от Далмация. Днес: моравски колбаси от дребно смляно месо със зеле".
Такова е безмилостното хумористично перо на Хашек, свободен дух, частица от който може и днес да откриете в чешките пивници. Загледайте с в някой от надигащите халби мъже, в него със сигурност живее един малък Швейк, очакващ поредната порция кренвирши.
Очаквайте скоро и следващата ни литературно-кулинарна спирка: Никос Казандзакис и неговия влюбен в живота Алексис Зорбас.
Големите творци и храната: Хенрик Сенкевич
Древен Рим, Нерон е на власт, време на жестокости, разгул и постоянни пировe. Богатите преяждат с езиците от фламинго, скакалци в мед, риби и месо. С талантливото си перо класикът на полската литература Хенрик Сенкевич описва до какво ще доведе всичко това.
Големите творци и храната: А. П. Чехов
Класикът на руската литература ще ни пренесе в дворянските времена, ще ни замирише на печена пуйка и мариновани вишни...
Големите творци и храната: П. Г. Удхаус
Нека видим в какви кулинарни каши ще се забъркат икономът Джийвс и аристократът Бъртрам Устър
Големите творци и храната: Жоржи Амаду
Бразилците наричат Баѝя "страната на щастието" и със сигурност са близко до истината
Големите творци и храната: Ърнест Хемингуей
През 20-те години на миналия век Париж е център на артистичната бохема, художници и писатели от цял свят попиват духа на града, наслаждавайки се на обилно количество храна и питиета. Сред тях е все още никому неизвестният 22-годишен американец Ърест Хемингуей.
Големите творци и храната: Астрид Линдгрен
"Как да направим хората щастливи? Нужно е да им дадем радост, любов и малко сладко", възкликва Карлсон. Пипи и Емил със сигурност ще се съгласят с него.
Големите творци и храната: Никос Казандзакис
От всеки ред гъркът възпява простите, но вселенски човешки потребности, сред които водеща роля има храната
Големите творци и храната: Мигел де Сервантес
Най-знаковият за испанската литература писател противопоставя духовното срещу прагматичното. Кое е по-засищащо?
Големите творци и храната: Франсоа Рабле
Един от стълбовете на френската литература, той стига дотам, че създава свой собствен "раблезиански език".
Големите творци и храната: Джовани Бокачо
Погледнем ли днешната тосканска кухня, неминуемо ще открием храни от декамеронските истории на Бокачо.
Големите творци и храната: Лаура Ескивел
Щом сме в Мексико, ключовите думи са "люто", "сладко", "солено". От всичко по много!
Големите творци и храната: Исабел Алиенде
В "Афродита" на чилийската писателка има меко казано причудливи рецепти: "Варено за оргии" и "Възбудителното блюдо на леля Бургел"
Големите творци и храната: Джеръм К. Джеръм
"1 фунт бифтек и 1/2 л горчива бира на всеки 6 часа. 1 разходка от 10 мили всяка сутрин": част от рецептата против чернодробни болежки на големия автор
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.