Големите творци и храната: Петко Р. Славейков
България може да се похвали с една от първите готварски книги в Европа, написана от него и издадена в Цариград през 1870 г..
Големите творци и храната: А. П. Чехов
Добрите разказвачи на истории в световната литература не са толкова много, а тези с афинитет към кулинарята са си направо рядкост. След мъглива Англия и култовия за британците хуморист П.Г. Удхаус се отправяме към царска Русия с майстора на краткия разказ - Антон Павлович Чехов, с чиято помощ ще надникнем в кухнята от края XIX и началото на XX век. Тук е важно да отворим скоба и да отдадем нужното внимание на най-важния продукт - картофа.
През 1839 г. по време на управлението на император Николай I гладът бил на път да разклати цялата държава и предвидливият държавник наредил да се засаждат масово картофи. На всеки възрастен е трябвало да бъдат безплатно произведени по 105 килограма картофи. Въпреки че недоволството на населението довело до "картофени бунтове", гладът бил овладян, оттогава зеленчукът станал "втори хляб" за руснаците.

Разбира се, отделните прослойки консумирали съвсем различна храна. Бедните хора карали предимно на елдена каша, блини и пелмени, а махмурлука го "лекували" със супа солянка. За сметка на това дворянството си позволявало доста кулинарни удоволствия по тогавашната европейска мода. В графствата готвачите често били "внасяни" от Франция, което коренно променило хранителните навици на руската аристокрация. Нека си припомним само историята на легендарния Бьоф Строганов и ще разберем доколко френската кухня е сложила печат върху руската.

Връщаме се към главния ни герой - А.П. Чехов. Израснал в семейство на бивш крепостен селянин, младият Антон прописва поради липса на финанси. Немалка част от персонажите му обаче си остават представители на буржоазията. Този пасаж от разказа "Годеница" е показателен за порядките в богатите руски домове:
"Надя беше вече на двадесет и три години; от шестнадесетгодишна мечтаеше да се задоми и най-сетне е годеница на Андрей Андреич. От приземния етаж, където бе кухнята, през отворения прозорец се чуваше как там бързат, как тракат ножовете и хлопа летящата врата; миришеше на печена пуйка и на мариновани вишни".
Да, пуйките, тези северноамерикански птици, по онези времена в Русия са били сигурен белег за богатство. Няколко описания от разказа "Дуел", също ни пренасят в атмосферата на дворянството:
"След като се облякоха, влязоха в павилиона. Тук Самойленко беше свой човек и за него се пазеха дори отделни прибори. Всяка сутрин му поднасяха кафе, висока ръбеста чаша с вода и лед и чашка коняк; отначало той изпиваше коняка, сетне горещото кафе и накрая водата с леда. Това трябва да беше много вкусно, защото след цялата тая процедура очите му ставаха маслени, той приглаждаше с две ръце бакенбардите си и казваше с поглед към морето: - Изумително великолепна гледка!", "На другия ден, в четвъртък, Маря Константиновна празнуваше рождения ден на своя Костя. Гостите бяха поканени през деня на баница, а вечерта - да пият шоколад", "Лаевски се изми на един ручей, прочете утринната си молитва и му се дощяха чай и горещи бухтички със сметана, каквито се поднасяха на закуска всяка сутрин у тъста му".

Сладострастието, с което руският класик се отнася към кулинарията, си проличава най-ясно в разказа "Сирена". Там цялото действие се върти около това как след един продължителен конгрес, група съдии, говорят за любимите си ястия. Сред всички тях изпъква "изумителната кулебяка"! Всъщност това е традиционен руски пирог с плънка, приготвена от запържено телешко мляно месо с лук и надробените в него сварени яйца: "Кулебяката трябва да е апетитна, безсрамна, в цялата си голота, та да те изкуши. Намигаш й с очи, с един замах отрязваш голямо парче от нея и чувствено движиш пръсти по повърхността му. Започваш да го ядеш, а от него тече масло като сълзи, пълнежът е мазен, сочен, с яйца, кайма и сладък лук".
След това почти еротично описание с разказа "Селяци" ще се върнем при ниските слоеве на обществото, които въпреки ограничените си възможности не спират да мечтят:
"Влезе мъничкото плешиво старче, готвачът на генерал Жуков, същият, на когото му беше изгоряла шапката. Приседна, послуша малко, пък и той взе да си спомня и да разказва разни минали истории. Свесил крака от печката, където седеше, Николай слушаше и разпитваше все за яденетата, дето ги готвели по господарските къщи. Разправяха за различни видове кюфтета, за разни супи и сосове и готвачът, който също така много добре си спомняше всичко, изреждаше такива яденета, каквито сега нямаше. Имало например едно ядене, което се приготовлявало от говежди очи и се казвало "утринно пробуждане".
- Ами кюфтета марешал правеха ли тогава?- попита Николай.
- Не. Николай неодобрително поклати глава: - Ех, и това ми било готвачи!".
Големият урок на Чехов - бедността не е порок, важно е да имаш богат вкус за живота.
Очаквайте следващата ни литертурно-кулинарна спирка, ще бохемстваме по американски с Франсис Скот Фицджералд.
Големите творци и храната: Петко Р. Славейков
България може да се похвали с една от първите готварски книги в Европа, написана от него и издадена в Цариград през 1870 г..
Големите творци и храната: О. Хенри
Майсторът на социалната сатира ни разкрива какви са били хранителните навици на американците в началото на XX век
Големите творци и храната: Марк Твен
Kласикът на американската литература ни повежда на околосветски пикник изпълнен с много обрати и кулинарни открития
Големите творци и храната: Александър Дюма-баща
Големите творци и храната: Франсис Скот Фицджералд
Разходка до епохата на "изгубеното поколение" сред нощни партита, Сотерн, шампанско, печени бутове, прасенца и пуйки
Големите творци и храната: П. Г. Удхаус
Нека видим в какви кулинарни каши ще се забъркат икономът Джийвс и аристократът Бъртрам Устър
Големите творци и храната: Жоржи Амаду
Бразилците наричат Баѝя "страната на щастието" и със сигурност са близко до истината
Големите творци и храната: Ърнест Хемингуей
През 20-те години на миналия век Париж е център на артистичната бохема, художници и писатели от цял свят попиват духа на града, наслаждавайки се на обилно количество храна и питиета. Сред тях е все още никому неизвестният 22-годишен американец Ърест Хемингуей.
Големите творци и храната: Астрид Линдгрен
"Как да направим хората щастливи? Нужно е да им дадем радост, любов и малко сладко", възкликва Карлсон. Пипи и Емил със сигурност ще се съгласят с него.
Големите творци и храната: Никос Казандзакис
От всеки ред гъркът възпява простите, но вселенски човешки потребности, сред които водеща роля има храната
Големите творци и храната: Ярослав Хашек
Вижте кой е един от най-известните военни романи, чийто войници издигат в култ любовта към пръжките - символ на дома
Големите творци и храната: Мигел де Сервантес
Най-знаковият за испанската литература писател противопоставя духовното срещу прагматичното. Кое е по-засищащо?
Големите творци и храната: Франсоа Рабле
Един от стълбовете на френската литература, той стига дотам, че създава свой собствен "раблезиански език".
Големите творци и храната: Джовани Бокачо
Погледнем ли днешната тосканска кухня, неминуемо ще открием храни от декамеронските истории на Бокачо.
Големите творци и храната: Лаура Ескивел
Щом сме в Мексико, ключовите думи са "люто", "сладко", "солено". От всичко по много!
Големите творци и храната: Исабел Алиенде
В "Афродита" на чилийската писателка има меко казано причудливи рецепти: "Варено за оргии" и "Възбудителното блюдо на леля Бургел"
Големите творци и храната: Джеръм К. Джеръм
"1 фунт бифтек и 1/2 л горчива бира на всеки 6 часа. 1 разходка от 10 мили всяка сутрин": част от рецептата против чернодробни болежки на големия автор
От кухнята на Дьо Гол до телевизионната слава: Жак Пепен на 90
Инициатива "90/90" събира десетки шеф-готвачи от цялата страна в чест на френската кулинарна легенда
Гръцка Коледа в селото: празник на дома, трапезата и паметта
Там, където ароматът на мед, печено месо и глъчка от кухнята събират поколенията
✪ Вила Мелник събира семейството на Широка мелнишка лоза в купажа Melnik Family Tree
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe