"Ракета Ракия Бар" и вкусът на носталгията
Къде е най-доброто шкембе?
Този текст е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya.
Ако нямате Instagram, то може и да сте пропуснали: по няколко пъти месечно за по 24 часа аз "отвличам" профила на "Бакхус" в социалната мрежа и го повеждам към различна дестинация. Идеята за това дойде една вечер преди мое музикално участие и на по бира с екипа на списанието се заговорихме за храна, ресторанти, вкусове. Започнахме да кроим пъклени планове и така се роди рубриката "Чревоугодно ми е, Ния" (изписвано по принцип с #, защото е Instagram все пак!)
Ния Петрова
От любов към горещата супа, подходяща за студени дни, в последните дни на ноември се пуснах по следите на вкусната шкембе чорба в София и околността. Отне ми около седмица: обиколих заведения, в чиято гениалност се кълняха читателите и последователите на "Бакхус" онлайн, а посетих и такива, за които от личен опит предварително знаех, че са майстори и може да им се вярва да държат постоянно качество.
Ясно е, че всеки вярва, че неговото любимо заведение я прави най-добре, затова и окончателен победител няма, но има една много преяла Ния. В следващите поне 2 месеца ще мина без шкембе, а това за мен значи много. Заведенията са подредени според моите лични предпочитания - може да не се съгласите, но всъщност всичките са много вкусни.
| Мерак |
Какво: има 3 различни вида, но без вегетарианска опция
Тук са издигнати чорбата на друго ниво, защото предлагат три варианта: класическо телешко шкембе, 3 в 1 - шкембе, език и джолан, и само бульон. Последното особено ми допадна, защото има много хора, които харесват вкуса на бульона, но не и текстурата на шкембето, така че това е за тях.
Мерак
| The Wrong Bar |
Какво: класическо и вегетарианско с кладница
И двете бяха много вкусни със страхотен бульон, като си признавам, че именно тук за първи път едно време ми хареса вегетарианско изпълнение, това беше преди година и се радвам да видя, че не са го развалили.
Wrong bar
| Ракета Ракия Бар |
Какво: класическо
Шкембето им е най-гъстото, което съм пробвала. Така наречената запръжка е мноооого ароматна, а малката люта чушка е достойна за пикантно надяждане. Поздравявам ги и за пипера. Само не допускайте моята грешка и не си пипайте очите след това.
| Дедо Мацо |
Какво: класическо
Към "Дедо Мацо" си имам сантимент, защото след планина винаги сме сядали там и атмосферата е велика. Нещо, което никога не можеш да сбъркаш, е вкусът на шкембето, което винаги си е едно и също. Не бях ходила от няколко години и малко ми се доплака, защото продължава да не се мени и да има страхотен бульон. А и никак не пестят от самото шкембе.
Дедо Мацо
| Окото |
Какво: класическо
В ресторант "Окото" ми поднесоха шкембето с топла пърленка със самардала. Беше разкошно, самият бульон беше много ароматен, сякаш с повече подправки. Когато ги попитах обаче, не ми издадоха тайната, за съжаление.
Окото
| Препоръчани от вас в Instagram в профила на @bacchusbulgaria |
Поканихме и последователите в социалните мрежи да се включат с предложения за любимите си места не само за класическия вариант - с много люто и чесън, разбира се, но и във вегетариански/веган изпълнение, защото вече се търси много, а за гъбата кладница отдавна се знае, че се държи като месо, че дори и мирише на него. Ето кои откроихте вие. Някои от тях пробвах, други оставих за следващия път. Отново са подредени, започвайки с моя личен фаворит.
| Grindhouse Skateboard Club |
Какво: ШкемБе и шкемНе
Шкембето в Grindhouse е само в неделя, но със сигурност си заслужава. Отново започнаха да правят и шкемНе (веган шкембе), което е трудно различимо от класическото. Ако ми дадат да ги пробвам със затворени очи, със сигурност ще ми е трудно да позная кое кое е. От всичките пробвани за мен това заведение ми влиза в топ 3 на посетените досега.
Grindhouse
| СкараБар |
Какво: класическо
"Да, да, да!" Това е моята реакция, когато видях, че сред читателите и последователите на "Бакхус" има хора, които ми препоръчаха да ида там. Определено не разочароват с шкембето си и там задължително към него вземете хлебче с шарена сол.
Останалите препоръки вижте в "Отвъд отъпканите пътеки".
"Ракета Ракия Бар" и вкусът на носталгията
#ЧревоугодноМиЕНия пак в София: колко е кисело млякото и как мирише сиренето
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
#ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част II: свински ребърца като за световно
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
#ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част 1: тайната на кашкавала и еленския бут
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
ОТ БРОЯ: Тарама турне из Южното ни Черноморие
От Градина, през Варвара до Синеморец
Неизвестните истории на известните ястия: супа Фъ
Обиколила целия свят, тя е от Виетнам и отразява богатата история на родината си
Чревоугодно ми е Ния: махмур...лек
Трикове за посрещане на следващата сутрин, изпитани на личен гръб и глава
От редактора: Еднорози по села, хижи и под елхата
#ЧревоугодноМиЕНия - градскоморски обиколки през юни
От София до Варвара с вилица и нож
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през април
Брънч в бар? О, да. Вижте градските места за вкусен обяд
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през март
По следите на гурманските градски приключения на Ния Петрова
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
Whisky Show Bulgaria 2025 отново събира изключителни и редки представители на уискито
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност