От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част II
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през март
Ния Петрова
Ако нямате Instagram, то може и да сте прооуснали: по няколко пъти месечно за по 24 часа Ния Петрова "отвлича" профила ни в социалната мрежа и го повежда (а с него - и вас, аудиторията ни) към различна дестинация. Апетитни спирки, сочни сосове и коментари - всеки път темата е различна, но кулинарното любопитство си остава. Март месец донесе еклектика: от рамен до хот дог.
| Ново място за рамен: Haikara Ramen & Karaage Bar |
София отдавна не може да се оплаче от липса на японски ресторанти. Новото място Haikara обаче е с една идея по-автентично, имайки предвид, че шеф Тошихиро Камбе, главното действащо лице в кухнята, идва директно от Токио и знае как да направи класически японски рамен павилион - и по вкус, и по обстановка.
Първоначално ресторантът залага на два вида рамен - мисо и шою, има и вегетариански вариант. Шеф Тоши работи и съчетава четири вида бульон - пилешки (от кокошка), свински, рибен и зеленчуков.
Мисо рамен
На снимката е чашу дон, по който "всички почитатели на свинското припадат", описва Ния. Поднася се със студено месо, което се маринова и готви още на предния ден, меко яйце, ориз и шою таре (или иначе казано соев сос).
Чашу дон
Карааге - японски пържени пилешки хрупкави късчета. Сравняват се обикновено с темпурата, но при караагето месото (или зеленчуците) се мариноват предварително поне 10 часа, а в панировката се добавя картофено нишесте. Вместо да разчита на допълнителен сос, маринатата ги прави достатъчно ароматни и вкусни. Поднасят се с парче лимон и обикновено се разбират изключително добре с чаша бира.
Карааге
Карааге
| Къде е най-хубавият хот дог в София? |
По всяка вероятност това е първото от няколко такива включвания, понеже в рамките на денонощие трудно може да се пробва всичко - макар че Ния се опита! 5 различни вида хот дог в 3 различни заведения - всичките препоръчани от вас, аудиторията на бакхусниците. Ния геройски издържа, макар и да преяде на финала и да се закле, че 6 месеца няма да яде. Ето нейните предложения за градски хот дог според различните предпочитания:
Hungry Dog
За това посещение Ния беше с подкрепление и така успя да опита 3 от общо 7 различни вида хот дог: Балкан дог с наденица, лютеница, мус от сирене и люта чушка. Хънгри дог с класически кренвирш, айоли, чедар и червен лук, а за "десерт" - Кенди дог със свинско, карамелизиран лук и барбекю сос.
Балкан дог и Хънгри дог
Кенди дог
В Street Chefs резултатът e млечна багета, две телешки наденички, шефс сос, хрупкав лук, глазиран бекон и айсберг.
Street Chefs хот дог
Rolling Dogs
Тук се предлагат 9 вида хот дог, но Ния е върл почитател на азиатската храна и съответно в чинията ѝ попадна Banh Mi - свински братвурст, пържено яйце, маринован морков, прясна краставица, дайкин и азиатска майонеза.
Bahn Mi дог в Rolling Dogs
| Pop-up вечеря: SCRAN |
Тарама, мус от овче сирене, баба гануш и хумус
Домашна содена питка
Салата от червено цвекло, печено в сол с козе сирене и карамелизирани орехи
Филе ципура с домашни пържени картофи
Шоколадов мус с вишни
През април гастрономическата обиколка на Ния започва с търсенето на перфектния брънч. Последвайте профила ни в Instagram, за да сте винаги в крачка с #ЧревоугодноМиЕНия.
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част II
#ЧревоугодноМиЕНия пак в София: колко е кисело млякото и как мирише сиренето
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
#ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част 1: тайната на кашкавала и еленския бут
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
Къде е най-доброто шкембе?
Търсенето на #ЧревоугодноМиеНия
От броя: Вегесофия или не съвсем
На фона на огромен подем в западния свят в София културата на безмесно хранене напредва с малки и плахи стъпки
#ЧревоугодноМиЕНия - градскоморски обиколки през юни
От София до Варвара с вилица и нож
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през април
Брънч в бар? О, да. Вижте градските места за вкусен обяд
Топ 20: Вкусът на улицата - част 3
Вкусове от Централна Европа, Южна Америка, САЩ и Европа са главните герои в воследната част от класацията ни за улична храна
Топ 20: Вкусът на улицата - част 2
Поднасяме ви втора порция превъзходна улична храна - този път се разхождаме от Франция и стигаме до Мексико.
Топ 20: Вкусът на улицата - част 1
Kолко от тези емблематични улични храни от всички кътчета на света сте опитвали лично?
Култура на хранене
Диво умами
Бразилия звучи като епично обещание: кухни, придошли от различни континенти, ендемични плодове и зеленчуци, добивани в selva oscura на Амазония, риби и меса от морета, реки, долини и планини. Три седмици, прекарани като с вдигнат харпун в очакване на улова на живота, обаче донасят твърде малко удовлетворение. Интересно невинаги означава вкусно, нито местният произход гарантира качество. В Бразилия добра храна има, но тя не е пропорционална на обещанието. А и идва, когато най-малко я очакваш
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe