 Зарибени по Черноморието: как да (пре)открием българската кухня
		
		Няколко спънки и стъпки, когато говорим за българската кулинарна традиция и индустрия
	
	
		
			Зарибени по Черноморието: как да (пре)открием българската кухня
		
		Няколко спънки и стъпки, когато говорим за българската кулинарна традиция и индустрия
		
	
	
ОТ БРОЯ: Тарама турне из Южното ни Черноморие
 
	
 
	
		
Ния Петрова е певица, победител в "Гласът на България" (2018 г.), а през 2022 излезе и дебютният й албум - Late on Time. В свободното си време тя обича да открива нови вкусове, понякога е гост-готвач на заведения, търси нови места и тук-таме забърква питиета. Води нашата Instagram рубрика #ЧревоугодноМиЕНия
Въпрос на време беше да тръгна да издирвам най-добрата тарама по родното Черноморие. Тази разядка е символ на лятото така, както са пиенето на коктейли в три следобед и ароматът на слънцезащитен крем на плажа. Битият хайвер е истински божествен, когато е приготвен със старание и хубави продукти, но това още далеч не е случаят на много места, затова се впуснах в тарама приключение на юг. Споделям местата, на които дегустирах или направо облизах до дъно чиниите. Догодина - на север.
SCRAN, къмпинг Градина
 Тук обикновено трудно се сдържам да не поръчам цялото меню, но сега сме на тарама мисия и проявявам нужната дисциплина. Най-важното за SCRAN и тяхната тарама от треска е да постигнат баланс. "Тази хармония се получава след редица различни опити и вариации на основните вкусове: солено, сладко, кисело. Рибният вкус и соленост идват от маринования дроб на треска. Сладостта - от червения лук и специалната маринована добавка (тайна е, само това изкопчваме - бел. авт.). Киселинността - от хубавия винен оцет. Съвършената текстура става чрез съчетанието на вкусен хляб и висококачествена мазнина, която хомогенизира нашата тарама", обяснява Габи Димитрова.

Старци Разбойници, Варвара
 В "Старци Разбойници" уважението към рибарите в района е на почит. Рецептата за тарама е още от едно време (това е много старо заведение, едно от първите във Варвара, ако не и първото). Тарамата я прави Стоил, който обикновено използва хайвер от треска или от попчета от Варварския залив. Поднесена е заедно с домашна содена питка с чаша студено бяло наливно вино.
 Умората след 10 тарами в рамките на ден и половина
Умората след 10 тарами в рамките на ден и половина
При Димо, Варвара
 80-те години Димо започнал с мазането на филийки с маринована риба за студентите от НХА и така решил да отвори ресторанта. Днес е сред най-емблематичните и обичани в селото. При Димо използват повече лук и разчитат предимно на неговото водно съдържание, вместо да добавят допълнително вода. Съответно тук тарамата е със силно лучено присъствие, имайте го предвид, ако имате планове за по-късно.

Боцмана, Варвара
 Единствената тарама, която пробвах в района, направена без хляб, беше в Боцмана.
 Надълго ми разказаха по какъв начин я правят, колко са важни водната среда и зрелостта на хайвера, както и бавното биене на самия хайвер. Масовата грешка на повечето места според тях е именно това, че ползват млад хайвер, който не е достигнал нужната зрялост. В случая тяхната рецепта е придобита от Джун Йошида и негов колега преди години, но все още я спазват дословно. Тарамата там е страшно лека и много вкусна, без да е твърде натрапчиво рибна.

Котката, Синеморец
 Няма какво да си кривя душата - тук майка ми твори в кухнята. И все пак, абстрахирайки се от този факт, в "Котката" тарамата е на много високо ниво - слагат се пресни подправки, обикновено девесил, което допринася за свежестта и ѝ придава характерен и разпознаваем вкус.
 
 
Пуснахме допитване и до вас, читателите на "Бакхус", за предпочитаните ви места. Някои вече ги бяхме пробвали, но другите ги оставяме тук.
Синеморец: Тръстиките, Casa Domingo, Таляна
Несебър: Ресторант Нептун
Варна: На Куката, Marché
Бургаски залив: Рибарско селище Ченгене скеле
Арапя: Пънчетата
Царево: Бистро Бриз
Лозенец: The Place by Chef Fipe
 Зарибени по Черноморието: как да (пре)открием българската кухня
		
		Няколко спънки и стъпки, когато говорим за българската кулинарна традиция и индустрия
	
	
		
			Зарибени по Черноморието: как да (пре)открием българската кухня
		
		Няколко спънки и стъпки, когато говорим за българската кулинарна традиция и индустрия
		
	
	
 #ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част II: свински ребърца като за световно
		
		По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
	
	
		
			#ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част II: свински ребърца като за световно
		
		По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
		
	
	
 Легендарните рибни пазари на Европа
		
		Разходка до някои от най-цветните места, посветени на морското дъно
	
	
		
			Легендарните рибни пазари на Европа
		
		Разходка до някои от най-цветните места, посветени на морското дъно
		
	
	
 #ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част 1: тайната на кашкавала и еленския бут
		
		По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
	
	
		
			#ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част 1: тайната на кашкавала и еленския бут
		
		По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
		
	
	
 ОТ БРОЯ: Най-добрият подарък - незабравимо изживяване
		
		Онлайн фабрика за богати емоции
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Най-добрият подарък - незабравимо изживяване
		
		Онлайн фабрика за богати емоции
		
	
	
 От редактора: Бъдещето е за мечтателите... които запретнат ръкави
		
		С гледка към утрешния ден - на храната, на напитките и на гурме общността като цяло
	
	
		
			От редактора: Бъдещето е за мечтателите... които запретнат ръкави
		
		С гледка към утрешния ден - на храната, на напитките и на гурме общността като цяло
		
	
	
 Чревоугодно ми е Ния: махмур...лек
		
		Трикове за посрещане на следващата сутрин, изпитани на личен гръб и глава
	
	
		
			Чревоугодно ми е Ния: махмур...лек
		
		Трикове за посрещане на следващата сутрин, изпитани на личен гръб и глава
		
	
	
 Къде е най-доброто шкембе?
		
		Търсенето на #ЧревоугодноМиеНия
	
	
		
			Къде е най-доброто шкембе?
		
		Търсенето на #ЧревоугодноМиеНия
		
	
	
 #ЧревоугодноМиЕНия - градскоморски обиколки през юни
		
		От София до Варвара с вилица и нож
	
	
		
			#ЧревоугодноМиЕНия - градскоморски обиколки през юни
		
		От София до Варвара с вилица и нож
		
	
	
 #ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през април
		
		Брънч в бар? О, да. Вижте градските места за вкусен обяд
	
	
		
			#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през април
		
		Брънч в бар? О, да. Вижте градските места за вкусен обяд
		
	
	
 Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
		
			Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	