 Що е то "гурме пица" и всичко, което искаме да знаем за нея
		
		"Трябваше да е изненада" гласи слоганът на Paesano Gourmet Pizza, а разкошното е, че изненадите са само хубави
	
	
		
			Що е то "гурме пица" и всичко, което искаме да знаем за нея
		
		"Трябваше да е изненада" гласи слоганът на Paesano Gourmet Pizza, а разкошното е, че изненадите са само хубави
		
	
	
Да си знаем пиците: Pepperoni
 
	
		"Pepperoni ли? В Италия не съществува такъв вид пица." - тази истина научих преди близо 10 години от най-важния италианец в моя живот - Маурицио, който възпита вкуса у мен към качествата на родната му кухня.
Ако си поръчате pepperoni в Италия, ще получите пица с чушки. "Peperone" на италиански език е "чушка", a Пеперони е пица, чието появяване на бял свят се дължи на САЩ, както донякъде издава и само изписване - с едно p на италиански и с две на английски, вероятно поради това, че pepper (което значи пипер, но и чушка) се пише с две. Ако пък държите все пак на пица с месо, то очаквайте тънко нарязано прошуто или сочна тосканска наденица. А ако заведението срещне разбиране в искането ви за пица с пикантен салам, тръгнете си: попаднали сте в туристически капан.
В страната няма такова нещо като наденица пеперони, тя просто не същестува. Съчетанието от пушено говеждо и свинско месо е резултат от американската находчивост. Най-близкото до Пеперони, в смисъл на месно произведение, което може да получите в Италия, е саламът Picante - пикантен свински колбас.
Италианската кухня е пословично регионална, а това води след себе си цял куп разновидности на салама, които попадат под общото "семейство" салуми. Техните варианти и специфики зависят от такива фактори като вида на използваното животно (предимно глигани и прасета, а понякога и коне), смилането или обработката на месото, процента мазнини, ароматизаторите, обвивката, точния метод и продължителността на сушене.
Пеперони е резултат от други рецепти за пикантни колбаси и саламът се прави с помощта на съставките, налични в Америка по това време. Лютият червен пипер е абсолютно задължителен.И все пак, да кажем, че тази толкова предпочитана пица няма общо с италианците, би било подвеждащо. Макар и народът да гледа с пренебрежение, тя все пак е свързана до някаква степен с Ботуша и по-точно с неговите имигранти, завладяли Ню Йорк в средата на миналия век.
 
 
| Повече мес(т)но съдържание | 
Говори се, че когато италианците пристигат в Новия свят, думата "пеперони" се губи в превода и в един момент значението ѝ се променя - вместо "зеленчуци" американците започват да чуват "месо". Предполагам роля изиграва асоциацията с италианското peperoncino - малки люти чушлета.
Пеперони е в списъка с храни, които в Щатите се считат за италиански, но чието име и произход са повлияни и формирани от разстоянието, времето и американското небце - факт е, че то предпочита по-мазни вкусове.
Италиано-американските общности в САЩ, търсейки връзка с дома и традицията, пресъздават своите версии на храни, които макар и драматично да променят и обогатяват мес(т)ния кулинарен пейзаж, и макар по този начин да поддържат носталгични връзки с родината, в действителност нямат общо с оригинала.
През 1919 г. "пеперони" се споменава все по-често в италианско-американските магазини в Долен Манхатън, а още по време на Първата световна война думата се използва сред италиано-американските войници като синоним на наденица. След войната пеперони се превръща в топинг опция, предимно в нюйоркските пицарии.
1950 е годината, в която "пица пеперони" официално се появява в менюто, написано на стената на The Spot - пицария в Кънектикът. Тогава тя тръгва, така да се каже, на щатско турне - появява се на все повече места из страната, а впоследствие излиза от границите ѝ.
 
| Въпрос на вкус | 
Ако питате мен - ако имаме доматен сос, нахвърляни парчета биволска моцарела и свеж босилек, друго не ни трябва. Но под слънцето има достатъчно място за всички видове от тестеното блаженство, а колкото повече знаем за него и за историята около възникването му, толкова повече може да го оценим.
Честит Международен ден на пицата!
 Що е то "гурме пица" и всичко, което искаме да знаем за нея
		
		"Трябваше да е изненада" гласи слоганът на Paesano Gourmet Pizza, а разкошното е, че изненадите са само хубави
	
	
		
			Що е то "гурме пица" и всичко, което искаме да знаем за нея
		
		"Трябваше да е изненада" гласи слоганът на Paesano Gourmet Pizza, а разкошното е, че изненадите са само хубави
		
	
	
 Хрупкава външност с пухкава вътрешност
		
		Новото меню на Paesano Gourmet Pizza е истинско гурме угощение пица за ценители
	
	
		
			Хрупкава външност с пухкава вътрешност
		
		Новото меню на Paesano Gourmet Pizza е истинско гурме угощение пица за ценители
		
	
	
 Артишок и зехтин: Сортовете на Италия
		
		8 срещи със страната, най-богата на собствени разновидности маслини
	
	
		
			Артишок и зехтин: Сортовете на Италия
		
		8 срещи със страната, най-богата на собствени разновидности маслини
		
	
	
 Ревю: изба Talamonti от Абруцо
		
		Знаете ли, че пекорино е име не само на вид сирене, но и на винен сорт грозде?
	
	
		
			Ревю: изба Talamonti от Абруцо
		
		Знаете ли, че пекорино е име не само на вид сирене, но и на винен сорт грозде?
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: Чийзкейкът
		
		Поглед назад към кулинарното минало на един от най-обичаните десерти в света
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: Чийзкейкът
		
		Поглед назад към кулинарното минало на един от най-обичаните десерти в света
		
	
	
 Любима и въглехидратна
		
		Никулден е, но ние говорим за пица
	
	
		
			Любима и въглехидратна
		
		Никулден е, но ние говорим за пица
		
	
	
 Кулинарна приказка по италиански: успехът на Cinecitta
		
		Световен кулинарен гид отличи ресторанта Cinecitta с две "скариди" за забележителен вкус
	
	
		
			Кулинарна приказка по италиански: успехът на Cinecitta
		
		Световен кулинарен гид отличи ресторанта Cinecitta с две "скариди" за забележителен вкус
		
	
	
 Стенли Тучи обикаля Италия в ново кулинарно шоу на CNN
	
	
		
			Стенли Тучи обикаля Италия в ново кулинарно шоу на CNN
		
		
		
	
	
 Къде е най-вкусната пица?
	
	
		
			Къде е най-вкусната пица?
		
		
		
	
	
 Майсторът и "Маргарита"
		
		Италия ще обсъжда закон за пицата
	
	
		
			Майсторът и "Маргарита"
		
		Италия ще обсъжда закон за пицата
		
	
	
 Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
		
			Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	