Реклама

Що е то "гурме пица" и всичко, което искаме да знаем за нея

Съдържание за Paesano Gourmet Pizza 04 януари 2024, 08:00

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Paesano Gourmet Pizza е първото място за гурме пица в София, което отвори преди половин година и вече се забелязва на софийската гастрономическа карта. Намира се на бул. "Арсеналски" и привлича погледа с жълтата фасада и усмихнатия "земляк" от логото. Интериорът съчетава минимализъм с индустриален стил и може да посрещне 150 гости в две вътрешни зали, зимна градина и лятна през топлите софийски дни.
Зад създаването на Paesano Gourmet Pizza стоят братята Борис и Петър Желеви и шеф Веселин Никовски. Те работят заедно по различни начинания през годините и страстта им към Италия, ентусиазмът и опитът ги обединяват да споделят и да покажат какво за тях е гурме пица. Неотдавна излезе и новото им сезонно меню, което ни дава повод да разговаряме с Борис Желев.

Г-н Желев, словосъчетанието "гурме пица" като че ли грабва много от хората, когато научат за заведението. У нас думата гурме има асоциация с малки порции... във вашия случай как да я разбираме?
Във всички случаи не и като малки порции! Paesano Gourmet Pizza по-скоро спада към идеята за улично гурме - качествени, внимателно подбрани продукти в неочаквани комбинации, приготвени с безкомпромисна техника и впечатляващо поднесени. Хората познават вече качествения бургер, сега е време да посрещнат и качествената пица.

Paesano, т.е. селски от италиански език. Защо точно това име и не се ли сблъсква с идеята за гурме?
Името идва от познатия поздрав, използван от първите италиански заселници в САЩ - paesan, което означава по-скоро земляк. Има специална топлина, когато срещнеш "свой" далеч от дома. Така искаме да се чувстват и нашите гости в Paesano Gourmet Pizza - вкъщи, макар да не са точно в своя дом. А дали се сблъсква с гурме - ще оставим на гостите да преценят дали да вярват на стереотипи.

Отворихте в началото на лятото, вече имате наблюдения - кои са любимите пици и паста на гостите ви? А от десертите?
Оригиналът си остава незаменим, няма какво да се лъжем! Гостите ни обичат нашата Кралица Маргарита с биволска моцарела, домати Сан Марцано, студено пресован зехтин и тази хрупкава основа, но авторските комбинации на нашия шеф Веселин Никовски истински ги впечатляват. Играта на топло и студено, хрупкаво и кремообразно, пикантност и лека сладост са най-големият хит. И всичко това завършва с бруталното ни тирамису!

На него сме му фенове, да, наистина е много добро. Наскоро пуснахте ново меню, как изглежда то и с какво се отличава от предишното? Вероятно класиките остават?
Подчинено е на сезона, а авторските съчетания са още по-фънки. Кремове от артишок, аспержи и пармезан са част от вкусовете. Добавихме и още вегетариански вкусове, както и пица семплинг, т.е. може, вместо да си поръчвате една голяма пица, да пробвате по малко от Кралица Маргарита, Дявола и Салами Гранде. Регулярно предлагаме и характерни за сезона, специални пици и ястия, плод на идеите и ентусиазма на екипа.

Какво ще препоръчате на гост, който идва при вас за първи път - кое трябва да пробва задължително?
Както казахме - пицата е героят в Paesano Gourmet Pizza. Нашият личен фаворит е Саламе Гранде - домати Сан Марцано, моцарела fior di latte, телешко Black Angus, поркета, пикантна Вентричина, страчатела и трохи от прошуто! И да дойдат подготвени да поискат автограф от главния готвач (смее се).

Главният герой в менюто е пицата, но тя не е сама. Имате паста, салати, други неща за хапване, коктейли. Какви са те и как се спряхте точно на тях?
Paesano Gourmet Pizza е съвременна пицария и като такава предлага и класическите за Италия ястия и напитки със свой почерк. Прима Капрезе с биволска моцарела, прясна паста с домати Сан Марцано, босилково песто и крем от пармезан, тортелони с дърпано телешко и страчатела, и кюфтенца от Black Angus са някои от тях. Разбира се, къде без Aperol, Campari и Лимончело шприц. А скоро във винения ни лист ще влезе и вино, специално бутилирано за нас и със собствен етикет.

Това не е първото ви заведение, имате такива в Бургас. Как се роди идеята за това начинание и с какво се отличава?
Paesano Gourmet Pizza е сбъдната мечта. Място, където пицата е главният герой - безкомпромисна и впечатляваща. Пица, която с гордост поднасяме и на семействата си.
Иначе тази идея щеше да се появи в София преди няколко години, но тогава пандемията ни попречи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK