Himkok в София: когато №43 в света ти прави коктейли
Миксолозите Аманда и Пиерсандро от норвежкия бар, част от списъка World's 50 Best, "превзеха" 5L за една специална вечер
Тенденции в бар индустрията през 2022
Нововъведенията в бар индустрията днес са свързани единствено и само с гостоприемството, защото "светът е полудял" и всеки един от нас има нужда да бъде обгрижен малко повече и за малко по-дълго време. Разликата между барман, който миксира напитки, и барман, който може да остави следа в историята, е до каква степен прилагаме това изкуство.
| Устойчивост |
Все повече организации и компании се ангажират с дейности, които са в посока опазване на околната среда. Същото важи и за гостите, като нараства частта на хората, които предпочитат да подкрепят такива бизнеси.
| Безалкохолни и нискоалкохолни коктейли |
Преди 2 години тези коктейли (чието име всъщност е "моктейли" - от англ. mock - подигравка, но в случая значението е за коктейл без алкохол) съставляваха едва около 1% от общия приход на бар индустрията, която глобално е в размер на 1,4 трилиона долара. Днес те вече са 3%, което е тройно увеличение и съществено покачване в търсенето на варианти в посока на по-балансиран начин на живот.
| Нарастване на търсенето на джин и мескал |
Прогнозираният ръст за категорията джин през следващите 4 години е около 2 пъти над текущото потребление. Мескалът - напитка дестилирана от агаве, следва стъпките на своята посестрима, текилата. Очаква се повишаване на инвестициите в нови дестилерии и производства, които да задоволят търсенето на напитки на основата на агаве.
| По-малко е по-добре |
Продължава да нараства търсенето на местни продукти. Потребителите особено ценят факта, че малките и/или органичните производители предлагат по-високо качество, и ги свързват с положителен социално-етичен елемент. Тези по-дребни компании или кооперативи също играят роля в разказването на истории в контекста на продуктовия маркетинг в социалните медии и други канали. Преоткриването на стари и по-рядко срещани продукти се вписва идеално във възхода на местната тенденция.
| Готови за консумация и коктейли за вкъщи |
Ако пандемията накара бар индустрията да се промени в нещо, то това е, че ѝ даде повод да преосмисли значението на местоположението - барът може да бъде навсякъде, включително и у дома. Коктейлните менюта за вкъщи са в подем. Барманите миксират своите коктейли за продажба и извън търговския обект като още едно допълнение на услугата.
| Изнесени барове |
Естествена реакция имаше браншът към мерките за социална дистанция и особено при ограниченията за работа на закрито. Включително и в България се оказа, че през някои месеци единствената възможност за много оператори беше да развиват своята дейност на открито и да излязат навън, а понякога - и на светло, през деня. Състезанието Bar Masters 2021 разработи специален модул, който да стимулира барманите да създават коктейли и опаковки, подходящи за консумация на открито.
| Ферментация |
Комбуча, кефир, пробиотични напитки - на тях попадаме все по-често. Повишената осведоменост относно важността на храненето с качествени и питателни суровини води до бърз растеж на ферментиралите продукти, включително и зад бара. Прогнозите показват, че продажбите на пробиотични напитки ще достигнат над 77 милиарда долара до 2025 г., което е почти двойно повече от приходите, генерирани в световен мащаб през 2018 г.
| Повече жени зад бара |
Най-влиятелният човек в бар индустрията за 2021 г. е Моника Берг. Тя е собственик на Tayēr + Elementary в Лондон, класиран на 5-о място в годишната класация 50 World Best Bars. Тя оглави класацията Bar World 100 на Drinks International. В следващите години ще наблюдаваме по-голямо присъствие на жени зад бара и постепенното размиване на половото определение на професията.
*Авторът е съсобственик на първия speakeasy бар в България, 5L Speakeasy Bar
Himkok в София: когато №43 в света ти прави коктейли
Миксолозите Аманда и Пиерсандро от норвежкия бар, част от списъка World's 50 Best, "превзеха" 5L за една специална вечер
ОТ БРОЯ: 7 коктейла, които няма да откриете другаде
Извън границите на познатите питиета - кой, ако не Kweichow Moutai
От броя: РОМантичен сезон
Ромът става все по-голяма категория заради своето разнообразие и всесезонност - тъкмо в това е и чарът му
Лятото върви с коктейл: 3 рецепти с джин
Джинът е най-модерната и бързо растяща категория в света - ето какво може да правите с Bulldog и 5 минути свободно време
Лятото върви с коктейл: 3 рецепти с уиски
Специално за ценителите на скоча ето какво може да приготвите с Naked Malt и 5 свободни минути у дома
Лято по финландски: 3 рецепти с водка
Вижте какво може да сътворите в коктейлна чаша у дома с Finlandia
PARAGON: ново поколение ботанически кордиали, създадени специално за най-добрите бармани
След двугодишна ботаническа одисея от Амазония до Етиопия се ражда иновативен продукт
Барбекюто върви с коктейл: 3 рецепти с Тенеси уиски
Поредицата ни от коктейлни рецепти завършва с американската класика Jack Daniel's
Бакхус Bar & Snack 2022: 10 - 11 септември
Лятото върви с моктейл: три безалкохолни рецепти
Питие без градус, но изпълнено с вкус и подходящо за хора на всякакви възрасти - ето как
World Class 2022 избира най-добрия барман на годината
Престижното световно състезание за бармани отново търси най-добрите професионалисти в бранша
ОТ БРОЯ: Twinkle, twinkle, little bar
Откритията, заради които предстои пренаписавне на учебниците по миксология, и среща с Холивуд отблизо на Athens Bar Show
Танос, супербарманът
Разговаряме с основателя на бар #14 в света Baba au Rum в Атина
ОТ БРОЯ: Градът е гладен и заведение дебне отвсякъде
Не само чашата, но и чинията следва винаги да е наполовина пълна. Разговор със 7 заведения по повод COVID мерките и бъдещето на сектора.
Чаените чудеса на Маш Митака
На какво с най-голямо удоволствие би се отдал потъналият в нищоправене в Пловдив човек? На пиене на коктейли, разбира се!
5L Spring Smash коктейл (рецепта)
Победителите в първото издание на "Бар на годината, Бакхус"
Хайде на коктейл в 5L (ново място)
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Whisky Show Bulgaria 2025 отново събира изключителни и редки представители на уискито
Спортът и храната: ритуали на споделеност