На по чаша

Лятото върви с моктейл: три безалкохолни рецепти

Бакхус 22 юли 2022, 14:45

Тази статия е част от поредицата ни, посветена на рецепти за коктейли, които може да направите лесно у дома. Вижте и останалите:
3 рецепти с джин
3 рецепти с уиски

През 1783 г. Якоб Швепе, часовникар и изобретател, открива технологията за производство на газирана минерална вода. Той се оказва кръстник на една от марките за безалкохолни, най-разпознаваеми и до днес: тониците и содите на Schweppes са сред най-популярните и през последните десетилетия са се доказали и като най-добър приятел на миксолозите.

Предложенията ни са насочени към всички онези, които поради една или друга причина нямат възможност да пият алкохол. Затова даваме три лесни рецепти за моктейли (от англ. mock - подигравка, но в случая значението е по-скоро за коктейл без алкохол) с продуктите на Schweppes, които да забъркате набързо, но да отпивате бавно. Ключът към хубавия и нескучен моктейл е използването на ароматни ботанически съставки, свежи плодове и качествени сиропи и/или газиран компонент.

Mockmosa

С какво:
45 мл Schweppes Tonic или Schweppes Портокал
120 мл портокалов сок
резен ягода
гренадин (по желание)

Как:
Налейте 120 мл портокалов сок в чаша тип флейта, а след това добавете тоника. Ако искате да постигнете ефект "изгрев", добавете малко гренадин, който ще придаде сладък вкус и червен оттенък на напитката. Гарнирайте с резен ягода и сервирайте.

Dirty Pink Mocktail
С какво:
50 мл сок от грейпфрут
20 мл свеж лимонов сок
100 мл Schweppes Pink Tonic Style
резен грейпфрут
резен ягода или няколко малини

Как:
Напълнете чаша за вино с лед. Добавете сока от грейпфрут и лимон. Долейте с розовия Schweppes и украсете чашата със свеж грейпфрут и ягоди. Сервирайте.


Virgin Mojito
С какво:
40 мл Schweppes Club Soda
2 ч.л. кафява захар
Листа от мента (броят зависи от вкуса ви и размера им)
1 лайм
Как:
В средно голяма чаша с дебело стъкло сложете почистените и добре подсушени листа мента. Намачкайте ги с бар чукче (мъдлър), а ако нямате такова, използвайте обикновено хаванче. Върху тях изсипете сока от лайм и кафявата захар и разбъркайте, докато захарта се разтвори. Напълнете чашата с натрошен лед и сложете 2 резена лайм, след което долейте газираната вода. Може да опитате и с Schweppes битър лимон. Украсете с резен лайм и стръкче мента, сервирайте.

Ако пък предпочитате моктейлът в чашата ви да е приготвен от истински професионалист, то барманите на Schweppes & Coca-Cola ще ви очакват на 10 и 11 септември на Bar & Snack Fest, на алеите пред НДК, до Кино Кабана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK