Дестинация Пловдив: между парти улиците и сребърните вилици
Отвън сцената на втория град бумти от живот, но има още доста път, докато стане истинска кулинарна забележителност
Гладът под гурметата
Историята е единственото, което остава след нас, затова я продължаваме, казват създателите на хотел Визуализа и на отворилия съвсем наскоро в него ресторант Валере. И имат пълното основание: в Пловдив, град с толкова много минало, но и все повече принадлежащ на бъдещето, една от най-бележитите сгради е именно тяхната. Построена през 1890 г. от тютюнотърговците Димитър Ставридис и Димитър (Маринов) Мардас, тя носи историята на единствената у нас такава фабрика - "Орел", с архитектура, запазила духа на друга епоха. В началото на XX век сменя собствениците си, а при пожар изгаря голяма част от нея и бива изоставена, заради което получава прозвището Къщата на духовете.
Не и днес.
От оригиналната сграда остават стените, които са възстановени, а
сега тя е пълна с живот, аромати и изкуство.
Хотел Визуализа има пленяваща сърцето гледка към една от любимите забележителности на жителите и гостите на Пловдив - Сахат тепе, близо е до Античния театър и по местоположение трудно може да бъде надминат.
И въпреки това по-ценното е отвъд 130-годишните стени, където се случват усмивките и хубавите емоции на гостите. От момента, в който пред вас се отворят вратите на хотела, обстановката сякаш поема контрол над настроението ви - просторните стаи, естествените материали и, нека си го кажем откровено - големите удобни легла, приканват към почивка и към отпускащо изкарване, докато сте тук. Отмората е пълна, а и зареждаща сетивата с енергия. С размерите си хотелът е по-скоро бутиков, но не и с мащабите си на мислене - над 50 уникални картини на световни и български автори поддържат културния дух на Стария град, обслужването е на световно ниво и внимателно обгрижва госта, отчитайки индивидуалността му, а преживяването се превръща от нощувка в красив спомен в прилежащия ресторант Валере.

Както повечето други хубави неща в живота и Валере е плод на съчетанието между много труд, подходящ развой на обстоятелствата и елемент на творческа смелост. Зад едно от най-новите заведения на Пловдив стоят като равноправни партньори собствениците на Визуализа и Тодор и Мелиса - партньори в живота и в кухнята, познати с Tam's House в кв. Капана (името на заведението идва от техните - Todor and Melissa's). Работили са в ресторанти със звезди Michelin, Мелиса е учила в Institut Paul Bocuse в Лион, срещат се в Калифорния, а после се установяват в Пловдив. Новото им начинание е един вид въплъщение на желанието за порастване и надграждане - докато вече добре познатият Tam's съчетава корените на двамата през перуански, японски и български щрихи, Валере e поглед към фината френска и европейска кухня. При това - съчетана с точното вино, от което изборът е много богат: над 300 етикета. Ястията са авторски и във всяко от тях присъства повече от една техника на приготвяне. Но думите не са достатъчни да опишат финеса и вкуса. Що се отнася до последното, дори и снимките не могат да го направят, но
талантът и устремът към личен кулинарен почерк са видни.
Фюжън меню с винаги сезонни предложения - морски, месни и растителни, винаги усещането е за особено съчетание между пищност и богатство в чинията, но и сдържаност и минимализъм. Десертът La Vie en Rose пък се превръща в посланик на Валере в социалните мрежи, където вече може и да ви е попаднал, хващайки вниманието още с уникалната си форма на роза: мус от бял шоколад и рози, център от ягоди, глазура от малинов шоколад, дехидратиран цвят от рози, нар, крем от шамфъстък и шоколадов кръмбъл.


Предстои тепърва да става по-интересно, защото Мелиса и Тодор работят над създаването на дегустационно меню, което ще се предлага само с предварителни резервации и ще изразява характера на Валере най-точно. Едновременно с това екипът на ресторанта в 5-звездния хотел разработва брънч в стилистиката all-you-can-eat, като ще се предлагат и вина. Те са акцент и от досегашното меню, което включва класики от Бургундия и Шампан, през Opus One и още от звездите на Калифорния, през най-добрите италиански вина (как ви звучи амароне от 2000 г.?) до най-качествените представители на България.
През последните години публиката у нас все повече свиква да съчетава храната си в заведения не само с вино, но и с авторски коктейли - такива, които да балансират, допълват и развиват вкусовете в чинията.
Tobacco Old Fashion или джин с босилек и прах от домати?
Първият, сочи проверката, се прави със сироп от любимия на Чърчил опушен чай Лапсанг сучонг, битери ангостура и тютюн, сушена кайсия и дафинов лист. А вторият е с цвят толкова зелен, че би накарал Отровната Айви да завиди - но всъщност така природата го е създала, тъй като наситените краски са от зеления босилек.
Въображението и поривът към това да създадеш специално преживяване за госта в сърцето на Пловдив раждат любопитство: да идеш на място и да се увериш със сетивата си.
Наистина ли гледката от терасата на стаята е точно към Сахат тепе?
Дали зеленото в коктейла все пак не е пипнато с филтър в Instagram?
Дали десертът от рози е толкова вкусен, колкото е красив?
Как така имат над 300 етикета вино?
Но най-вече продължават ли историята, на която са горди наследници?
Има само 5 начина да разберем.

Дестинация Пловдив: между парти улиците и сребърните вилици
Отвън сцената на втория град бумти от живот, но има още доста път, докато стане истинска кулинарна забележителност
ОТ БРОЯ: Международният пир в Пловдив
Поглед към заведенията с чуждестранна кухня под тепетата
ОТ БРОЯ: 100 години в туптящото сърце на Пловдив
ATLAS House става на един век, а тази пролет отвор и виненият бар Cork & Fork
ОТ БРОЯ: Пловдив, не сме те забравили
Айляците заобичаха да си правят густо на по поничка или на брънч
ОТ БРОЯ: 3 места in pLOVEdiv
Три заведения, три повода
Студентски живот: 100 чаши вино на семестър
Има ли излишък от винопроизводители в България
От броя: 6 места в #pLOVEdiv
Градът под тепетата е новата кулинарна дестинация в България, срещаме ви с малка част от причината за това
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.