Места

ОТ БРОЯ: Международният пир в Пловдив

Георги Куманов 28 април 2023, 14:11

Четете пълния текст в пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co.

В последните няколко години кулинарната и бар сцената в шарения Пловдив не е спирала да се развива. Границите - буквални и преносни - са все по-малък фактор. От една страна са културните граници: в града навлизат кухни и ястия, чиито родини са далеч, от Индия до Мексико. От друга страна е разширяването на физическите граници: по-висок клас улична храна вече има отдавна, но новото, поне що се отнася до Пловдив, е, че тя все по-смело излиза от центъра на града. В близост до гребния канал се заформя цяла зона с фермерски продукти и храна за хапване на крак.

Нека започнем с най-скорошните попълнения
В началото на март отвори врати наново Taco Reyes Mexican Grill. Наново, защото заведението съществува от есента на 2019 г., когато роденият в Ел Салвадор Марвин Рейес и съпругата му Илияна се местят от САЩ в Пловдив, откъдето е Илияна. От баба си Марвин е научил много от рецептите, които днес използва в Taco Reyes, а в Хюстън, където е живял, е бил генерален директор на верига мексикански ресторанти. Същевременно разбира, че в Пловдив няма много места, които да предлагат традиционна мексиканска кухня.

Поради пандемията и ограниченията за заведенията на няколко пъти Taco Reyes затваряше. В уравнението се включва друга двойка, която влиза в партньорство с Марвин и спасява бизнеса. Това са Джен и Митко Кацеви, тя е американка, той е от Пловдив, а двамата произвеждат мед и имат уникална вендинг машина за него в центъра на града. "За вземането на решението за нас беше важен фактът, че Марвин вече беше създал работеща система, екипът е страхотен и вече години работи там, но не на последно място и ясното разпределение на отговорностите", споделят Дженифър и Митко. Така в средата на март тримата

дадоха второ начало на заведението за такос.

Препоръките на екипа са за менудо - мексиканска супа, която прилича на българската шкембе чорба, както и тако с маринован сочен телешки език, който се пече по специален начин в продължение на часове.

Друго ново заведение в Пловдив с чуждестранна кухня, е Italian Street Food. Хубаво е, че може да се седне вътре, макар и основната идея е да си вземете храна за из път. Зад заведението стоят шеф Анатоли Колев, консултант и председател на "Българската асоциация на пицарите" и член на Световната пица асоциация, както и Христо Христов с над 30 години опит в ресторантьорския бранш.

Менюто се отличава със своята римска пица и хрупкава пиадина (плосък хляб), която се ползва за всякакви сандвичи. Римската пица е малко по-различна от неаполитанската по това, че е с продълговата форма и се пече в тава на електрическа фурна. Italian Street Food предлагат познати рецепти, приготвени по римски маниер, но могат да ви ги предложат и в традиционната овална форма. Има и няколко вида свежи салати, класическа лазаня и винена селекция. Italian Street Food е една идея по-далеч от центъра на града, което затвърждава наблюдението, че интересни места се откриват и извън Капана.

И ако започнахме с новите попълнения, то сега отдаваме почит на основоположниците, спомогнали за обогатяването на Пловдив с аромати и подправки, далеч излизащи извън границите на Балканите.
Вече близо десет години Пловдив има своя

индийски ресторант с автентична храна и атмосфера.

Намира се на тиха уличка близо до археологическия музей. В "Индия" могат да бъдат опитани пилешко Биряни, салати Чана чат (с нахут и зеленчуци) и Тандури (печени картофи със зеленчуци и ананас), многопластовия хрупкав хляб лача нан, а за пиене може би най-известната индийска напитка - манго ласи. За запалените фенове от заведението организират тематични Боливуд партита с танци, обличане на традиционно сари и рисуване с къна.

От почти година в подножието на едно от тепетата в Пловдив гости посреща и малкият кубински ресторант El Jefe Cuban Food & More. През април миналата година заведението стартира с поръчки на своя Cuban сандвич с кубински хляб и дърпано свинско, а с течение на времето менюто се увеличава. Не са за изпускане салата Havana с авокадо, репички и ананас, грилованата царевица с билково масло и мед, пържените картофки с моцарела, чедар и бекон, кубинско тако със скариди и ориз, а тортата с ром и ананас е задължителен завършек. Събота и неделя между 12 и 15 часа може да бъде поръчано от специалното брънч меню, включващо класики като яйца на очи с бекон, бейгъл с крем от авокадо, бекон, яйце и моцарела.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK