От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.
Най-добрият бар в света за 2023 г. е...
Sips, Барселона
Tayer & Elementary, Лондон
На церемония в Сингапур обявиха най-добрите барове в света за 2023 г.: престижната класация The world's 50 best bars за първа година отличи с почетното първо място Sips в Барселона.
В топ 5 влизат Connaught Bar в Лондон под №5, четвърти са миналогодишните победители (отново от Барселона) Paradiso, Handshake Speakeasy в Мексико сити е с бронз, а сребърният медал, т.е. номер 2, отива при Double Chicken Please в Ню Йорк.
Няма големи изненади спрямо предишните години - Барселона в последното поне десетилетие е водеща гастрономическа сила, което се вижда и при ресторантите в наградите The world's 50 best restaurants, както и при конкурентния в известен смисъл гид Michelin, които отличава редовно приноса на Каталуния.
Paradiso, Барселона
Пред Paradiso, Барселона
Другият испански бар в челната десетка е Paradiso, който в последните години винаги има място там и който до вчера бе действащият шампион под номер 1 за 2022 г. Всъщност, това са и единствените два испански участника, отличени сред 50-те, но затова пък влизат в най-високите позиции.
За най-доброто, което може да предложи Лондон, също обикновено има неформално запазени 2-3 места в челната десетка. Преди 2 години Connaught (който предлага уникално по рода си преживяване, ако си поръчате мартини, предлагайки ви негова вариация според вкуса ви) беше големият победител, днес е пети.
Connaught bar, Лондон
Tayer & Elementary, Лондон
Освен него от британската столица са отличени и Tayer + Elementary, където предлагат и хапване и на фона на обстановката в повечето други барове са лежерни, като заведението извиква асоциация по-скоро със закусвалня, отколкото с елегантен бар.. Между 11 и 50-о място има още 3 заведения от Лондон.
Не особено изненадващо е, че Double Chicken Please в Ню Йорк, който през пролетта организаторите обявиха за най-добрия в Северна Америка в регионалната версия на класацията, попада и в световния топ 5. Интересното, когато го посещавате (освен опашката, за да влезете), е, че той има две части: предна, в която има по-ограничен набор от коктейли, които се сервират подобно на наливна бира, т.е. от машина, а за задната част опашката е още по-голяма и там вече се предлага и меню с коктейли, които се майсторят на момента.
Ню Йорк има общо 3 отличени бара, ветеранът Katana Kitten (където според опита на "Бакхус" поне обслужването беше по-добро от това в Double Chicken!) e спаднал, уви, до номер 27 спрямо 9 през 2022 г.
Все по-разноцветен става списъкът и през последните години наблюдаваме повече попълнения от малко познати у нас места като например настоящия номер 9 от гр. Картахена в Колумбия.
За голяма радост забелязваме, че Himkok в Осло е номер 10. С тях имаме лична история и ползваме случая да я припомним: двама техни бармани - Пиер и Аманда - бяха в България тази пролет в България и гостуваха в софийския бар 5L Speakeasy с тейкоувър, а екипът ни се срещна с тях. Интервюто четете тук.
Пиерсандро и Аманда от бар Himkok в Осло по време на гостуването им в 5L Speakeasy в София през април
И като говорим за българската нишка: най-близките до България участници в списъка с 50-те са два бара в Атина - Baba Au Rum е на 25-о място, като техният основател Танос Прунарус също беше в България по покана на 5L Speakeasy Bar за рождения им ден през 2022 г., когато се срещнахме и разговаряхме с него. Отново в Атина е The Clumsies, номер 47.
Мексико сити е един от градовете, които имат по няколко отличени сред 50-те, Сингапур само затвърждава репутацията си на отлична гастрономическа дестинация, похвалени са по няколко бара и в Буенос Айрес, Хонконг и Токио.
Бар в България засега още не е влизал в списъка с 50-те най-добри, но пък миналата есен "Спутник" беше отличен като единствения нашенец във 50 best Discovery (което условно можем да сравним с Bib Gourmand на Michelin, т.е. места, които си струват и които организаторите следят... до го наречем "чакалня" за основната класация).
| Топ 10 на най-добрите барове |
А ако искате да разгледате пълния списък с 50-те най-добри бара в света, вижте тук.
1. Sips (Барселона, Испания)
2. Double Chicken Please (Ню Йорк, САЩ)
3. Handshake Speakeasy (Мексико сити, Мексико)
4. Paradiso (Барселона, Испания)
5. Connaught (Лондон, Великобритания)
6. Little Red Door (Париж, Франция)
7. Licoreria Limantour (Мексико сити, Мексико)
8. Tayer + Elementary (Лондон, Великобритания)
9. Alquimico (Картахена де Индиас, Колумбия)
10. Himkok (Осло, Норвегия)
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.
Най-добрите барове в света за 2024: как се развиха нещата тази година
Докато чакаме топ 50: Топ баровете от 51 до 100 за 2024 година
"Улица Хмел" се завръща: тридневен фестивал на българската крафт бира
Ексклузивно и отблизо с Краля на негронито
Мауро Махджуб, които е направил милиони чаши от легендарния коктейл, бе в София и даде интервю специално за "Бакхус"
От редактора: Пенливи и пиперливи - размисли за балончетата и Балоните
Декемврийските мъдрости на един глаДен редактор
Мигранти с таланти представят: Коктейли с черешова ракия
Няколко оригинални рецепти, които да пробвате сами
#БакхусПосланик: Петър Божинов
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
Чревоугодно ми е Ния: махмур...лек
Трикове за посрещане на следващата сутрин, изпитани на личен гръб и глава
Himkok в София: когато №43 в света ти прави коктейли
Миксолозите Аманда и Пиерсандро от норвежкия бар, част от списъка World's 50 Best, "превзеха" 5L за една специална вечер
ОТ БРОЯ: 7 коктейла, които няма да откриете другаде
Извън границите на познатите питиета - кой, ако не Kweichow Moutai
Българин стана един от десетимата най-добри бармани на планетата
Манол Лазаров влезе в топ 10 на финала на World Class
От броя: РОМантичен сезон
Ромът става все по-голяма категория заради своето разнообразие и всесезонност - тъкмо в това е и чарът му
ОТ БРОЯ: Twinkle, twinkle, little bar
Откритията, заради които предстои пренаписавне на учебниците по миксология, и среща с Холивуд отблизо на Athens Bar Show
Танос, супербарманът
Разговаряме с основателя на бар #14 в света Baba au Rum в Атина
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe