Новини

Ловци на истории: Храната, която създава спомени

Съдържание от InGlobo 24 май 2022, 17:07

Красотата в това да разказваш истории е, че никога не знаеш чий живот може да промениш с тях и кого ще вдъхновиш. Правят ни по-богати, помагат ни да разберем кои сме, откъде идваме и накъде отиваме. И ни показват, че макар и светът да е безкрайно изненадващ, богат и разнообразен, хората в крайна сметка не сме толкова различни. А най-много емоции историите носят, когато са изживени и разказани от първо лице.

Затова и InGlobo продължават с поредицата от събития "Ловци на истории", в която думата имат вечно търсещите души, които се хранят с историите и ги превръщат в част от себе си, за да напишат и своята.

Кога: 16 юни, 19:00 ч.
Къде: Ресторант "Таланти" (София, бул. "Цар Борис III" №59)
Билети може да откриете ТУК

До 27 май тече предварителна продажба на билети от 50 лв. Побързайте, тъй като местата са ограничени.

В търсене на добрия вкус

В новото издание на "Ловци на истории" главен герой е хубавата храна. Ще я приготвят няколко майстори в кухнята, които макар и виртуозни кулинари всъщност са сравнително нови лица за по-широката публика и носят нов заряд. В разговор с водещия Свилен Георгиев, главен редактор на списание InGlobo и водещ на подкаста InСтории, те ще открехнат завесата за любовната си връзка с храната, за това какво ги вдъхновява, учи и движи напред.

Кулинарното ни пътешествие в света на историите ще започне с Ангел Василев и Мирослава Нейчева от MIAM. Те ще възбудят вкусовите рецептори със своите неповторими предястия.

После ще дойде ред на Любен Койчев от HRC Culinary Academy, главен готвач на ресторант "Таланти". Той ще ни зарадва с авторските си предложения за основната част на вечерята.

Сладкия финал на гурме приключението ще сложи Мария Жекова, MasterChef на България за 2021 г. Сигурни сме, че за десертите ѝ ще се разказват легенди дълго след събитието.

Всеки един от гост-готвачите ще приготви 3 забележителни и характерни за неговия стил ястия, а ние ще хапваме докато слушаме истории. След всяка дискусия с готвачите публиката ще има възможност да зададе своите въпроси към тях.

Менюто

Акцент са българските продукти и подправки.

Предястия:
4 вида мини бургери - риба, веган, месни и експлозия от различни съставки.
Основни:
Черноморски сафрид с конфитирани градински домати и чубрица
Балканска пъстърва готвена в пчелен восък с горски билки и резене
Вариация на спаначена баница с домашно точени кори, билково масло, зрял овчи кашкавал и мус от коприва
Десерти:
Трио "Бъз и коприва":
Мини сладолед лешник и бъз
Кейк с коприва и крем от бъз
Бонбон от бъз с крем и гел от маточина

Компания на всяко едно ястие ще правят вината на AYA Estate Vineyards.

Храната като път и вдъхновение

Храната винаги е била вдъхновение и творчество за човечеството. Тя е търсене, усещане, сетивност. Затова и този път надникваме в историите на хора, които градят своя живот около храната. Ще разберем от тях защо са избрали именно храната като начин за изява, какво ги мотивира да правят това всеки ден, как се свързват с хората през храната, през какви трудности и предизвикателства минават за да бъдат това, което са днес.

Ангел Василев и Мирослава Нейчева - създатели на MIAM
MIAM е концепция за вкусно, различно и запомнящо се хранене, при това извън сцената на традиционен ресторант. Колектив от изобретателни хора и професионални готвачи, насочени към създаването на общност за промяна на градската среда.

В MIAM основни ценности са свободата, страстта и ентусиазмът.

"Гордеем се, че имаме отличителен продукт като мини бургерите. Създадохме 4 вида мини бургери с 4 различни питки (бяла, с активен въглен, със спанак и с цвекло), и с 4 различни вкуса (с дърпано свинско, панирано пиле, веджи кюфте и панирани риба). Без притеснение можем да кажем, че приготвяме това, което ние самите искаме да ядем."

Шеф Любен Койчев - главен готвач в ресторант "Таланти"
Любен Койчев започва кулинарния си път едва 14-годишен в родния си град Габрово. След като завършва гимназия, той се обучава в HRC Culinary Academy, после продължава в ресторанти в Нидерландия, Белгия и Хърватия. През последните 6 години той надгражда своите умения, управлявайки кулинарния екип на MasterChef България и като дясната ръка на шеф Виктор Ангелов и кулинарен координатор на Hell's Kitchen Bulgaria. Бил е главен готвач на ресторанти Andre на Андре Токев и Chefs на Виктор Ангелов. Шеф Койчев има страст към екзотичните подправки и нетрадиционни продукти, а в момента предава своите знания със студенти трети семестър в HRC Culinary Academy.

Мария Жекова - победител в MasterChef 2021
Мария е фотограф по професия, но кулинар по душа. През 2021 г. печели първо място в кулинарното предаване MasterChef, а от зимата на 2021 г. се труди по претворяването на старо картофохранилище в село в Родопите, в място за обичаи, придобиване на познание за природата и, разбира се, стойностна храна.

"Храната като сила и средство за здраве и пълноценен живот винаги ме е вълнувала силно. Свежестта и деликатните аромати на море, на гора, вкусът на сезонате - за тях готвя. Това е добрата храна в моето съзнание. Готвенето започва от качеството на продуктите и свършва там. Някъде по средата са нашите умения, да, безспорно. Разликата е, че чистата природна храна в своя сезон и без излишно човешко влиятние се превръща във вкусна и питателна такава, защото тя вече носи в себе си всичко нужно, за да бъде пълнокръвно гастрономическо преживяване за небцето."

С такива имена и въображение, сме сигурни, че ще имаме наистина пълноценно изживяване в истории, вкусове и аромати.

Събитието се организира с неоценимата подкрепа на Mastercard, MINI България, AEG, AYA Estate Vineyards и Devin.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK