Новини

Вечеря, ритуали и Джулай на брега на Камчия

Бакхус 23 април 2022, 07:36

Ritual Gatherings е ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и екологични практики.
Ritual Gatherings 2022 ще бъде 5-дневно преживяване за July Morning, разделено на две части: 2-дневен форум в град Варна с презентации и дискусии, насочени към хора от творческите индустрии, последван от 3-дневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия с вечерна музикална програма с изпълнения на живо и популярни имена от световната и местна електронна сцена, изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, спортни активности и занимания за деца.
Колективът зад Ritual Gatherings организира още почиствания на плажове, информационни кампании за намаляването на пластмасата и отпадъка, малки градски събития, изложби и кулинарни преживявания с известни шеф готвачи.

В началото на 2022 Бакхус се запозна с Ritual Gatherings. Беше ясно като бял ден, че това е началото на едно красиво приятелство, както е казал Хъмфри Богарт. Философията на Ritual Gatherings е облечена в 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна.

На 4 и 5 юни, по време на StrEAT Fest, богатият музикален арсенал от диджеи и техника на Ritual Gatherings ще завземе терасата на Женския пазар, за да се погрижи подобаващо за музикалното оформление на мащабния градски кулинарен фест. Само няколко седмици по-късно, на 30 юни, започва първото по рода си морско издание на Ritual Gatherings. И ето какво трябва да очакваме от него.

Три дена яли, пили и се веселили

Тази година July Morning ще бъде отбелязан с тридневния фестивал Ritual Gatherings (30 юни - 3 юли) на плажа, при устието на река Камчия. Зад избора на локация се крие желанието станалият традиционен за България ритуал по посрещане на първия юлски изгрев да бъде пресъздаден през съвременно изкуство и музика.

Фестивалът цели да наложи устойчиви практики за провеждане на екосъобразни масови събития на открито, като ще приложи редица мерки за опазване на региона - мащабно почистване на плажа преди фестивала, лекции и дискусии с експерти, разделно събиране на отпадъци, ограничаване на потреблението на продукти за еднократна употреба.

Ритуална Вечеря с нулев отпадък

Фестивалът Ritual Gatherings започва на 30 юни, като спазва традицията да постави начало на тридневното преживяване с Ритуална Вечеря, която тази година ще се настани между устието на река Камчия, морето и типичната за местността бяла дюна. Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи изцяло меню с изцяло нулев отпадък, приготвено с типични продукти от местни производители, типични за Североизтока. Шеф-готвачите, чието дело е менюто, ще бъдат обявени в началото на май.
Изкуство с послание
Един от най-големите и красиви плажове у нас ще се превърне в галерия за съвременно изкуство на открито с изложба на обещаващи млади автори у нас, подготвена специално за фестивала от Мартина Йорданова - куратор в Национална художествена галерия и директор на Габровско биенале на хумора и сатирата. Изложбата ще представи няколко различни форми на изкуство.

Темата за екологията е въплътена и в сценографския план, като основната сцена е специално създадена за събитието от шведския артист Филип Якобсон и неговото студио FlipZurd, изцяло от дърво и естествени материали. В началото на май месец софиянци ще могат да видят част от сцената, изложена на площада пред НДК, като част от Фестивала за светлинно дигитално изкуство LUNAR.

Провеждането на фестивала на открита природна локация винаги е било в основата на концепцията, още от първото издание през 2017. Тази година всички посетители на събитието ще имат възможността да се включат в зелени практики, дискусии за опазване на плажа, устието на река Камчия и плажните дюни.Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum - Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия, Кулинарна Академия HRC, ресторант Космос, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja и Фондация GLAS.
Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство - механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK