Новини

Дабис Муньос, №1 на The Best Chеf Awards за 2021

Ивайло Харалампиев 20 септември 2021, 00:10

Дабис Муньос, Бьорн Францен и Андони Луис Адурис: това е челната тройка от Топ 100 на раздадените преди дни в Амстердам The Best Chef Awards за 2021. Техните ресторанти имат общо 11 звезди Michelin (съответно, 3 звезди в ресторанта DiverXO в Мадрид, по 3 звезди за ресторантите Franzen в Стокхолм и Zen в Сингапур и 2 звезди в Mugaritz в град Рентерия, Испания), и приносът им бе отличен на петото издание на наградите, което се проведе под слогана "Back to LIVE. Back to reality". Заради свързаните с глобалната пандемия ограничения през 2020 г. награждаването бе виртуално.

Сред първите 100 най-добри готвачи в света попадат представители на 29 държави, като съвсем логично най-много са от Испания (13), Франция и Италия с по 11. Галата сложи край на интензивна седмица събития, работни срещи и конференции като Food Meets Science.

Основателите на събитието през 2015 г. са полската изследователка в областта на невронауката Йоана Слусарчик и италианският гастроном Кристиан Гадау. Те казват, че The Best Chef Awards представлява"световна общност от страстни любители на храната", наричат ги още платформа за готвачи, гурме любители, журналисти и съмишленици. В това общо пространство

"старата гвардия споделя тайните на занаята със следващото поколение, което в замяна
вдъхновява бранша с нов начин на мислене".

Самите награди започват през 2017 г. Испанецът Джоан Рока е избран за най-добър шеф за 2017 и 2018. Наследяват го на върха Бьорн Францен за 2019 и Рене Реджепи за 2020. Всяка година оформянето на класацията започва с двеста участници: топ 100 от предходната година плюс 100 нови лица, предложени от разнородни експерти в областта на кулинарията.
Сред серията награди са и тези за най-добра изгряваща кулинарна звезда, най-добър сладкар, най-добрър готвач според останалите готвачи (наградата в последната спомената категория за 2021 отиде при втория в генералното класиране Бьорн Францен) и т.н.

Стилът на Дабис Муньос

Авангардната кухня на големия отличник за 2021 Дабис Муньос в тризвездния му ресторант DiverXo в хотел NH Collection Eurobuilding в Мадрид може да бъде опитана в единствено меню от 250 евро (плюс опция за 150 евро за съчетание с вина). Самият той определя кухнята си като "див хедонизъм" и "вкусни, много изненадващи ястия".
Неговият друг ресторант StreetXo, също в Мадрид, дава възможност за олекотен вариант на идеите му, където достъпът е по-лесен (не, не се приемат резервации), а цената на човек варира около 40-50 евро. Още по-достъпен формат е роденият по време на пандемията виртуален ресторант GoXo за доставка по домовете. По време на пълния локдаун в Испания през пролетта на 2020 г. Дабис Муньос заедно със съпругата си, много популярната телевизионна водеща Кристина Педроче, показваха в социалните мрежи рецепти, които почти всеки би могъл да приготви с набавени от супермаркета продукти.
Другата страна на монетата за семейството обаче бе затварянето на отворилия в Лондон през 2015 г. ресторант StreetXo, както заради това, че не беше достатъчно добре приет от страна на критици и гости, така и заради придунителното затваряне.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK