От броя: Мигранти с таланти представят доминиканска седмица
На крачка от Карибите с няколко рецепти
Шеф Тита: Новата доминиканска кухня и фюжън с историята
Този текст е четвъртият от поредица от общо 4, посветени на тазгодишното издание на Madrid Fusion.
Казва се Инес Паес, но е известна като шеф Тита, най-популярната в света посланичка на кулинарното движение около модерната доминиканска кухня. Движението е ново: преди малко повече от десетилетие се заражда решимостта да се възстанови кулинарната история на карибската страна, да я обогати и внесе съвременни елементи, да върне забравени местни продукти, да й даде тласък и международно признание.
Затова шеф Тита пристига в Мадрид "със седем куфара с продукти",
за да превърне сцената на Madrid Fusion в подобие на своя ресторант Morisoñando в Доминикана. Там тя претворява в ястия смесицата от кулинарни традиции, в която преобладават тези на местното племе таино араваки, на испанци, африканци или общо "шестнадесет култури, оставили своя отпечатък върху доминиканската кухня".


Възстановяването на традициите включва и старите техники, използвани още от племето таино араваки, за да направят касабе - плосък, хрупкав кръгъл хляб, направен от брашно от маниока. В актуализираната версия на шеф Тита хлябът е покрит със злато, емулсия от кориандър, печена макадамия, малки цветчета от риган и латинка.
Мамахуана е алкохолно-билкова напитка, приготвяна с разнообразни сушени пръчки като канела, слагат се растения, а към тях се прибавя ром, вино и мед.

За да представи морските дарове на Доминикана, шеф Тита приготвя големия морски охлюв ламби с бульон агуахи.
Ламби се лови по традиционни методи с харпун
и е сред най-емблематичните карибски мекотели. В чест на различните видове авокадо в родната й страна готвачката прави тартар от четири от тях. Тя готви и едно от най-популярните ястия в карибската островна държава, "санкочо кон сиете карнес". Десертът пък е от шоколад във формата на дървото генипа. "Има какво да покажем на света", казва шеф Тита с усмивка.


Шеф Тита е лидер на движението "Готвачи срещу глада" на Организацията на ООН по земеделие (ФАО). Всеки месец пътува до бедни общности, които обучава в съхраняването на храни и хигиената при готвене, популяризира семейните градини и използването на местни продукти.
През 2016 г. тя е избрана като една от 25-те най-влиятелни личности на годината от доминиканското издание на списание Forbes.
Вижте още:
Madrid Fusion на 20: сбъднатата прогноза на "кръстника" Феран Адриа
Марио Сандовал: гъделът на киселинната кухня
Луис Алберто Лера: идва ли краят на дребния дивеч?
От броя: Мигранти с таланти представят доминиканска седмица
На крачка от Карибите с няколко рецепти
Специално за "Бакхус": Бьорн Масоп за "зеления" Michelin и храната като продължение на земята
Разговор с лицето на новото поколение "зелени" готвачи
Haute кухнята: 6 звезди Michelin в Банско
По следите на уникално (без да преувеличаваме) за България събитие
На обяд при Рафа Надал в Майорка
Ястията са с цени около 20 евро и включват типично испански, но и ястия от цял свят
6 звезди Michelin гостуват на Банско
Петима легендарни готвачи с общо шест звезди ще творят за гостите на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско
Роди се кулинарна звезда: Африка
Добрият гастрономически пример на един дълго пренебрегван континент
Пако Ронсеро: един шеф-готвач между Michelin и Iron Man
Говори създателят на Sublimotion, смятан за "най-скъпия ресторант в света", който сега е на гастрол в Дубай
Дабис Муньос, №1 на The Best Chеf Awards за 2021
Кои са най-добрите шеф-готвачи в света на 2021 г. и защо - наградите бяха раздадени на гала церемония в Амстердам
Джанфранко Киарини: Искам да покажа на света, че България може
Dieci в село Девино е отворен само 2 месеца и вече е забелязан от екипа на Michelin. Разговор за звездите в кухнята – и в хубавия, и в другия смисъл
Марио Сандовал и модерната кухня на Мадрид
Четвърто поколение готвачи: Мадрид Фюжън
Защо тъгува Масимо Ботура
Походът на тризвездния "Мишлен" готвач срещу разхищението на храна
Изяж Мадрид
Стотици ресторанти, барове, магазини, музеи и галерии участват в Gastrofestival от 23 януари до 7 февруари
Храната, Санчо
Толедо е новата кулинарна столица на Испания. Ето защо.
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.