![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4359741.jpg)
Шеф Тита: Новата доминиканска кухня и фюжън с историята
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4344621.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4344623.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4344627.jpg)
Този текст е четвъртият от поредица от общо 4, посветени на тазгодишното издание на Madrid Fusion.
Казва се Инес Паес, но е известна като шеф Тита, най-популярната в света посланичка на кулинарното движение около модерната доминиканска кухня. Движението е ново: преди малко повече от десетилетие се заражда решимостта да се възстанови кулинарната история на карибската страна, да я обогати и внесе съвременни елементи, да върне забравени местни продукти, да й даде тласък и международно признание.
Затова шеф Тита пристига в Мадрид "със седем куфара с продукти",
за да превърне сцената на Madrid Fusion в подобие на своя ресторант Morisoñando в Доминикана. Там тя претворява в ястия смесицата от кулинарни традиции, в която преобладават тези на местното племе таино араваки, на испанци, африканци или общо "шестнадесет култури, оставили своя отпечатък върху доминиканската кухня".
Възстановяването на традициите включва и старите техники, използвани още от племето таино араваки, за да направят касабе - плосък, хрупкав кръгъл хляб, направен от брашно от маниока. В актуализираната версия на шеф Тита хлябът е покрит със злато, емулсия от кориандър, печена макадамия, малки цветчета от риган и латинка.
Мамахуана е алкохолно-билкова напитка, приготвяна с разнообразни сушени пръчки като канела, слагат се растения, а към тях се прибавя ром, вино и мед.
За да представи морските дарове на Доминикана, шеф Тита приготвя големия морски охлюв ламби с бульон агуахи.
Ламби се лови по традиционни методи с харпун
и е сред най-емблематичните карибски мекотели. В чест на различните видове авокадо в родната й страна готвачката прави тартар от четири от тях. Тя готви и едно от най-популярните ястия в карибската островна държава, "санкочо кон сиете карнес". Десертът пък е от шоколад във формата на дървото генипа. "Има какво да покажем на света", казва шеф Тита с усмивка.
Шеф Тита е лидер на движението "Готвачи срещу глада" на Организацията на ООН по земеделие (ФАО). Всеки месец пътува до бедни общности, които обучава в съхраняването на храни и хигиената при готвене, популяризира семейните градини и използването на местни продукти.
През 2016 г. тя е избрана като една от 25-те най-влиятелни личности на годината от доминиканското издание на списание Forbes.
Вижте още:
Madrid Fusion на 20: сбъднатата прогноза на "кръстника" Феран Адриа
Марио Сандовал: гъделът на киселинната кухня
Луис Алберто Лера: идва ли краят на дребния дивеч?
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4359741.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4338161.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4328551.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4311812.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4308329.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4300238.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4274233.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4255296.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4227886.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3374716.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3125111.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_2701633.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_2689262.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_2626392.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4655699.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4654126.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4649191.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646110.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646313.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646503.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4616750.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4613283.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4612341.jpg)