ОТ БРОЯ: Италианската улична храна на ново ниво в България
Приготвен на момента с оригинално тесто с квас, пануоцо дава заложби за новата любима улична храна
Топ 20: Вкусът на улицата - част 2
За момента чертаем кулинарни разходки само наум, но за щастие StrEAT Fest, който ще ни обгърне в гастрономическата си прегръдка, е съвсем скоро.
Вижте първата част от поредицата, събрала някои от най-вкусните храни по световните улици и пазари, ТУК.
15. Париж, Франция - креп (палачинки)
Креповете са дело на средновековна Франция. Една домакиня съвсем случайно капнала тънък пласт каша върху гореща, плоска повърхност. Във време, в което било абсолютно немислимо да се изхвърля каквато и да било храна, съответно дамата изяла своето недоразумение. Останалото, както се казва, е история. С течение на времето французите усъвършенствали кашата и тя се превърнала от грозно патенце в красив лебед - тоест от блудкаво нищо в съблазнително нещо: тесто за палачинки.

14. Мексико Сити, Мексико - такос ал пастор
Подобно на много други феноменални улични храни по света, такос ал пастор е резултат от романтичния сблъсък на една култура с друга. В този случай ливанците, които емигрират в Мексико, донасят традицията за печено на шиш месо, обикновено агнешко. Мексиканците харесват това, заменят агнешкото със свинско и го мариноват в сушени люти чушки, подправки и ананас. След като се опече, крехкото месо се разрязва на малки парчета и се сервира върху тортия с лук, кориандър и, в някои случаи, с ананас.

13. Италия - джелато
Ако сте от хората, които разпалено обясняват на приятелите си за разликата между джелато и сладолед - поздравления, от нашата партия сте. Накратко: в джелатото има много по-малко въздух, което го прави в пъти по-плътно и с по-концентриран вкус от обикновения сладолед. Неслучайно не сме посочили определен град в Италия, защото за радост джелатерии откриваме навсякъде. И все пак вкусното удоволствие си има официален дом - Gelato Museum Carpigiani, точно до град Болоня. 1000 кв.м посветени на историята, културата и технологията на правене на джелато.

12. САЩ, Ню Йорк - бургер
Бургерите са абсолютният крал на уличната храна. Колкото и каквото и да кажем за него, ще е малко: от класичеки чийзбургер до по-модерни версии сс синьо сирене или халапеньо, от вегетариански варианти или дори сладки такива - единственото обединяващо двете меки хлебчета е, че пълнежът помежду им следва да е семпъл, сочен и вкусен.

Умами буквално означава "вкусно". Представлява петият, перфектен вкус - унисон на сладко, солено, кисело, горчиво.
Известното пържено ястие, пад тай, е кулинарно произведение на изкуството, което съчетава сладките и пикантни вкусове на тамаринд, фъстъци, кълнове от боб, пържено яйце и лайм, объркани с нудъли в уок тиган.
Можете да си хапвате пад тай със скариди или тофу, ще намерите търговци на улични храни, които приготвят вкусното творение в цялата страна. Ако пък държите на класациите, Thipsamai е уличният ресторант, който се слави с приготвянето на най-феноменалния пад тай в цял Банкок.
Билет за StrEAT Fest-a може да си вземете оттук - за един ден или за целия уикенд, само за вас или за цялото семейство.

ОТ БРОЯ: Италианската улична храна на ново ниво в България
Приготвен на момента с оригинално тесто с квас, пануоцо дава заложби за новата любима улична храна
Какво ни чака на... Бакхус Bar & Snack Fest
Центърът на София става домакин на нов уличен фестивал през септември
От броя: Вегесофия или не съвсем
На фона на огромен подем в западния свят в София културата на безмесно хранене напредва с малки и плахи стъпки
От броя: Конят, слънцето, скаридите
От Созопол до Кокзейде и обратно
4 и 5 юни: време е за охлюви и гьоза!
Женски пазар отново ще е домакин на гурме ястия и напитки от цял свят по време на двудневния безкешов Бакхус StrEAT Fest
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през април
Брънч в бар? О, да. Вижте градските места за вкусен обяд
Александър Кюркиев: Искаме да отворим Chilli Hills в Барселона
Първият въпрос е на какъв етап от планирането е - защото разликата между "искам" и "ще" е значителна.
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през март
По следите на гурманските градски приключения на Ния Петрова
Артишок и зехтин: оазисът Сива нашепва за маслини
За това по-различно пътешествие в Египет нямаше особенa подготовка, а онова вътрешното усещане, че точно сега му е времето
Мигранти с таланти представят: 3 сандвича от 3 държави
Готвачи от Виетнам, Италия и САЩ, които живеят в България, дават свои рецепти за читателите на "Бакхус"
Жабешки бутчета и коктейли под юнското слънце
Бакхус StrEAT Fest 2021: над 10 000 души, много нови марки и кратки майсторски класове
Бакхус StrЕАТ Fest 2021: 5 и 6 юни
С благодарности към Пазари "Възраждане", Mastercard, JTI, Johnnie Walker, Gordon’s Gin, Kozel, Pilsner Urquell, Tanqueray Gin, Spark, Vivacom, BeBio, ЕКОПАК и Pure-H2O.
Топ 20: Вкусът на улицата - част 3
Вкусове от Централна Европа, Южна Америка, САЩ и Европа са главните герои в воследната част от класацията ни за улична храна
Топ 20: Вкусът на улицата - част 1
Kолко от тези емблематични улични храни от всички кътчета на света сте опитвали лично?
Бакхус StrЕАТ Fest: 5 и 6 юни 2021
Улицата има нужда от храна
Софийска бургеризация
Издават ли кулинарните ни вкусове характера ни
Диво умами
Бразилия звучи като епично обещание: кухни, придошли от различни континенти, ендемични плодове и зеленчуци, добивани в selva oscura на Амазония, риби и меса от морета, реки, долини и планини. Три седмици, прекарани като с вдигнат харпун в очакване на улова на живота, обаче донасят твърде малко удовлетворение. Интересно невинаги означава вкусно, нито местният произход гарантира качество. В Бразилия добра храна има, но тя не е пропорционална на обещанието. А и идва, когато най-малко я очакваш
Фаст гурме по берлински
Немската столица може да се похвали с богатата си улична култура – по тротоари и площади се общува, свири, пее, рецитира, рисува. Дори през зимата. И разбира се, хапва се, и то добре. Местата за "улична храна" или imbiss-ите в Берлин са толкова нагъсто, че конкуренцията закономерно е създала високо качество.
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe