Новини

Топ 20: Вкусът на улицата - част 2

Бакхус 06 май 2021, 10:08

За момента чертаем кулинарни разходки само наум, но за щастие StrEAT Fest, който ще ни обгърне в гастрономическата си прегръдка, е съвсем скоро.

Вижте първата част от поредицата, събрала някои от най-вкусните храни по световните улици и пазари, ТУК.

15. Париж, Франция - креп (палачинки)
Креповете са дело на средновековна Франция. Една домакиня съвсем случайно капнала тънък пласт каша върху гореща, плоска повърхност. Във време, в което било абсолютно немислимо да се изхвърля каквато и да било храна, съответно дамата изяла своето недоразумение. Останалото, както се казва, е история. С течение на времето французите усъвършенствали кашата и тя се превърнала от грозно патенце в красив лебед - тоест от блудкаво нищо в съблазнително нещо: тесто за палачинки.

14. Мексико Сити, Мексико - такос ал пастор
Подобно на много други феноменални улични храни по света, такос ал пастор е резултат от романтичния сблъсък на една култура с друга. В този случай ливанците, които емигрират в Мексико, донасят традицията за печено на шиш месо, обикновено агнешко. Мексиканците харесват това, заменят агнешкото със свинско и го мариноват в сушени люти чушки, подправки и ананас. След като се опече, крехкото месо се разрязва на малки парчета и се сервира върху тортия с лук, кориандър и, в някои случаи, с ананас.

13. Италия - джелато
Ако сте от хората, които разпалено обясняват на приятелите си за разликата между джелато и сладолед - поздравления, от нашата партия сте. Накратко: в джелатото има много по-малко въздух, което го прави в пъти по-плътно и с по-концентриран вкус от обикновения сладолед. Неслучайно не сме посочили определен град в Италия, защото за радост джелатерии откриваме навсякъде. И все пак вкусното удоволствие си има официален дом - Gelato Museum Carpigiani, точно до град Болоня. 1000 кв.м посветени на историята, културата и технологията на правене на джелато.

12. САЩ, Ню Йорк - бургер
Бургерите са абсолютният крал на уличната храна. Колкото и каквото и да кажем за него, ще е малко: от класичеки чийзбургер до по-модерни версии сс синьо сирене или халапеньо, от вегетариански варианти или дори сладки такива - единственото обединяващо двете меки хлебчета е, че пълнежът помежду им следва да е семпъл, сочен и вкусен.


11. Банкок, Тайланд - пад тай
Умами буквално означава "вкусно". Представлява петият, перфектен вкус - унисон на сладко, солено, кисело, горчиво.
Известното пържено ястие, пад тай, е кулинарно произведение на изкуството, което съчетава сладките и пикантни вкусове на тамаринд, фъстъци, кълнове от боб, пържено яйце и лайм, объркани с нудъли в уок тиган.
Можете да си хапвате пад тай със скариди или тофу, ще намерите търговци на улични храни, които приготвят вкусното творение в цялата страна. Ако пък държите на класациите, Thipsamai е уличният ресторант, който се слави с приготвянето на най-феноменалния пад тай в цял Банкок.

Билет за StrEAT Fest-a може да си вземете оттук - за един ден или за целия уикенд, само за вас или за цялото семейство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK