Бакхус Bar & Snack Fest 2022
Какво ни чака на... Бакхус Bar & Snack Fest
На 10 и 11 септември, на алеите пред НДК, всички гурмани ще могат да изразят най-добре себе си по време на дебютното издание на Бакхус Bar & Snack Fest.
StrEAT и Fish фестовете са запазената ни марка, но отдавна ни се искаше да сътворим нов вид събитие - такова, което да обединява любовта ни както към гурме света, така и към градската култура. Затова, броени дни преди празника на София, ви каним на Bar & Snack Fest, където пулсът на столицата ще бие в нов ритъм.
От 11 до 22 ч. и в двата дни ще намерите някои от най-добрите заведения и крафт продукти в алеите на парка на НДК, в частта пред Кино Кабана.
| За хапване |
Ресторанти с тематична кухня: месца на барбекю от The Holy Smokes BBQ, немски вурстове и наденици от Bismarck, гурме пиле и риба от Космос, азиатски благини от Moshi Moshi и KOTO, японски традиционни сандвичи от The Sando Shop, гьоза (и не само) от Hamachi-ni, прясна италианска паста от La Pastaria Pasta Fresca, вкусове от близки и далечни краища на света от Tomeko и специални апетайзъри, съпътствани от винени коктейли на Mastercard® DiVino бара.

Занаятчийски лакомства от Lakrids by Bülow, вкусно джелато от Gelato & Latte, алкохолни сладоледи от Светулката, канелени рулца с различни вкусове от Y Dough и френски палачинки от Le Soleil Crepes. Сред разнообразните хапки пък ще откриете гурме картофен чипс с испански зехтин от Elly's Supreme, киви чудеса от ферма Киви, деликатеси от Le Petit Quche, трюфел съвършенства от Spartacus Truffle, протеинови барчета от Cardinal Bites и кутии с продукти-изненада от Leckar Foods. И ако до момента не сте попадали на иновативната услуга Foodobox - на фестивала ще може да се запознаете с нея и да разберете как може всекидневно да допринасяте за изхвърлянето на по-малко храна.
| За пийване |
Бакхустниците са наясно каква слабост имаме към виното, та веднага ще се досетите, че фронтът е задоволително покрит: Apollo Winе с вина от цял свят, Moet Chandon Spritz за феновете на пенливото, Aya Estate Winery с най-доброто от родните почви и Fun Wine - за всички експериментатори, които не се страхуват от словосъчетания като шардоне с кафе.
Пивото е както винаги на възможно най-високо ниво с българските бири Айляк, Hills Beer, Cohones Brewery и Ша№5, а ако предпочитате баварско - Bierbox ще са на вашите услуги.

Коктейлите с китайска ракия на Moutai Kweichow и медовината на Bulgarian Honey Company са си направо собствени категории. Ценителите на кафето ще се зареждат с ароматните кофеинови специалитети на Bianchi Coffee, а La Chouette ще утоляват жаждата на късното лято със студен френски сайдер.
За финал оставяме авторските коктейли на най-добрите миксолози в страната. Фестът ще бъде осеян с pop-up баровете на любимите ви (извън)градски места. 5L Speakeasy Bar и Спутник излизат от своите леговища с ново меню, Tatratea ще въртят чаени коктейли, както само те умеят, а Whiskey & Gin Bar Sandak пристига директно от Пловдив с легендарната каручка.
Джин поклониците ще правят опашка пред Bulldog Gin, а малцовият апетит ще задоволяват барманите на Naked Malt и Jack Daniels. Най-чистата водка, Finlandia, ще посреща с освежаващи миксове, а най-ликьорено и богато на билки ще е на бара на Jagermeister Manifest. Безалкохолни коктейли също няма да липсват - тях ще откриете на бара на Schweppes, където ще може да се хидратирате с вода Банкя.
Събитието е изцяло безкешово, а съображенията са по-бързото и хигиенично обслужване. Всеки посетител ще може да плаща с кредитна/дебитна карта или с дигитален портфейл. И като става дума за хигиена - фирма Бонанза Бачорски ще се грижи да бъде чисто и спретнато през цялото време на двата фестивални дни, защото #неесрамнодасичистач.
| За гледане и слушане |
Освен удоволствия за небцето, планираме и богата храна за душата. На сцената ще слушате както музика на живо, така и ще гледате танцови изпълнения, кратки майсторски класове, кулинарни демонстрации, дискусии и мини изложба.
Гурме и култура от Шотландия и Ирландия, България и Балканите - съботният ден започва с музиката на Джейми Макдоналд и Ния Петрова, известни като The Peoples, обединяващи най-доброто от Ирландия и България под формата на китара и гласове. След тях ще чуем кратък майсторски клас, посветен на шотландското срещу ирландското уиски, а това неминуемо води до ирландски танци, в които ще ви предизвикаме да се включите, след като изпиете по едно. И за да е пълна еклектиката - вечерта завършваме с историята на ракията и музикалното изпъление на Echoo Balkan Samba, чието звучене трудно може да се опише, най-добре да се изживее.
The Peoples
Неделя ще премине под надслов Доминикана срещу Американа, а под това нямаме предвид футболен мач, а нещо далеч по-интересно: коктейли и музика. На първото ще ни учи дама, която идва от сърцето на Карибите, а пък бандата Latino Копелes ще омайва с латино, румба и фламенко с ориенталски мотиви. Накрая ще завършим с майсторска демонстрация на разликите и вкусовете на доминикански ром и американски бърбън.
Неделя вечер ще завърши с дискусия, посветена на София, водена от екипа зад инициативата The Sofianer - конкурс, вдъхновен от кориците на легендарното списание The New Yorker, за илюстрации на автентичния и разнообразен лик на столицата и живота на софиянци. Разговорът има за цел да инициира обществен дебат за това в какъв град искаме да живеем, а част от илюстрациите ще разгледате на феста.
Апелираме всички да следят страницата на събитието във Facebook, където всекидневно обявяваме участници и се актуализира информацията.
| Билети |
EVENTIM: https://bit.ly/Tickets-BarSnackFest
Bilet.bg: https://bit.ly/BarSnackFest-Tickets
Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.
Съогранизатор е Пазари Възраждане ЕАД.
Бакхус Bar & Snack Fest 2022
Топ 20: Вкусът на улицата - част 3
Вкусове от Централна Европа, Южна Америка, САЩ и Европа са главните герои в воследната част от класацията ни за улична храна
Топ 20: Вкусът на улицата - част 2
Поднасяме ви втора порция превъзходна улична храна - този път се разхождаме от Франция и стигаме до Мексико.
Топ 20: Вкусът на улицата - част 1
Kолко от тези емблематични улични храни от всички кътчета на света сте опитвали лично?
Култура на хранене
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.