ОТ БРОЯ: Италианската улична храна на ново ниво в България
Приготвен на момента с оригинално тесто с квас, пануоцо дава заложби за новата любима улична храна
Топ 20: Вкусът на улицата - част 1
В чест на предстоящия StrEAT Fest ви срещаме с топ 20 на най-емблематичните улични храни, които откриваме в Европа и по света.
Ключът към разбирането на културата и историята на дадено място често се крие в неговата кухня. С напредването на годините туристическите капани растат, съответно и посредствената, прекалено скъпа храна.
Ние вярваме, че усещането за дадено място най-добре се улавя на крак - на обикновения уличен пазар.
А ето и първата порция от 5 култови улични творения - следете ни, защото в следващите седмици ще представим и останалите:
20. Копенхаген, Дания - смореброд
Обикновено свързваме Дания с Ханс Кристиан Андерсен и зловещите му "детски" истории, а не толкова с идеята за улична храна. Всъщност се оказва, че скандинавците са доста навътре по темата: Smørrebrød е сандвич, който се приготвя в скандинавската страна от поколения насам. През XIX век обядът е бил основното ядене за земеделците, които сладко-сладко си похапвали smør (масло) и brød (хляб). Това са и основните съставки - ръжен хляб и масло, а вече добавките зависят от индивидуалния вкус. Най-често се използва сьомга и някакъв вид крем за мазане. На някои места smørrebrød се сервира и като десерт.

19. Лисабон, Португалия - бакаляо
Ако се радвате на автентичен дух, примесен с модерна атмосфера, Mercado da Ribeira е вашето място в Лисабон. Пазарът е отворен през 1892 г., а днес представлява еклектично съчетание от малки магазини и над 30 щанда за улична храна. Там ще откриете Bacalão, или риба треска на чист български. Португалия е известна с морската си кухня, но сред най-емблематичните ястия не е прясната риба, а осолената сушена такава.
Преди да се сготви, тя се рехидратира чрез накисване във вода за няколко часа - дори дни - и след това се настъргва или нарязва. Някои хора казват, че има 365 начина за направата на солена треска - по един за всеки ден от годината. Други твърдят, че португалците имат поне 1000 начина за приготвянето й.

18. Тбилиси, Грузия - хачапури
Грузинците много държат на своята национална кухня и на факта, че повечето ястия, които приготвят, са от регионално отглеждани продукти и животни. Затова и във всеки град в Грузия откриваме някакъв вид уличен пазар за храна. Сега се спираме на главния такъв в столицата Тбилиси - Deserter (дезертьор). Тематично, предвид факта, че възниква по време на гражданската война в страната, когато там основно са се продавали боеприпаси и оръжия. Днес вече можем да намерим по-пацифистки стоки като хачапури например - култова грузинска вкуснотия. Хлебче във формата на лодка, в което се прави джоб и се пълни със сирене, яйца и масло. Съществуват различни видове, но за максимално автентичен вкус търсете хачапури с традиционните грузински сирена Сулгуни и Имеретиан.

17. Рим, Италия - поркета
Следващите редове не се препоръчват за хората, които не ядат месо.
Коренът на тази италианска рецепта не е съвсем точен, но още в древни римски времена поркетата се поднася като жертвено блюдо в чест на бог Марс. Днес тя е гордост на цяла Централна Италия, а по съвременните улици на Рим, особено по време на фестивали, концерти и празници, е пълно с така наречените "porchetta men", които предлагат този деликатес-мечта за всеки любител на месото - поркетата се прави от одрано и обезкостено прасе, което след това заедно с кожата се завива с подправки и чесън. Пече се на бавен огън поне 8 часа. Резултатът е изключително крехко месо с богат вкус.

16. Брюксел, Белгия - гофрета
Не е сигурно кой е геният зад удоволствието, наречено гофрета, но самата дума се появява в белгийската литература още през 1604 г. Можем да благодарим на добрия човек на име Уолтър Клеймън, който я популяризира по широкия свят, сервирайки я със сметана и ягоди на изложение в Щатите.
По-пухкавата текстура на белгийските гофрети, в сравнение с американските, се дължи на маята и по-дългото втасване на тестото. Белгийците използват дълбоки гофретници и затова джобчетата, които се образуват накрая, са по-големи. Крайният резултат трябва да е хрупкав отвън и мек отвътре - като почти всяко друго добре направено печиво.

С гордост подчертаваме, че на следващото издание на StrEAT Fest ще имате възможността да вкусите съчетания, които ще са специално приготвени за събитието и ще се предлагат само тогава. Вижте повече тук, а ако сте идвали и преди и просто нямате търпение за аромати и вкусове под юнското слънце, вижте това.
ОТ БРОЯ: Италианската улична храна на ново ниво в България
Приготвен на момента с оригинално тесто с квас, пануоцо дава заложби за новата любима улична храна
Какво ни чака на... Бакхус Bar & Snack Fest
Центърът на София става домакин на нов уличен фестивал през септември
4 и 5 юни: време е за охлюви и гьоза!
Женски пазар отново ще е домакин на гурме ястия и напитки от цял свят по време на двудневния безкешов Бакхус StrEAT Fest
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през април
Брънч в бар? О, да. Вижте градските места за вкусен обяд
Александър Кюркиев: Искаме да отворим Chilli Hills в Барселона
Първият въпрос е на какъв етап от планирането е - защото разликата между "искам" и "ще" е значителна.
#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през март
По следите на гурманските градски приключения на Ния Петрова
Артишок и зехтин: оазисът Сива нашепва за маслини
За това по-различно пътешествие в Египет нямаше особенa подготовка, а онова вътрешното усещане, че точно сега му е времето
Мигранти с таланти представят: 3 сандвича от 3 държави
Готвачи от Виетнам, Италия и САЩ, които живеят в България, дават свои рецепти за читателите на "Бакхус"
Жабешки бутчета и коктейли под юнското слънце
Бакхус StrEAT Fest 2021: над 10 000 души, много нови марки и кратки майсторски класове
Бакхус StrЕАТ Fest 2021: 5 и 6 юни
С благодарности към Пазари "Възраждане", Mastercard, JTI, Johnnie Walker, Gordon’s Gin, Kozel, Pilsner Urquell, Tanqueray Gin, Spark, Vivacom, BeBio, ЕКОПАК и Pure-H2O.
Топ 20: Вкусът на улицата - част 3
Вкусове от Централна Европа, Южна Америка, САЩ и Европа са главните герои в воследната част от класацията ни за улична храна
Топ 20: Вкусът на улицата - част 2
Поднасяме ви втора порция превъзходна улична храна - този път се разхождаме от Франция и стигаме до Мексико.
Бакхус StrЕАТ Fest: 5 и 6 юни 2021
Улицата има нужда от храна
Консумирайте с удоволствие (и мярка)
Днес е Световният ден на фалафела - популярна улична храна навсякъде в Близкия изток, а напоследък и в Европа. Бърз преглед на местата с вкусен фалафел в София и Пловдив
Вкусни и яростни
Няколо обедни менюта, които буквално паркират до нас + особености на националната култура на уличното хранене
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.