Места

Къде е най-доброто шкембе?

Ния Петрова 06 февруари 2023, 15:05

Ния Петрова е певица, победител в "Гласът на България" през 2018 г., а през 2022 излезе и първият й албум - Late on Time. В свободното си време Ния обича да открива нови вкусове, готви много и добре, търси нови заведения и понякога забърква питиета.

Този текст е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya.


Ако нямате Instagram, то може и да сте пропуснали: по няколко пъти месечно за по 24 часа аз "отвличам" профила на "Бакхус" в социалната мрежа и го повеждам към различна дестинация. Идеята за това дойде една вечер преди мое музикално участие и на по бира с екипа на списанието се заговорихме за храна, ресторанти, вкусове. Започнахме да кроим пъклени планове и така се роди рубриката "Чревоугодно ми е, Ния" (изписвано по принцип с #, защото е Instagram все пак!)

Ния Петрова

От любов към горещата супа, подходяща за студени дни, в последните дни на ноември се пуснах по следите на вкусната шкембе чорба в София и околността. Отне ми около седмица: обиколих заведения, в чиято гениалност се кълняха читателите и последователите на "Бакхус" онлайн, а посетих и такива, за които от личен опит предварително знаех, че са майстори и може да им се вярва да държат постоянно качество.

Ясно е, че всеки вярва, че неговото любимо заведение я прави най-добре, затова и окончателен победител няма, но има една много преяла Ния. В следващите поне 2 месеца ще мина без шкембе, а това за мен значи много. Заведенията са подредени според моите лични предпочитания - може да не се съгласите, но всъщност всичките са много вкусни.

Мерак
Къде: София, бул. "Самоков" 14
Какво: има 3 различни вида, но без вегетарианска опция
Тук са издигнати чорбата на друго ниво, защото предлагат три варианта: класическо телешко шкембе, 3 в 1 - шкембе, език и джолан, и само бульон. Последното особено ми допадна, защото има много хора, които харесват вкуса на бульона, но не и текстурата на шкембето, така че това е за тях.

Мерак

The Wrong Bar
Къде: София, ул. Шейново 18
Какво: класическо и вегетарианско с кладница
И двете бяха много вкусни със страхотен бульон, като си признавам, че именно тук за първи път едно време ми хареса вегетарианско изпълнение, това беше преди година и се радвам да видя, че не са го развалили.

Wrong bar

Ракета Ракия Бар
Къде: София, бул. "Янко Сакъзов" 17
Какво: класическо
Шкембето им е най-гъстото, което съм пробвала. Така наречената запръжка е мноооого ароматна, а малката люта чушка е достойна за пикантно надяждане. Поздравявам ги и за пипера. Само не допускайте моята грешка и не си пипайте очите след това.

Дедо Мацо
Къде: София, ул. "Професор Николай Державин" 2
Какво: класическо
Към "Дедо Мацо" си имам сантимент, защото след планина винаги сме сядали там и атмосферата е велика. Нещо, което никога не можеш да сбъркаш, е вкусът на шкембето, което винаги си е едно и също. Не бях ходила от няколко години и малко ми се доплака, защото продължава да не се мени и да има страхотен бульон. А и никак не пестят от самото шкембе.

Дедо Мацо

Окото
Къде: София, ул. "Цветна градина" 5
Какво: класическо
В ресторант "Окото" ми поднесоха шкембето с топла пърленка със самардала. Беше разкошно, самият бульон беше много ароматен, сякаш с повече подправки. Когато ги попитах обаче, не ми издадоха тайната, за съжаление.

Окото

Препоръчани от вас в Instagram в профила на @bacchusbulgaria

Поканихме и последователите в социалните мрежи да се включат с предложения за любимите си места не само за класическия вариант - с много люто и чесън, разбира се, но и във вегетариански/веган изпълнение, защото вече се търси много, а за гъбата кладница отдавна се знае, че се държи като месо, че дори и мирише на него. Ето кои откроихте вие. Някои от тях пробвах, други оставих за следващия път. Отново са подредени, започвайки с моя личен фаворит.
Grindhouse Skateboard Club
Къде: София, бул. "Цариградско шосе" 73
Какво: ШкемБе и шкемНе
Шкембето в Grindhouse е само в неделя, но със сигурност си заслужава. Отново започнаха да правят и шкемНе (веган шкембе), което е трудно различимо от класическото. Ако ми дадат да ги пробвам със затворени очи, със сигурност ще ми е трудно да позная кое кое е. От всичките пробвани за мен това заведение ми влиза в топ 3 на посетените досега.

Grindhouse

СкараБар
Къде: София, ул. "Димитър Греков" 2, парк Заимов
Какво: класическо
"Да, да, да!" Това е моята реакция, когато видях, че сред читателите и последователите на "Бакхус" има хора, които ми препоръчаха да ида там. Определено не разочароват с шкембето си и там задължително към него вземете хлебче с шарена сол.

Останалите препоръки вижте в "Отвъд отъпканите пътеки".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK