Шеф Тита: Новата доминиканска кухня и фюжън с историята
Статията е част от поредицата от репортажи от юбилейното 20-о издание на световния кулинарен форум Madrid Fusion
Роди се кулинарна звезда: Африка
Два от най-силно развититите в кулинарно отношение градове в света стават още по-вкусни и ароматни: първият кът за хранене, посветен изцяло на африканската кухня, се пренася в Лондон и Ню Йорк. Така нареченият food hall представлява съвкупност от 10 ресторанта, всеки от тях с оригинална концепция, и е вдъхновен от най-старото име на Африка, Алкебулан ("майка на човечеството" или "райска градина"). Именно под това име, Alkebulan, ще откриете кухнята на двете й нови локации: в квартала Харлем в Ню Йорк и в Лондон. Все още няма информация за конкретни дати, но със сигурност ще бъде в обозримото бъдеще.
И ако горните редове отварят интелектуалния и стомашния ви апетит, но и ви оставят гладни за още информация и контекст, то ще споменем, че Alkebulan вече е сравнително познато име за онези, които прекарват доста време в Дубай: африканският кът дебютира именно там по време на изложението Expo 2020 Dubai, което започна на 1 октомври 2021 и тече и в момента - до 31 март 2022.
Представете си Alkebulan като хранителните кътове в моловете, но кулинарно, дизайнерски и концептуално подчинен на една идея, а не на различни марки.
С
ъздаден е от шеф-готвача с James Beard Award Александър Смолс,a целта е очевидна: повече хора да се срещнат с африканската култура, опитвайки нейната храна и слушайки музиката й, като последното е лека препратка към оперното минало на създателя й Смолс.
Камерунска супа ачу
Alkebulan съчетава улична храна, нигерийски и марокански предложения, южноафрикански барбекю специалитети, сенегалски печива, морски източноафрикански дарове, както и иновативния подход nose-to-tail: тенденция, при която готвачите се стремят да използват максимално голяма част от даденото животно в менюто. А тук то обикновено е коза - едно от най-важните, широко консумирани и обичани меса на Черния континент и по-точно в Кения. Предимството на Alkebulan е, че посетителите могат да съчетават кулинарните предложения на различните места чрез сет менюта и по този начин
да изпитат завършено континентално изживяване.
Food hall моделът на хранене се приема радушно както от страна на потребителите, така и от тази на бизнесите, като дори по време на пандемията запазва високи нива на активност, а прогнозата за бъдещето е 47,7% растеж на печалбите спрямо 2021 г. (според TGP International).
Съответно и съвсем логично след успеха в Дубай желанието на инвеститорите е да разширят периметъра и по-конректно Alkebulan да влезе във Великобритания и САЩ. Стъпка, която категорично ще даде на африканската кухня най-добрата възможна платформа за привличане на нови почитатели.
Всичко това се случва извън пределите на самата Африка и бележи сериозния напредък на континента.
Световната гастрономия е отдавна запозната с богатата кухня на Южна Африка и по-конкретно на столицата ѝ Кейптаун. От друга страна в Руанда - страна, която не е особено известна с кухнята си, вече кипи сериозно гастрономическо действие, а в столицата Кигали се намира
първият африкански fine dining ресторант.
Meza Malonga е под ръководството на шеф Дьовейл Малонга, отдаден на каузата да популяризира местната кухня по света с помощта на талантливи професионалисти, за чието съществуване малцина подозират. Малонга създава Chefs in Africa - организация от над 4000 готвачи с цел опознаване на африканската кухня.
Случващото се с Африкa е пример като по учебник за нестихващият гастрономически обмен между култури и е любопитно да бъдем свидетели на пренаписването на нечия кулинарна история.
Шеф Малонга

Шеф Тита: Новата доминиканска кухня и фюжън с историята
Статията е част от поредицата от репортажи от юбилейното 20-о издание на световния кулинарен форум Madrid Fusion
Haute кухнята: 6 звезди Michelin в Банско
По следите на уникално (без да преувеличаваме) за България събитие
ОТ БРОЯ: Горчиво и противоречиво с Йордан Дъбов
Проследяваме светлата ера на кафееното зърно
Пако Ронсеро: един шеф-готвач между Michelin и Iron Man
Говори създателят на Sublimotion, смятан за "най-скъпия ресторант в света", който сега е на гастрол в Дубай
Малък южноафрикански ресторант стана номер 1 в света
Осем от най-старите изби в света
Археолози продължават да разкриват винарни на хиляди години, но само няколко са тези, които произвеждат вино и до днес.
Moringa glory
Природни стихии в бутилка
Има едно място в Южна Африка, където две природни стихии си дават среща по начин, който спира дъха.
Дегустаторът в мен. Стъпка 11: Южна Африка и Калифорния
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.