Новини

Роди се кулинарна звезда: Африка

София Павлова 05 януари 2022, 13:35

Два от най-силно развититите в кулинарно отношение градове в света стават още по-вкусни и ароматни: първият кът за хранене, посветен изцяло на африканската кухня, се пренася в Лондон и Ню Йорк. Така нареченият food hall представлява съвкупност от 10 ресторанта, всеки от тях с оригинална концепция, и е вдъхновен от най-старото име на Африка, Алкебулан ("майка на човечеството" или "райска градина"). Именно под това име, Alkebulan, ще откриете кухнята на двете й нови локации: в квартала Харлем в Ню Йорк и в Лондон. Все още няма информация за конкретни дати, но със сигурност ще бъде в обозримото бъдеще.

И ако горните редове отварят интелектуалния и стомашния ви апетит, но и ви оставят гладни за още информация и контекст, то ще споменем, че Alkebulan вече е сравнително познато име за онези, които прекарват доста време в Дубай: африканският кът дебютира именно там по време на изложението Expo 2020 Dubai, което започна на 1 октомври 2021 и тече и в момента - до 31 март 2022.

Представете си Alkebulan като хранителните кътове в моловете, но кулинарно, дизайнерски и концептуално подчинен на една идея, а не на различни марки.

Създаден е от шеф-готвача с James Beard Award Александър Смолс,

a целта е очевидна: повече хора да се срещнат с африканската култура, опитвайки нейната храна и слушайки музиката й, като последното е лека препратка към оперното минало на създателя й Смолс.

Камерунска супа ачу

Alkebulan съчетава улична храна, нигерийски и марокански предложения, южноафрикански барбекю специалитети, сенегалски печива, морски източноафрикански дарове, както и иновативния подход nose-to-tail: тенденция, при която готвачите се стремят да използват максимално голяма част от даденото животно в менюто. А тук то обикновено е коза - едно от най-важните, широко консумирани и обичани меса на Черния континент и по-точно в Кения. Предимството на Alkebulan е, че посетителите могат да съчетават кулинарните предложения на различните места чрез сет менюта и по този начин

да изпитат завършено континентално изживяване.

Food hall моделът на хранене се приема радушно както от страна на потребителите, така и от тази на бизнесите, като дори по време на пандемията запазва високи нива на активност, а прогнозата за бъдещето е 47,7% растеж на печалбите спрямо 2021 г. (според TGP International).

Съответно и съвсем логично след успеха в Дубай желанието на инвеститорите е да разширят периметъра и по-конректно Alkebulan да влезе във Великобритания и САЩ. Стъпка, която категорично ще даде на африканската кухня най-добрата възможна платформа за привличане на нови почитатели.

Всичко това се случва извън пределите на самата Африка и бележи сериозния напредък на континента.

Световната гастрономия е отдавна запозната с богатата кухня на Южна Африка и по-конкретно на столицата ѝ Кейптаун. От друга страна в Руанда - страна, която не е особено известна с кухнята си, вече кипи сериозно гастрономическо действие, а в столицата Кигали се намира

първият африкански fine dining ресторант.

Meza Malonga е под ръководството на шеф Дьовейл Малонга, отдаден на каузата да популяризира местната кухня по света с помощта на талантливи професионалисти, за чието съществуване малцина подозират. Малонга създава Chefs in Africa - организация от над 4000 готвачи с цел опознаване на африканската кухня.

Случващото се с Африкa е пример като по учебник за нестихващият гастрономически обмен между култури и е любопитно да бъдем свидетели на пренаписването на нечия кулинарна история.

Шеф Малонга

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK