Новини

Храната, Санчо

Ивайло Харалампиев, Мадрид 12 октомври 2015, 00:48

Испанският град Толедо се наложи над другия финалист Уелва и беше избран за Гастро столица на Испания за 2016 г. Домакинството ще се активира автоматично на първи януари догодина, а дотогава действаща столица остава град Касерес. Журито избира Толедо заради "креативната комбинация между културно-историческо наследство и гастрономия". За приза натежават две важни годишнини, които градът празнува през 2016: 30 години от включването си в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и 400 години от сñъртта на Мигел де Сервантес, който дълго време е живял там.

Според Милагрос Толон, кмет на Толедо, "градът иска да се изрази с  чувствителност, хармония и елегантност на новия език на гастрономията". С три милиона посетители на година, Толедо, разположен на час от Мадрид, е една от утвърдените туристически дестинации на Иберийския полуостров.

Испанската поговорка: "Когото Господ обича, го храни в Толедо" датира още от XV век. В литературата местната кулинария се споменава в творбите на някои от най-известните испански писатели, като Бенито Перес Галдос и Лопе де Вега, включително и Александър Дюма. Тук през 1529 г. е публикуван и първият трактат за храна на испански език "Книга на гозбите". 

В традиционната кухня на Толедо преобладават по-скромни ястия на базата на бульоните, хляба, овесената каша, леща, зеленчуци начело с патладжаните. Сред по-изтънчените местни специалитети са задушена яребица, печени гълъби,еленско филе, както и сладките mazapan.

Най-важното условие за издигане на кандидатурата за Гастро столица е едновременната подкрепа на местните институции и частния сектор, най-вече ресторантьорския бизнес.

Наградата е учредена през 2012 г. съвместно от Испанската федерация на ресторантьорите /FEHR/ и Испанската федерация на журналистите пишещи за туризъм /FEPET/.  Титлата оттогава са получавали Логроньо, Бургос, Витория и действащата през 2015 Касерес. Във всички досегашни столици целта интересът към местната храна да доведе до популяризиране както на местната кухня, така и на дестинацията като цяло е била изпълнена. Най-зрелищен е резултатът с град Касерес, където още в средата на годината се отбелязва увеличение на туристите от 20 процента в сравнение с предишната година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK