На 18 и 19 март 2022 г. ще се проведе кулинарно събитие, което за момента единствено по рода си за България. В откритата кухня на ресторант Come Prima в Кемпински Хотел Гранд Арена Банско петима шеф готвачи ще покажат нагледно защо са заслужили своите общо 6 звезди Michelin.
Изключителните Ален Карон, Тиери Драпо, Жоел Сезари, Жан-Батист Натали и Патрик Джефроа от Франция и Сержи Арола от Испания ще подготвят необикновено шестстепенно меню - по едно ястие от всеки. На място в Банско ще готвят първите петима.
Вечерите на 18 и 19 март ще бъдат съчетани с висококачествени френски и италиански вина, както и с шампанско.
Днес кулинарният експерт Ален Карон живее в Нидерландия, но е родом от Париж. Заедно със семейството си управлява ресторант и кафене - Café Caron и Petit Caron. Той е автор и на 14 готварски книги. В кухнята на Тиери Драпо, родом от Вандея, преобладават ястия от регионите на Франция, които той често посещава. Тиери знае как да очарова с красива, богата и изобретателна местна кухня в своя ресторант и хотел с две звезди Michelin в Сен Сюлпис-льо-Вердон. Главен готвач и собственик на хотел-ресторант La Chaumière във френския град Дол, Жоел Сезари съчетава в своята кухня традиционни продукти, приготвени в модерен стил. Той превръща обикновеното в оригинално и внимателно аранжира всяка чиния.
С богат международен опит и няколко впечатляващи референции Жан-Батист Натали е известен като най-младия готвач, получил Michelin звезда за своя ресторант Hostellerie La Montagne в Коломбе-ле-Дуз-Еглиз. Неговият стил е вдъхновен от дивата природа с неподправени аромати, а себе си определя като разказвач на вкусове. Прочут с изобретателния си подход в кухнята на ресторанта си с две Michelin звезди LAB By Sergi Arola в Синтра, Португалия, шеф Сержи Арола се откроява на кулинарната сцена със страстта си към музиката. Той е китарист в испанска рок група и е известен още като "шеф рок звезда".
Шеф Патрик Джефроа е ръководил ресторант L'Hôtel de Carantec Patrick Jeffroy, за който получава две звезди Michelin през 2002 г. Стилът му на готвене се описва като дързък и предизвикателен, усъвършенстван в хода на кариерата му.