Новини

Защо тъгува Масимо Ботура

Ивайло Харалампиев, Мадрид 09 февруари 2016, 18:28

Сладки кротони за основа, върху тях хлебно-захарна пяна, а отгоре, златисти хлебни дискове. Грабващата символика зад десера Pane e oro (Хлябът е злато) на италинския готвач Масимо Ботура ( неговият ресторант Osteria Francescana в Модена има три звезди "Мишлен") му донесе наградата "Готвач на година в Европа" на световния кулинарен конгрес Madrid Fusion.

"С този десерт Ботура придава еднаква символична стойност и на двете съставки", каза президентът на конгреса Хосе Карлос Капел при връчването на наградата.

Залата избухна в аплодисменти преди, по време на и след появата на магнетичния Ботура.

Зрелищният десерт е само върхът на айсберга на социалния му проект Refettorio Ambrosiano /аброзиански стол/ по време на "Експо Милано" през 2015 г. Със съдействието на религиозно-благотворителната организация Caritas той превръща запуснатия театър Greco, построен през  30-те години на ХХ век /в едноимененния квартал зад централната жп гара/ в стол за бездомни хора, имигранти и ученици. С реставрацията на сградата се заемат архитекти от Politecnico di Milano. Над петнадесет от най-известните италиански и световнии дизайнери създават атмосфера в синхрон с идеята на Ботура, че мястото трябва да "храни и тялото, и душата".

Известни производители като Riva 1920, Kartell и Artemide доставят  осветление и мебели. Кафето "Лаваца" спонсорира кухнята, а минералната вода San Pellegrino съдейства с организацията около пътуванията на 60 от най-известните готвачи в света. Ботура с лекота успява да склони многото си приятели сред тежката артилерия на висшата кухня да се отбият и да приготвят свое ястие. Условието е, че ще трябва да създадат своята "висша" кухня от съставки, които са не само семпли, но и с изтичащ срок на годност.

Продуктите

Всеки ден камион доставя от супермаркета в Експо центъра неизползваните продукти от ресторантите и павилионите. "Разхищаваме една трета от това, което произвеждаме. Всяка рецепта е ода на несъвършенството, което крие  революционен потенциал. Такива прости и евтини ястия могат да променят света, защото са достъпни и за по-бедните хора. Те връщат на нуждаещите се семейства достойството, идващо не от съставките, а от идеите.", каза в Мадрид роденият през 1962 г. в Модена Ботура.

По време на Експото на обяд в стола се хранят ученици, а вечер идват 96 бездомни хора от квартала. Готвачът Феран Адриа, например, използва много литри прясно мляко, което е на път да прокисне, за да направи стотици деконструирани крокети.  Сред гостуващите готвачи са още Ален Дюкас, Рене Реджепи, Даниел Патерсън.

За петте месеца, през които продължава изложението, са "спасени" десет тона хранителни продукти.

Столът в Милано продължава да работи с помощта на доброволци и след края на Експо. Успехът на експеримента е толкова убедителен,че Ботура създава Food for Soul Foundation с основна мисия отварянето на още подобни столове и оформяне на по-голяма чувствителност към разхищението на храна и глада по света. Вече се водят преговори за отварянето на благотворителни столове в Торино през 2016 г. и Ню Йорк /2017/.

Документалният филм за развитието на проекта в Милано, Theater of Life на канадския режисьор Питър Сватек ще бъде завършен през есента на 2016 г. Рецептите на създанените от готвачите за Refettorio Ambrosiano ястия ще бъдат издадени в книга през 2017 г.

"Да започнем от дома си и да превръщаме останките в етична и вкусна храна", каза в Мадрид Масимо Ботура./ "Джими Хендрикс на италианските готвачи", както го нарича колегата му Марио Батали/.

А изборът на десерта "Хлябът е злато" далеч не е случаен, той е търсено връщане към най-добрите спомени от детството на Масимо Ботура. Той си спомня как неговата баба заливала останалия от деня хляб с горещо мляко и му добавяла лъжица захар. Сега вторият готвач в света за 2015 г. прави съвременна интерпретация на простия десерт.

"Смятам, че при италианските готвачи няма средно положение. Или са посредствени и въртят втръснали ни от повтаряне неща, или са напълно гениални, какъвто определено е случаят с Масимо Ботура", обобщи британска кулинарна журналистка на обяда, след връчването на наградата за най-добър готвач в Европа на Madrid Fusion. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK