На по чаша

От броя: Крафт вино от сърцето на стария Сливен

Ани Коджаиванова, снимки: Драгомир Ушев 01 юли 2022, 10:54
Екипът зад Downtown (от ляво надясно): Стефан и София Колеви, Николай Митев и уайнмейкърът Веселин Рашев

Пълния текст четете в летния брой на списание "Бакхус", което може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Chilli Hills Farm, Grape Central, Imperial Gastrohub, Wine and Co, La Cave du Moulin, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

Дали заради смяната на поколенията в избите или заради еволюция на вкуса и тенденциите на пазара (а най-вероятно и заради двете) в последните години българското вино започна да се насочва към по-модерна стилистика. Тази промяна започна още преди няколко години, водена от няколко млади технолози, а броят на избите, които залагат на по-свежи и по-плодови вина с по-естествена изява на сорта, напоследък видимо расте.
Сред новите проекти, които допълват тази тенденция, е и Downtown Urban Winery от Сливен: с едва две реколти зад гърба си тя печели симпатии с пивки, чисти и свежи чистосортови вина от собствени лозя. Интересна особеност е, че малката винарна е разположена буквално в стария център на града - в семейната къща на уайнмейкъра Веселин Рашев, който е и съсобственик на избата. С производство от едва 15 000 бутилки и основно ръчен труд във всички процеси Downtown Urban Winery заслужено нарича себе си крафт изба.
В началото винаги са лозята
Първата среща с хората зад името, разбира се, е на лозята. Стефан и София Колеви и брат му Николай Митев притежават 200 дка насаждения в землището на сливенското село Николаево с шардоне, совиньон блан, пино гри, тамянка, сира, каберне фран и санджовезе, като последният е от специален клон само за розе. Заедно с Веселин Рашев те са и съсобственици на Downtown Urban Winery, като четиримата, общо взето, представляват целият екип на малката изба.
По-голямата част от лозята (160 дка) са засадени през 2016 г., а през 2020 са добавени още 40 дка с шардоне и совиньон блан, а също и мерло и гренаш, които все още обаче не са в плододаване. В добавка е и парцел с 50-годишно мерло, което Веселин Рашев има желание за тази година да превърне в "юбилейно" вино. Сред бъдещите планове пък са да се добави и "най-местният - червен мискет", тъй като в портфолиото засега няма акцент от локален сорт.
За нуждите на избата използват само около 20 дка подбрани лозя, които четиримата обгрижват сами "с много труд и внимание, но и с много любов и удовлетворение", както отбелязва София Колева. Останалата част от гроздето продават.
Теренът тук е леко хълмист, силно проветрив - вятърът е постоянно присъствие, което помага да не се задържа влага в лозята и гроздето да е здраво. А бонус е красивата гледка към Сливенския Балкан, Сините камъни и Карандила.

От лозето до чашата

Със сравнително мека зима, горещо лято и продължителна есен във винено отношение сливенският регион предлага добри условия както за бяло, така и за червено вино. В последните години акцентът на избите от региона сякаш е повече към червените вина, но пък в портфолиото на Downtown е видим и потенциалът на региона за свежи бели. Реколта 2021 г. е белязана от климатичните особености. "Пролетта беше хладна и дъждовна, което доведе до по-късно развитие, и гроздоберът се измести към септември, който пък изведнъж стана хладен и това беше добре за белите вина - запази свежестта и ароматите им", казва Веселин Рашев.

Точно с тези характеристики - свежест, аромати, сочност, ясни сортови характеристики и добър баланс, се отличават белите вина на Downtown. Червените пък са в два стила: сирата и каберне франът без дъб изненадват с много различен стилистичен профил от типичния за червените вина от България, а и от региона. Те се отличават с изключително приятна лекота и ефирност, не толкова изявени танини и чисти плодови аромати, като не са лишени и от сортовите си характеристики. Отлежавалите във френски дъб пък са по-плътни и концентрирани, но отново с по-пивък и елегантен профил в сравнение с мощните червени от юга.

Изба в двора

Downtown официално започна миналата година с реколта 2020. Една от чаровните особености на избата е нейното местоположение - в реновирана пристройка в къщата на Веселин Рашев в стария център на Сливен, която някога е служила за дърводелско ателие на дядо му. Оттам идва и логото на избата - дърводелското ренде. В неголямото помещение обаче има всичко необходимо за производството на около 15 000 бутилки вино. "Мястото е малко и не позволява влизането на големи превозни средства или разполагането на много големи машини, така че, общо взето, всичко правим ръчно, а и идеята е такава: занаятчийско вино в малки количества", казва Веселин Рашев. При работата в избата му помага дъщерята на Стефан и София Колеви - Елена, която е запалена по виното и планира да учи винопроизводство в Пловдив.

Веселин Рашев

По думите му желанието да притежава такъв тип малка, почти "домашна" изба, е вдъхновено от Австрия и Италия, където има хиляди малки семейни изби.
Преди да стигнат до пазара, вината прекарват поне 6 месеца в бутилка - както отбелязва енологът, при толкова малки обеми няма търговски смисъл да се бърза с продажбите и да се предлага вино, което още не е съвсем готово. "Нашият акцент е върху качеството, предлагаме само бутилирани вина, нямаме наливно вино или друг вид опаковки", добавя София Колева.

Вината на Downtown Urban Winery

Основната серия на избата са чистосортови, неотлежавали, пивки бели и червени, при които изпъкват свежестта, плодът и сортовият характер.
Бели
Пино гри 2021 е ароматно и плодово, с акценти на сочна червена ябълка и жълта круша, допълнени от свежи тревисти нюанси. Вино за аперитив или за лека морска кухня.
Шардоне 2021 не е отлежавало в дъб и също има свеж, чист и плодов профил с привлекателен аромат на ябълка и цитруси. Това определено е модерен прочит на сорта, който в България се среща по-често във вариант с дъб.
Тамянка 2021 е първата реколта от този сорт, която има насаждения от 3 различни клона. В случая за дебюта са избрали най-плодовия и пивкия от тях - с доминиращи цитруси, свежа кайсия, допълнени от цветисти акценти.
Совиньон блан 2021 определено е звездата - най-харесваното и търсено вино на избата. Тя има два совиньон блана от два различни клона, гледани по различен начин и с различни периоди на бране. Този в основната серия е хрупкав и сочен, с акценти на цитруси, грейпфрут и лайм, с приятни тревисти нюанси и напомня на чаровните совиньони от Новия свят.
Другият (с черен етикет) е от типа single vineyard, т.е. акцент е конкретен лозов масив, и е създаден от внимателно отгледано и подбрано грозде от друг клон. Тук водеща роля имат по-тревистите и зелени акценти - зелена чушка, коприва, листо от домат, редом с цитрусите и маракуя. Това вино е по-сухо, многопластово и с повече дълбочина на вкуса.

Розе
Санджовезе 2021 е в основната серия и се прави от клон на италианския сорт, който се отглежда специално и само за розе. Виното се вписва в модерния профил: нежен цвят, атрактивен плодов нос, изключителна свежест.
Гренаш 2021 пък се отличава с много блед розов цвят, интензивен и комплексен аромат на свежи зелени билки и коприва и усещане за бели цветове и плодове във вкуса. Тялото е стегнато, структурирано и с усещане за повече обем.

Червени
Сира 2021 и каберне фран 2021 без дъб в основната серия очароват със силно плодов профил, в който ярко изпъкват и сортовите характеристики: червени горски плодове и акценти на кожа, тютюн, пушено месо в сирата и типичните аромати на чушка, кожа и графит и пикантния финал при каберне фран.
Пясъчните почви са причината за ефирността и лекотата на тези вина.
Във вариант с дъб те вече добиват друг характер - повече концентрация, цвят и комплексност, но усещането за лекота и сортовост е запазено. По думите на Веселин Рашев каберне франът е особено подходящ за региона и в бъдеще ще фокусират още работата си с него, още повече че лозята са млади, а потенциалът е голям.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK