ОТ БРОЯ: Любимият брънч на Пловдив
		
		Стилна среща на ароматно спешълти кафе и неустоими рецепти за добре прекарано време със семейство и приятели
		
	
	
От броя: 6 места в #pLOVEdiv
	
		Още от края на 2021 г. целенасочено пътуваме до Пловдив почти всеки месец, за да опознаем гастрономическата му сцена, както и хората, които я създават и развиват. На третия път ни стана ясно, че само с разкази в социалните мрежи (на които реакциите, коментарите и препоръките ви бяха безценни, благодарим!) няма да можем да обхванем всичко, което ни се иска - а не е да не опитахме.
Влюбихме се в усещането да пиеш турско кафе на Джумаята в 9 ч. Безкрайно завидяхме и за "айляка", че всичко ще бъде наред и че е ОК от време на време да си тръгнеш от работа в 17 ч., за да пиеш по една бира с колегите.
 Като гурме медията с най-дълга история от "Бакхус" поемаме ангажимента активно да работим за популяризирането на успехите на Пловдив в гастрономията. Започваме от тези 6 места, но тепърва ще ви споделяме още. 
| Айлякрия: животът е прекрасен  |  
АйлякрияТук обичаме да се наслаждаваме, да се забавляваме, да си угаждаме по най-лежерен и вкусен начин. Айлякрия не е просто Храм на Айляка, а е цялостно изживяване: започвайки от топлото посрещане, когато те настаняват в 100-годишната сграда в Капана с автентични тухлени стени и дървени греди, както си му е редът, и завършва много след последната хапка десерт. Само с един поглед към менюто се пробуждат всички сетива и се връщаме към естествените удоволствия в живота: истинска и сочна храна, пресни занаятчийски продукти, отбрани български вина, крафт бири и ракии за душата. Всяка хапка е почит към щастливата, необременена природа, а сандвичът с дърпано свинско се е превърнал в култ за редовните гости на заведението.
Къде: ул. "Кожухарска" 3, кв. Капана, гр. Пловдив
 Телефон за резервации: + 359 876 163 666
 aylyakria.com 
| Вилица и нож: изВкуство в чиния  |  
Вилица и нож"Вилица и нож" e в Капана на Пловдив и първото, с което ще ви грабне, е очарователният и неповторим интериор, но влезете ли навътре, там ви чакат запомняща се атмосфера, стилен и просторен втори етаж и даже безплатен детски кът. Тук всеки ще открие своето любимо хапване, а изборът в едно от най-популярните заведения на Капана е между премиум говежди, телешки и свински стекове, крафт бургери, авторски салати и десерти.
 Друг акцент, който отличава заведението, е отворената кухня - кой не е искал да надникне зад кулинарните кулиси и да види как се приготвят любимите му ястия? Непринуденото преживяване в най-динамично развиващия се квартал на Пловдив допринася за усещането, че всеки миг, прекаран тук, е специален.
Къде: Ул. "Христо Дюкмеджиев" 8, Пловдив
 Телефон за резервации: +359 893 048 010
 https://www.facebook.com/forkandknifekapana/
 https://www.instagram.com/forkandknife_kapana/
 
| Миконос: морски удоволствия  |  
МиконосВдъхновени от традиционни и съвременни вкусове, ресторант "Миконос" създава модерна гръцка храна, която е посветена не само за тялото, а и душата! Някои рецепти се утвърждават във времето и се ценят повече от 25 години. Тук ще откриете отлични ястия със средиземноморски привкус, авторско суши и домашно вдъхновени десерти. Всичко това е приготвено само с най-добрите продукти. Ресторант "Миконос" се отличава с модерен дизайн, уютна атмосфера и внимание към всеки детайл, стремящ се към намиране на хармонията между това, което се случва в чинията, и това, което я заобикаля.
Къде: бул. "6-ти септември" 1а, в района на гребната база
 Телефон за резервации: +359 878 550 001
 mykonos.bg
 
| Сол и пипер: няма нищо случайно  |  
Сол и ПиперВ ресторант "Сол и Пипер" няма да попаднете случайно - заведението е проект на Николай Боруков, познат на истинските ценители на добрата и елегантна кухня, а обикновено тук идват съмишленици на идеята за чиста храна. Менюто е богато, съобразено е за обяд или за вечеря, и разчита на сезонни продукти.
 Атмосферата на ресторанта е изключително предразполагаща, понякога обичаме да посядаме вътре, но обикновено в топлите дни (а в Пловдив времето почти винаги е хубаво!) се насочваме директно към терасата - на един хвърлей разстояние от Археологическия музей. Всичко, което може да поиска човек, е тук: въздух, пропит с история, и любимото място с любимите хора и малко "Сол и пипер".
Къде: ул. "Хан Кубрат" 1, Пловдив, до Археологическия музей
 Телефон за резервации: +359 884 999 799
 www.facebook.com/restaurantsaltpepper
| Bluestone doughnuts: всички завиждат на Пловдив  |  
Bluestone DoughnutsГурманите в София са разглезени от достъпа до качествена и интересна храна, затова когато в Града под тепетата се появиха първите занаятчийски понички у нас, и настана объркване от столицата до Черноморието и обратно. И има защо: тестото е с оригинална рецепта, не е мазно, а пухкаво и деликатно, прясно, а глазурите и пълнежите показват въображение и вкус. Основателят Георги Славов почти винаги е на място в уютното заведение и готов да ви разкаже защо се е върнал от САЩ в Пловдив, оттам ли е взел идеята за тухлените стени, но най-вече да препоръча донът според вкуса: от класическите, но гениално изпълнени варианти, до онзи, наричан посланик на Bluestone: с крем от шамфъстък. Поничките са доста големи, но и толкова вкусни, че една не стига.
Къде: ул. "Отец Паисий" 29, Пловдив
 instagram.com/bluestonedoughnuts
 
| Quick Healthy Halal Kitchen: бързо, прясно, много вкусно  |  
Quick Halal Foods"Най-после в центъра на Пловдив има място за истинска сирийска храна - за всеки, който се интересува какво консумира!" Присъединяваме се към възклицанието на един от доволните и лоялни гости на ресторанта за бързо хранене Quick Healthy Halal Kitchen. Името си казва всичко: екзотичният вкус на Ориента е тук, опакован за удобно, непретенциозно, ама истински вкусно похапване. Заведението предлага само халал меса, арабска и международна кухня, за вегетарианците също има немалко опции, всичко - дело на шеф Ездехар.
 Централна локация и богат избор от току-що сготвени ястия, Quick е перфектното място за обяд на място в офиса или вкъщи.
Къде: ул. "Цар Иван Александър" 14А, Пловдив
 www.facebook.com/Kingfoodplovdiv
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Любимият брънч на Пловдив
		
		Стилна среща на ароматно спешълти кафе и неустоими рецепти за добре прекарано време със семейство и приятели
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Вкусоубежище в Пловдив
		
		Кулинарно пътешествие по новаторски път в Tables | Brunch & Dinner
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Международният пир в Пловдив
		
		Поглед към заведенията с чуждестранна кухня под тепетата
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: 100 години в туптящото сърце на Пловдив
		
		ATLAS House става на един век, а тази пролет отвор и виненият бар Cork & Fork
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Малкият Париж - Прованс под тепетатa
		
		Разнообразният почерк на един пловдивски ресторант
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Пловдив, не сме те забравили
		
		Айляците заобичаха да си правят густо на по поничка или на брънч
		
	
	
	
	
		
			Нови, вкусни, любими през 2022 г.
		
		12 месеца, описани в храната и питиетата, без които можем. Но не искаме.
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: 3 места in pLOVEdiv
		
		Три заведения, три повода
		
	
	
	
	
		
			Студентски живот: 100 чаши вино на семестър
		
		Има ли излишък от винопроизводители в България
		
	
	
	
	
		
			Dоnut: touch this
		
		Написана от тесто и захар приказка
		
	
	
	
	
		
			От редактора: бакхусти* на три морета и под четири тепета
		
		Какво да очаквате от летния брой на сп. Бакхус
		
	
	
	
	
		
			Гладът под гурметата
		
		От фабрика, единствена по рода си у нас, през Къща на духовете до днес - пленяваща гледка и кухня в сърцето на Пловдив
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.