Новини

От редактора: бакхусти* на три морета и под четири тепета

Андреа Пунчева 01 юли 2022, 10:51

Декември, 2021 г. Между наздравиците на коледното събиране на шега коментирах изминалата ни тогава първа година като нов екип на "Бакхус" и на шега завърших с "Дотук добре, догодина - "Бакхус" на три морета!". Последваха смях, пауза и бързото осмисляне, че всъщност това е чудна тема за летен брой.

Още тогава знаехме, че няма да бъдат онези три морета от грандоманско-патриотичните емоции, живеещи в миналото, и заложихме на гастрономически препратки към Северно, Карибско и Китайско море. Спряхме се на Карибско, като вече предвкусвахме ямайски ром и каджун подправки. История, специфики и стилове на рома описа Петра Димитрова (Bar Academy Bulgaria), a с помощта на Мулти култи колектив ви представяме живеещата у нас Джоанна Алкантара през три ястия от Доминиканската република. От зехтинения сомелиер Анна Петкова пък научаваме за маслиновото олио в Централна и Южна Америка.
С мисълта за британски пъбове, шотландско уиски и кухнята на Скандинавието избрахме второто море да бъде Северно. Впрягове от коне ловят скариди в Белгия, отбиваме се на две места в Швеция, а Гаро Узунян (Bulgarian Whisky Academy) ни отвежда до скоч дестилерии в Кембълтаун. Мост между скандинавския Север и нашенския Северозапад направихме в интервю с Филип Захариев, който през последните месеци нашумя със своя собствен ресторант в с. Стакевци, ONA.
Но как ще можем да оценим гурме след гурме, след гурме ястие, ако понякога я нямаше и другата страна? За целта поканихме пътешественик №1, журналиста Магдалена Гигова, да сподели от първо лице какво ядат по пазарите около Южнокитайско море. Краткият отговор бе "Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има 4 крака и не е маса", а дългия ще го видите, разказан в ужасяващи подробности, които - колкото и да редактирахме тук-таме, пак си останаха ужасяващи.
И все пак не всичко е море: имаме и традиционното посещение на българска изба, избрахме да ви срещнем с Downtown Urban Winery, разположени в центъра на Сливен. Говорихме и с шеф Фатих Тутак от легендарния TURK в Истанбул. Отразихме конференцията Madrid Fusion. Четирима български предприемачи говорят за екологичния начин да се прави бизнес, не останахме пасивни и във "войната за хляба, войната за борша в Украйна".
Настоящият брой носи сбъдване на обещание, което ви дадохме (ако ни следвате във Facebook и Instagram, знаете за какво говоря. Ако не защо не?!) още през март: да отделим страници и внимание на Пловдив. Той е все по-значима кулинарна дестинация и във всеки брой ще ви споделяме една малка част от срещите ни с хората, движещи гастрономическите успехи там.
Повече за корицата на броя ще видите в материала, който аз вътрешнозаводски наричам "Софи/Софи" - София Павлова изказа провокативно мнение за мястото на октоподите (spoiler: не в чинията), там в каре ви срещаме и с Octophina, творчески псевдоним на София Йотова.

Наздраве и приятно четене!

Андреа Пунчева,
Главен редактор

* Бакхустник: човек, който е склонен на "пакости" в името на вкусните преживявания

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK