 От редактора: Еднорози по села, хижи и под елхата
	
	
		
			От редактора: Еднорози по села, хижи и под елхата
		
		
		
	
	
ОТ БРОЯ: Любимите рецепти на шеф Силвена Роу
 
	
		Ще се изненадате колко екзотичен може да е оризът! Особено когато е приготвен от кралицата на здравословната и вкусна кухня шеф Силвена Роу. Опитайте авторските ѝ рецепти със специалните оризи от серията Exotic Line на Крина и научете как да сервирате уникално вкусен императорски ориз, перфектно ризото с арборио, източни
изкушения с басмати.
Използвайте този мастър клас на Силвена Роу и Крина, за да овладеете тънкостите на някои от най-вкусните световни ястия, да изпълните кухнята с екзотични аромати и да се превърнете в шеф магьосниците на дома си.
| Императорски ориз със соево-джинджифилови скариди | 
За ориза:
1 ч. ч. императорски ориз Krina
2 ч. ч. вода
12 -1 ч. л. сол
За соса:
 1 с. л. сос Хойсин
 2 с. л. соев сос
 1 с. л. вода
 2 с. л. оризов оцет
 1 с. л. див или зелен лук, нарязан
 14 ч. л. млян бял пипер
 3-4 cм джинджифил, настърган.

За скаридите: 6 големи скариди - обелени, с опашки и глави (3 на порция)
 1 с. л. олио
 4 cм джинджифил, настърган
 2-3 скилидки чесън на паста
 1 зелена люта чушка
 10-15 стръка кориандър
Залейте ориза с водата, посолете и изчакайте да кипне. Намалете котлона, похлупете и варете около 22 - 25 мин., докато омекне и водата се абсорбира. Отстранете и оставете да престои 5 мин. Проверете ориза с вилица. Разбийте съставките за соса и оставете настрана. Почистете скаридите, като оставите главите и овкусите със сол и пипер. Сгорещете олиото в тиган и сотирайте за 3 - 5 мин. скаридите, джинджифила, чесъна и чушката. Овкусете със соево-джинджифиловия сос. Сервирайте скаридите върху сварения ориз и поръсете с кориандър.
Съвет от шеф Роу:
 Въпреки че накисването на ориза ускорява сваряването, аз лично не го накисвам. 
| Пиле Биряни с ориз басмати | 

За маринатата:
 150 г кисело мляко
 20 г прясна мента
 2 люти чушки
 1 ч. л. сол
 1 ч. л. чили
 1 с. л. гарам масала.
За пилето биряни:
 300 г ориз Басмати Super Kernel Krina
 1 пиле, нарязано
 125 г масло
 3 глави лук
 3-4 зелени люти чушки
 2 пръчици канела
 150 г сушени сини сливи
 10 шушулки кардамон
 1 с. л. семена от кимион
 5 зърна черен пипер
 14 ч. л. шафран, накиснат в 4 с. л. вряла вода и 3 с. л. лимонов сок
Блендирайте съставките за маринатата, залейте пилето и оставете за минимум 3 часа, а най-добре за една нощ в хладилник. На другия ден разтопете маслото в голям съд и сотирайте лука. Добавете чушките и гответе до златисто. Оставете настрана. Отделно кипнете 2,75 л вода с канелата, кардамона, кимиона и черния пипер и варете 20 мин. Добавете ориза, варете около минута, отцедете. Оризовите зърна трябва да са крехки, без да са омекнали. Наредете пилето в тенджера, покрийте с част от ориза, лука в масло и сливите, посолете. Подредете останалите ориз, лук и сливи. Залейте с шафрана и водата му. Покрийте с влажна кърпа вътрешната страна на капака. Захлупете съда, като издърпате краищата на кърпата нагоре. Гответе на среден огън за 10 мин., намалете до слаб за още 10 мин. и накрая до много слаб за 20 мин. Разбъркайте ястието много внимателно с решетъчна лъжица и сервирайте.
| Ароматно ризото със спанак и манатарки | 

400 г ориз Арборио Krina Exotic Line
 20 г сушени манатарки
 1-2 с. л. зехтин
 400 г спанак
 1 л пилешки бульон
 100 г масло
 1 глава лук
 ½ глава целина
 3 скилидки чесън
 300 мл бяло вино
 75 г пармезан
 6 ч.л. маскарпоне
 4 стръка мащерка
 1 ч.л. сол
 1/2 ч.л. черен пипер
Залейте манатарките с около 300 мл вряла вода. Покрийте и оставете настрана. Сотирайте спанака в 1-2 супени лъжици зехтин, овкусете със сол и оставете да се охлади, след което го отцедете. Половината нарежете на ситно, а останалото пасирайте с 3-4 супени лъжици бульон. В тенджера сотирайте на слаб огън в ¾ от маслото, нарязаните на ситно лук и целина за около 5 минути, добавете чесъна и мащерката. Овкусете със сол и черен пипер и гответе още 5 минути. Отцедете манатарките, като запазите водата им, и нарежете на едро. Добавете ги към зеленчуците и гответе 5 минути. Прибавете ориза, увеличете котлона и разбъркайте добре, оставяйки всяко зрънце да се покрие в маслената основа. Гответе на силен котлон 2 минути, докато оризът стане леко прозрачен.
 Изсипете виното, като продължавате да бъркате, докато изври. Намалете котлона и добавете черпак от горещия бульон, заедно с водата от манатарките. Колкото по-дълго бъркате, толкова по-кремообразен ще е резултатът. След като бульонът почти се усвои, добавете още, като не забравяте да разбърквате. Използвайте целия бульон, наливайки постепенно и гответе общо 15 минути. Оризът все още трябва да е твърде ал денте за ядене, но скоро ще омекне. Добавете пюрирания и нарязан спанак и разбъркайте за още 2 минути. Текстурата на ризотото трябва да е като рохкава каша. На финала прибавете останалото масло и почти целия пармезан и разбъркайте добре. Свалете от котлона и оставете да престои няколко минути. Разпределете готовото ризото в чинии и сервирайте с лъжичка маскарпоне за всяка порция и настърган пармезан.
Съвет от шеф Роу: За кремообразна текстура разбърквайте добре ризотото.
Вижте още рецепти и кулинарни рецепти от шеф Силвена Роу тук.
 От редактора: Еднорози по села, хижи и под елхата
	
	
		
			От редактора: Еднорози по села, хижи и под елхата
		
		
		
	
	
 Празничният "Бакхус" излиза на 22.12. - отново в тандем с "Капитал"
		
		"Отвъд отъпканите пътеки" идва на 22.12, търсете го заедно с Капитал из цялата страна
	
	
		
			Празничният "Бакхус" излиза на 22.12. - отново в тандем с "Капитал"
		
		"Отвъд отъпканите пътеки" идва на 22.12, търсете го заедно с Капитал из цялата страна
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: паеля
		
		Запознайте се с произхода на едно от най-емблематичните испански ястия днес
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: паеля
		
		Запознайте се с произхода на едно от най-емблематичните испански ястия днес
		
	
	
 ОТ БРОЯ: Забраненият лилав град
		
		Прищевките на презадоволената династия в старата виетнамска столица Хюе създават главозамайващо кулинарно наследство
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Забраненият лилав град
		
		Прищевките на презадоволената династия в старата виетнамска столица Хюе създават главозамайващо кулинарно наследство
		
	
	
 ОТ БРОЯ: Храната на изгряващото слънце
		
		История за страната, където след всяка хапка пируват очите, носът и небцето наравно със стомаха
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Храната на изгряващото слънце
		
		История за страната, където след всяка хапка пируват очите, носът и небцето наравно със стомаха
		
	
	
 Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
		
			Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	