Съвременните писатели и храната: Рей Бредбъри
Надникваме в страниците на "Вино от глухарчета" - един от най-поетичните романи на нашето съвремие
Големите творци и храната: П. Г. Удхаус
Много е трудно да пишеш за английския хумор само дни след погребението на непрежалимата кралица на Великобритания Елизабет II. Горе главите, няма място за отчаяние, бъдете убедени, че нейните поданици ще се справят с тази огромна загуба и че именно тяхното специфично чувство за хумор ще им помогне. А то е култивирано от такива литературни колоси като Джеръм К. Джеръм и П. Г. Удхаус. С първия вече ви запознахме още в началото на нашето книжно-кулинарно пътуване, крайно време е да отдадем нужното внимание и на свещената крава на анлийския хумор - Пелам Гренвил Удхаус. Неговият гений е един от най-плодовитите в световната литературна история. Да издадеш първия си роман на 21, а след това всяка година да радваш почитателите си с нова книга, че и с две, това не всеки го може.
Удхаус или го обожаваш, или го ненавиждаш, лично аз не съм срещал среден тип читатели. За ценителите на "високата литература" той е твърде груб, директен и циничен, "масовият", непредубеден читател обаче може да се залее от смях, потъвайки в абсурдните истории на този уникален по рода си хуморист. Не се заблуждавайте - зад привидната лековатост на романите му често се крие остро и чувствително за социалните недъзи на обществото перо, недостигнато от друг в британската литература.
Нека си го кажем директно - Удхаус без неподражаемия иконом Джийвс е като английска закуска без бекон. Духовит и ироничен, докато служи на своя господар - типичния носител на "феодалния дух" Бъртрам Устър, Джийвс забърква каша след каша от невъобразими ситуации. Преди да отскочим до един от основните декори на повествованието - клубът "Търтеите", ще се оставим на атмосферата на класическата английска закуска:
"Намазах със замах препечена филийка с конфитюр от портокалови корички и едва ли съм бил някога по-близо до желанието да затананикам "тра-ла-ла", тъй като тази сутрин се чувствах в най-зряла форма. Не е тайна в средите, които Бъртрам Устър оживява с присъствието си, че макар и неотразим с падането на нощта и отпочването на гуляите, той рядко бъка от енергия на закуска. Чопли предпазливо яйцата и бекона, сякаш ги подозира във вражески помисли спрямо особата си".
Разбира се, в имението има и по-енергични утрини:
"Щом се отпуснах в креслото пред масичката за закуска и се захванах с обилната порция ароматни яйца с бекон, поднесени ми от Джийвс, почувствах странна веселост, ако това е точната дума.
- Тези яйца, Джийвс - казах аз, - са много вкусни.
- Да, сър?
- Без съмнение са снесени от доволни кокошки. А кафето е съвършено. Да не забравя да похваля и бекона".
Вечерите в този аристократичен дом също носят основните белези на типичната английска кухня:
"Нормално вечерята е събитието, което кара Бъртрам да изпъкне и да се представи в най-добрата си форма. Обичам да вечерям. Много от най-щастливите ми часове са преминали в компанията на супа, риба, фазан или съответното месо, суфле, плодове и заключителния портвайн. Те измъкват най-доброто от мен и ме карат да блестя като току-що шлифован брилянт. "Устър, казват често тези, които ме познават, може да не става за нищо през деня, но само потопете света в мрак, запалете мекото осветление, отпушете шампанското, наблъскайте го с изискани ястия на вечеря, и акълът ще ви се вземе".
И щом стана дума за вечерни пиршества и забави, мястото е клубът "Търтеите", в който най-обичайната гледка е как Устър седи в пушалнята и върти замислено в ръцете си чаша коняк. В персонажите, обитаващи "Търтеите", Удхаус влага цялата си ирония и сарказъм по отношение на привичките в английското висше общество:
"- Съжалявам, че трябва да ви уведомя, сър, но госпожица Басет е настояла господин Финк-Нотъл да спазва вегетарианска диета. Настроението му е разбираемо бунтовно и размирно.
Залитнах. И в най-черните си мисли не бях допускал нещо толкова непоправимо. На вид не му личи, защото мяза на съсухрена скарида и никога не наддава на тегло, но Гъси обича да си хапва. Ако го зърне как нагъва порциите си в "Търтеите", всяка тения би му свалила шапка. Да му отнемете печеното, вареното и особено студения пай с месо, който той обича като родна майка, значи да го превърнете в човек, склонен на предателство, кроежи и заговори подли, дето има една приказка, или с две думи в човек, който ще разтрогне годеж като две и две четири".
В крайна сметка Гъси тайно си похапва студен пай с месо, осигурен му от неговите най-верни приятели. Дълбоко в сърцето и стомаха си Удхаус остава непоправим чревоугодник:
"Каквито и да бяха моралните недъзи на сър Уоткин Басет, поне не можеше да му се отрече, че хранеше извънредно качествено гостите на своята трапеза, и макар да бях затънал в грижи, още през първите пет минути ми стана ясно, че готвачката му носи в сърцето си божествения огън. След първокласната супа получихме вкусна риба, а след вкусната риба - задушен във вино дивеч, който би направил чест и на самия Анатол. Прибавете аспержите, омлета с конфитюр, пушените сардини с препечен хляб и ще разберете какво имам предвид".
Може да му бъдат приписвани всякакви литературни надъзи, но съгласте се - гениалният английски хуморист носи едно безценно качество - нито за миг не е спрял да изпитва радост от живота!
Очаквайте следващата ни литертурно-кулинарна спирка: местим се в Русия при майстора на краткия разказ А.П.Чехов.
Съвременните писатели и храната: Рей Бредбъри
Надникваме в страниците на "Вино от глухарчета" - един от най-поетичните романи на нашето съвремие
Големите творци и храната: Петко Р. Славейков
България може да се похвали с една от първите готварски книги в Европа, написана от него и издадена в Цариград през 1870 г..
Големите творци и храната: О. Хенри
Майсторът на социалната сатира ни разкрива какви са били хранителните навици на американците в началото на XX век
Големите творци и храната: Марк Твен
Kласикът на американската литература ни повежда на околосветски пикник изпълнен с много обрати и кулинарни открития
Големите творци и храната: Александър Дюма-баща
#БакхусПосланик: Александър Таралежков
Нов проект, който обединява съмишленици на идеята, че ние сме това, което ядем, пием и четем
Големите творци и храната: Франсис Скот Фицджералд
Разходка до епохата на "изгубеното поколение" сред нощни партита, Сотерн, шампанско, печени бутове, прасенца и пуйки
Големите творци и храната: А. П. Чехов
Класикът на руската литература ще ни пренесе в дворянските времена, ще ни замирише на печена пуйка и мариновани вишни...
Големите творци и храната: Жоржи Амаду
Бразилците наричат Баѝя "страната на щастието" и със сигурност са близко до истината
Големите творци и храната: Ърнест Хемингуей
През 20-те години на миналия век Париж е център на артистичната бохема, художници и писатели от цял свят попиват духа на града, наслаждавайки се на обилно количество храна и питиета. Сред тях е все още никому неизвестният 22-годишен американец Ърест Хемингуей.
Големите творци и храната: Астрид Линдгрен
"Как да направим хората щастливи? Нужно е да им дадем радост, любов и малко сладко", възкликва Карлсон. Пипи и Емил със сигурност ще се съгласят с него.
Големите творци и храната: Никос Казандзакис
От всеки ред гъркът възпява простите, но вселенски човешки потребности, сред които водеща роля има храната
Големите творци и храната: Ярослав Хашек
Вижте кой е един от най-известните военни романи, чийто войници издигат в култ любовта към пръжките - символ на дома
Големите творци и храната: Мигел де Сервантес
Най-знаковият за испанската литература писател противопоставя духовното срещу прагматичното. Кое е по-засищащо?
Големите творци и храната: Франсоа Рабле
Един от стълбовете на френската литература, той стига дотам, че създава свой собствен "раблезиански език".
Големите творци и храната: Джеръм К. Джеръм
"1 фунт бифтек и 1/2 л горчива бира на всеки 6 часа. 1 разходка от 10 мили всяка сутрин": част от рецептата против чернодробни болежки на големия автор
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe