Български изби са сред отличените на тазгодишните награди на Decanter
DWWA отличи 14 български изби с общо 40 медала
Почина винената легенда Стивън Спъриър
Стивън Спъриър, човекът, промернил модерната история и поставил САЩ на световната винена карта, почина на 80-годишна възраст в дома си във Великобритания.
Новината бе съобщена от основаното от него издателство The Académie du Vin Library:
Винени експерти и ентусиасти от цял свят поднесоха своите съболезнования и споделиха свои спомени с него. Сред първите беше водещото издание Decanter, чиито награди Decanter World Wine Awards (чиито медали могат да се видят и върху български вина) Спъриър съосновава през 2004 г.
Ето малко контекст и от името на главния редактор на "Бакхус" Андреа Пунчева:
За всеки, който някога си е помислил да учи за вино, името на Стивън Спъриър е достатъчно, за да отключи спонтанно една поне 15-минутна лекция, която ще започне от Франция, ще мине през САЩ и конкретно Калифорния, и ще завърши някъде другаде по света, като дестинацията тук вече зависи от личния уклон на говорещия. Стивън Спъриър е виненият търговец, който през 1976 г. в Париж организира вероятно най-известната дегустация и като цяло най-известното винено събитие в модерната история. За него няма да е пресилено да кажем, че е отговорен за повратната точка в света на виното. Обикновено такива гръмки думи са пресилени, но не и тук: до средата на 70-те години френското вино винаги е било еталон, а неочаквано за самия него той поаставя на картата вината от САЩ. И близо половин век по-късно ситуацията не дава никакви показатели, че ще се върне към предишното си състояние, а напротив: тенденцията за откриване на вината от т.нар. Нов Свят става все по-голяма.
До 70-те години най-уважавани и скъпи са бутилките от Бургундия, както и петте производителя с премиер крю статут в Бордо. На сляпата дегустация в Париж, където експерти са събрани са оценяват каберне совиньон и шардоне обаче двете първи места - за бяло и за червено вино - се оказва, че печелят американски вина, а представителите на Бордо и Бургундия отиват назад в класацията. Трудно е да опишем колко голям е отзвукът от тази класация. Резултатите обаче ги виждате и днес: средностатистическия потребител може и да не знае за Сансер и долината на р. Лоара, където е "роден" совиньон блан, но стопли ли се времето, търси бутилки совиньон от Нова Зеландия. В немалка степен в страни като България, която няма дългогодишни традиции в производството на вино, се правят международни сортове като каберне совиньон.
Отиде си един човек, който чрез усилената си работа беше експерт на световно ниво, но когото съдбата и случайността превърнаха в легенда. Името му ще стои в учебниците с векове.
Български изби са сред отличените на тазгодишните награди на Decanter
DWWA отличи 14 български изби с общо 40 медала
А защо не калифорнийско?
Американските вина са редки находки на българския пазар. Посолството на САЩ сега търси вносители за осем от тях
California Dreamin'
Америка се готви за голяма винена годишнина
Виненият "Гугенхайм"
La Cité du Vin ще отвори на 2 юни
Парижкото възмездие
През 1976 в Париж се провежда сляпа сравнителна дегустация на френски и калифорнийски вина, която се превръща в историческо събитие за винарския свят. Парижката присъда е колкото безкомпромисна, толкова и неочаквана, дори шокираща: за всеобщо изумление по-добрите вина се оказват калифорнийските. Това се случва във време, когато престижът на френските винари е абсолютен и неоспорим, а на вината от новия свят се гледа, в най-добрия случай, със снизходителна усмивка. Единственият журналист, присъствал на събитието, е Джордж Тейбър от сп."Тайм". В книгата си Judgment of Paris, издадена през 2005 от нюйоркското издателство Scribner и увенчана с кратък предговор от Робърт Мондави, той описва историята на всеки от участниците, както и развоя на това изумително винарско състезание. Откъсът, който ви предлагаме с незначителни съкращения, е в превод на редакцията.Както вероятно сте прочели в бр. 84 на "Бакхус", през май т.г. същите вина, дегустирани тогава, участваха в повторна дегустация, проведена едновременно в Лондон и в Напа вали. След трийсетгодишно развитие върховенството на калифорнийските вина беше още по-убедително. Днес обаче едва ли шокираните от резултата са толкова много.
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.