Новини

California Dreamin'

Марина Караконова 04 ноември 2015, 17:39
Картината на Гари Миат от 2012 г.

Бляскави партита – включително в Капитолия във Вашингтон – ще отбележат една паметна годишнина за американското вино: 40 години от сляпата дегустация, която шокира света. Събитието е известно като Парижката дегустация от 1976 г.  

Какво се случва тогава?

Датата е 24 май. Дегустацията е организирана от англичанина Стивън Спъриър, уважаван и влиятелен винен специалист, живеещ във Франция. (бел. ред. Спъриър беше председател на журито на първото издание на конкурса на "Бакхус", "Българско вино" през 2008 г.). Дегустаторите са французи. Резултатът: калифорнийското каберне совиньон Stag’s Leap Wine Cellars S.L.V. печели първо място при червените, оставяйки зад себе си най-добри екземпляри от Бордо. Шардонето Chateau Montelena е номер едно при белите вина, излизайки пред белите бургундски. Накратко, Напа бие Бордо и Бургундия. 

Така калифорнийските вина в сляпа и съвършено прецизно организирана дегустация доказаха на света, че заслужават признанието, което до този момент са им отказвали Това не е само повратен момент за американската винена индустрия, но и събитие, което променя световната винена карта. През 2012 г. английският художник Гари Миат /Gary Myatt/ рисува картина на дегустацията. 

На "случката" в Париж са посветени много книги, както и филмът Bottle Shock, с Алън Рикман в ролята на Спъриър. 

През цялата година ще има събития. Едно от тях е организираният от Бо Барет от Chateau Montelena, заедно с основателя на Stag’s Leap Wine Cellars Уорън Винярски  прием през май следващата година в Капитолия. Очакват се конгресмени от всички щати.

Повторна дегустация няма да се прави, както при отбелязването на 30-годишнината от събитието през 2006 г., на която са проведени паралелни дегустации в Лондон и в Напа, със същите вина от 1976.  

Това е кратък документален филм за събитието:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic     Акценти:

   - Трима от най-добрите сладкари на България
   и бъдещето на десерта
 
   - От нищо нещо: за танца на захарта с ядките
   и връзката между халва, нуга и турон
 
   - Сладките вина и пътят им до трапезата ни
     Купете online                                    Вижте повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK