#HardRockSoftTannins: нова реколта от "Одесос"
Вино и хип-хоп се срещат в клуб ReBonkers на 10 март
Одесос: първата градска крафт винарна във Варна отвори врати
Изба Одесос е най-новият български проект, насочен към производството на ограничени серии регионално занаятчийско вино. Колекцията засега залага на едносортов подход и в момента включва 4 бутилки: совиньон блан, розе от 100% пино ноар и две червени вина - пино ноар и каберне фран.
Избата е резултат от усилията на семейство Ванкови: братята Георги и Владислав и дамите до тях, Злати и Дани. Идеята за семейния бизнес се заражда още през 2016 г. "Злати смени професията си на добре облечена офис дама на високи токчета с мачкане на грозде с крака в едни от най-известните винени региони в света заедно с мен, а Влади и Дани имат опит в един от най-престижните региони - Бароса Вали в Австралия, споделя Георги, технолог на избата.
Агроном и инженер-технолог с богат опит, натрупан както у нас, така и в Новия винен свят - Нова Зеландия, Австралия, Чили и Аржентина, Георги Ванков е познат на варненската винена сцена като организатор на фестивала Варна WINEkend, чиито 4 издания бяха насочени към популяризиране на младите български технолози от цялата страна.
Винарска изба Одесос е естественото продължение на усилието на семейство Ванкови да развиват местната винена култура и специфичния и уникален Северен черноморски регион. Работят с избрани лозя и предимно със сортовете ризлинг и каберне фран, които според тях показват завиден потенциал и в които са съсредоточили усилията си. Използват също совиньон блан и традиционния местен сорт димят за бели вина, както и пино ноар и сира за червени вина и розе. В момента на пазара вече са първите четири бутилки от производството им, като идеята на всяка от тях е да изразява тероара и да включва минимална, но целенасочена намеса от технолога: совиньон блан, каберне фран, пино ноар и розе от пино ноар.
Семейство Ванкови определят себе си като оптимисти без претенция, стремящи се да създават среден до висок клас занаятчийска продукция. "Определено работим над това да поставим твърдо Северния черноморски регион на винената карта на България."
Вината на изба Одесос вече са достъпни онлайн, а скоро ще могат да бъдат намерени в избрани специализирани магазини, барове и ресторанти във Варна, Пловдив и София.
#HardRockSoftTannins: нова реколта от "Одесос"
Вино и хип-хоп се срещат в клуб ReBonkers на 10 март
Ето какво препоръчваме да пиете този WINEkend
Кои са участниците в петото издание на морското винено събитие
Варна WINEkend се завръща с пето издание това лято
Ето кои са "големите малки" на българския винен пазар
Всички говорят за "Одесос"
Малката крафт винарна от Варна очарова и с новата си реколта модерни, свежи, тероарни вина
Ревю: Изба Одесос
Първото, което ми направи впечатление, когато видях представянето на изба "Одесос", е описанието за "крафт вино".
"Брестовица": Кооперативно вино по френски
Лозарско-винарски кооператив на 113 години. И не е във Франция? Точно така: лозаро-винарският кооператив "Винарска изба Брестовица" е основан през 1908 година в село Брестовица, Пловдивско
Вино по време на карантина
Безплатни винени курсове по време на карантина
Най-добрите български вина за 2019
Нова изба в полите на Родопите
Рибен буквар
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe