Новини

Одесос: първата градска крафт винарна във Варна отвори врати

Бакхус 22 февруари 2021, 13:30

Изба Одесос е най-новият български проект, насочен към производството на ограничени серии регионално занаятчийско вино. Колекцията засега залага на едносортов подход и в момента включва 4 бутилки: совиньон блан, розе от 100% пино ноар и две червени вина - пино ноар и каберне фран.

Избата е резултат от усилията на семейство Ванкови: братята Георги и Владислав и дамите до тях, Злати и Дани. Идеята за семейния бизнес се заражда още през 2016 г. "Злати смени професията си на добре облечена офис дама на високи токчета с мачкане на грозде с крака в едни от най-известните винени региони в света заедно с мен, а Влади и Дани имат опит в един от най-престижните региони - Бароса Вали в Австралия, споделя Георги, технолог на избата.

Агроном и инженер-технолог с богат опит, натрупан както у нас, така и в Новия винен свят - Нова Зеландия, Австралия, Чили и Аржентина, Георги Ванков е познат на варненската винена сцена като организатор на фестивала Варна WINEkend, чиито 4 издания бяха насочени към популяризиране на младите български технолози от цялата страна.

Винарска изба Одесос е естественото продължение на усилието на семейство Ванкови да развиват местната винена култура и специфичния и уникален Северен черноморски регион. Работят с избрани лозя и предимно със сортовете ризлинг и каберне фран, които според тях показват завиден потенциал и в които са съсредоточили усилията си. Използват също совиньон блан и традиционния местен сорт димят за бели вина, както и пино ноар и сира за червени вина и розе. В момента на пазара вече са първите четири бутилки от производството им, като идеята на всяка от тях е да изразява тероара и да включва минимална, но целенасочена намеса от технолога: совиньон блан, каберне фран, пино ноар и розе от пино ноар.

Семейство Ванкови определят себе си като оптимисти без претенция, стремящи се да създават среден до висок клас занаятчийска продукция. "Определено работим над това да поставим твърдо Северния черноморски регион на винената карта на България."

Вината на изба Одесос вече са достъпни онлайн, а скоро ще могат да бъдат намерени в избрани специализирани магазини, барове и ресторанти във Варна, Пловдив и София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK