На по чаша

Най-добрите български вина за 2019

Бакхус 28 март 2020, 10:45

За девета поредна година, DiVino представи класацията си за най-добрите български вина. Тази година селекцията се разшири с нови категории, които демонстрират все по-голямото развитие и разнообразие на винената карта на страната ни с качествени вина.

Естествено пенливото Midalidare Estate Brut е вино #1 на България за 2019 в DiVino Top 50 на най-добрите български вина.

Едва за втори път в деветгодишната история на класацията победителят не е червено вино.

И за първи път е пенливо. Това искрящо, свежо и ефирно вино от най-висока класа е удостоено и със специалната награда за най-добро българско пенливо вино за 2019.

На второ място в класацията за 2019 e един аристократичен бленд, който очарова с френско изящество. Enira Reserva 2015 на Domaine Bessa Valley заслужи и наградата за най-добро българско червено вино за 2019 - особено престижна на фона на сериозната конкуренция в България.

На трето място е Vinica Mavrud 2017 на винарна Загрей - едно голямо червено вино, концентрирано и с впечатляващ разпознаваем стил, което е носител и на наградата на MasterCard за най-добро българско червено вино от местен сорт.

Другата награда на MasterCard - тази за най-добро българско бяло вино от местен сорт заслужи Gergana 2018 на Винарска изба Царев Брод. А под номер 4 в класацията, елегантният Sauvignon Blanc Single Vineyard 2018 на Шато Копса, е обявен за най-добро българско бяло вино за 2019.

Най-добро българско розе за 2019 е Four Friends Zitara Invisible Rose 2018, а най-добро българско десертно вино - Domaine Boyar Boutique Muscat 2010. Dragomir Private Single Barrel Rubin 2017 е на първо място в TOP 10 на вината от лимитирани серии (произведени до 2000 бутилки) за 2019. Нововъведената специална награда на Българската винена академия за натурално вино се присъжда на Orbelus Mitra Natural Wine 2018.

Осем са тази година избраниците в любимата категория на потребителите, наречена Best Buy, или вината с най-добро съотношение между качество и цена.

Класация в извънредно положение

Класацията DiVinoTop 50, която DiVino определя и публикува вече 9 години, е влиятелен ориентир за винолюбителите при избора им сред все по-голямото разнообразие от качествени български вина. През 2020 се наложи обявяването на класацията (както всяка година през март) да протече при непредвидени обстоятелства - в извънредно положение, обявено в България заради опасността от разпространение на коронавирус. Затова обявяването се случи онлайн без отлагане, защото това е начин на съпричастност с хората от сектора - те също ще бъдат сериозно засегнати от кризата, която неминуемо ще последва.

Събитие DiVino TOP 50

За първи път тази година е планирано класацията DiVino TOP 50 да намери продължеине в специално събитие с открита за посетители дегустация на вината от DiVino TOP 50. Събитието би било единствена и ценна възможност за вино любителите и професионалистите да опитат най-високо оценените и наградени от DiVino български вина за 2019, събрани заедно и представени от техните производители.

Дегустацията DiVino Top 50 е предвидена за 21 май, четвъртък - в зала 6 на НДК. По време на събитието ще бъдат обявени други три специални награди, които дотогава остават в тайна.

Какви тенденции очертава тазгодишната класация

За втора поредна година вино #1 в класацията НЕ е червено. За първи път победителят е пенливо вино. Изобщо броят на НЕчервените вина в TOP 50 бавно, но сигурно се увеличава всяка година. Което говори за една трайна тенденция българските винари да търсят изява в нови стилове и да постигат високо качество и при белите, и при розетата, и при пенливите, и при десертните вина - а не само в традиционно силното червено производство. Сред червените пък, в съзвучие със световните процеси, все повече са вината в по-елегантен стил, които изразяват духа на мястото, откъдето произхождат. Отново в унисон с тенденциите по света, в TOP 50 е нараснал броят на вината, създадени с натурален подход и от биологични или природосъобразно отглеждани лозя. И още едно обнадеждаващо наблюдение: все повече са високо оценяваните вина от местни български сортове - сред най-добрите 50 и специалните награди виждаме повече мавруд, рубин и мелник, но освен това и гъмза, димят, гергана, тамянка

Кое е новото в класацията

В тазгодишното издание на DiVino TOP 50 разширихме обхвата на специалните награди. Нови категории са двете награди на MasterCard за най-добро българско вино от местен сорт - за червено вино, и за бяло (преди това беше една награда за местен сорт); за първи път се присъждат отделни награди за най-добро пенливо и за най-добро десертно вино; Нова е и наградата на Българска винена академия (БВА) за натурално вино.

Друга новост при класация DiVino TOP 50 тази година e, че вината от 21 до 50 са подредени по азбучен ред. Екипът на DiVino твърдо застава зад качествата и достойнствата на всяко от вината в петдесетицата - всяко от тях препоръчва с гордост и с голямо уважение към създателите им. Според критериите на DiVino това е селекцията от най-добрите български вина за 2019 и точната им подредба не е от значение. Все пак остава йерархията при първите 20, не само за да се запазят интересът и интригата в класацията, но и защото дегустационният екип на DiVino определя реда в TOP 20 въз основа на цели четири допълнителни дегустации - три на сляпо и една открита.

DiVino TOP 50 с нов сайт

Приятно и полезно допълнение към класацията е и новият сайт, посветен на класацията DiVino TOP 50. Там можем да открием подробна информация за всяко едно от вината във всички категории.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK