На по чаша

Безплатни винени курсове по време на карантина

Бакхус 30 март 2020, 17:58

Едно от най-хубавите неща за виното винаги е била историята зад всяка бутилка - къде е създадена, кой я е направил, в какъв тероар е расло лозето. Все фактори, които при всяка глътка ни карат да пътуваме мислено и да си представяме, че сме някъде другаде. В моменти и ситуации като сегашната, много от нас имат не само повече свободно време, но и нямат възможност не само да пътуват, но и дори да излизат от вкъщи. Тук на помощ отново може да дойде виното - или по-скоро четенето за него, като начин да ни отведе в някои от най-красивите кътчета на света.

Винаги има какво повече да научим за виното. Дори когато си мислим, че сме станали доценти по даден регион след много пътувания, дегустации и прочетени книги, откриваме, че се е появил нов подрегион, нови обозначения на етикетите, нови изби, или нови винопроизводители. Това винаги е бил един от най-големите проблеми при ученето за вино, но същевременно и най-големият чар - можем постоянно да преоткриваме даден регион и никога да не се уморим да му се наслаждаваме.

Интернет пространството е пълно с всякаква информация, онлайн курсове и статии на тема вино, което може да бъде полезно, но и много досадно, ако започнем да се лутаме прекалено много от една страница в друга. Затова тук ви представяме една кратка селекция на безплатни бази данни, където ще намерите най-цялостната информация по съответните теми, както и много онлайн практични тестове, чрез които да подобрите винените си познания.

Винена Академия на Риоха

Винанате Академия на Риоха е онлайн образователна платформа, съставена от различни онлайн курсове на английски и испански езин, всеки от които е безплатен.

Академията е повече насочена към винени ентусиасти, поради което е идеално място, където всеки с малко или без никакъв опит да научи повече за най-известният испански винен регион. Разбира се, от Академията не са пропуснали да помислят и за напредналите или професионалисти, като предлагат Диплома за вината на Риоха за търговия и дистрибуция (Diploma in Rioja Wine for Trade and Distribution), която се фокусира върху спецификите на продажба и дистрибуция на вината от Риоха. Дипломата за винен туризъм в Риоха (Diploma in Rioja Wine Tourism) пък е образователен курс по винен туризъм в областта. На края на всеки курс, получавате сертификат, който може да свалите и да използвате в бъдеще.

Кампус Шампан

Comité Champagne е съдружие на независимите производители в Шампан, Франция, които предлагат безплатно онлайн обучение на 8 езика - Champagne Campus.

Програмата предлага три нива - начинаещи, ентусиасти и любители, като според Comité Champagne те са подходящи както за любители, така и за професионалисти.

Преди да започнете, ще ви бъдат зададени няколко въпроса, които да определят нивото ви на познание за Шампан, след което ще ви бъде препоръчано едно от трите нива. Програмата изследва различните подобласти, лозята, винопроизводството, историята дегустирането на шампанско, като накрая има кратък тест. Като допълнение, може да свалите и специалната апликация на Champagne Campus, където има 150 въпроса за шампанското и региона.

Бургундия

За да навлезете в завладяващия свят на тероари и деноминации на този така известен френски винен регион е нужно единствено да отидете на сайта Discovering Bourgogne Wines. Доскоро той беше отворен единствено за професионалисти, но вече всеки винен любител може да се възползва за базата данни. Тя включва видеа, 360-градусови снимки, интервюта и тестове. Данните се обновяват постоянно с най-новите статистики и деноминации, така че е полезна спирка дори за напредналите в бранша.

И за да е по-забавно ученето, Bourgogne Maps предлагат детайлни карти на Бургундия, които са незаменим помощник в изучаването на региона. Картите имат интерактивни елементи, които показват всички лозя и апелации, така че по-запалените от нас могат да прекарат на сайта с дни.

Елзас

По подобен начин, официалният сайт на Vins Alsace предлага интерактивни карти на региона. Чрез тях може да изследвате всичко от различните почви, засадените сортове и апелациите. Не трябва да забравяме и изключителните 360-градусови снимки на региона, с които директно се пренасяме във френската провинция и далеч от вкъщи.

Шери

Едно от основните места за учене за шери е Регулаторният съвет на Шери (Sherry consejo regulador), който периодично предлага обучения за сомелиери, учители и работещи в сферата на ресторантьорството и виното. Но предвид усложнената ситуация, тези курсове в момента ще бъдат отложени.

За щастие, официалният сайт на вината от тази част на Испания разполагат с изключително богата и пълна информация за тези световноизвестни подсилени вина. Така че, докато изчакваме нещата да се нормализират, можем сами да прочетем всичко, което те ни предлагат като информация - от историята, през винопроизводството до бутилирането и отлежаването на вината.

Дегустиране на вино: Сензорни техники за анализ на виното от Калифорнийския университет, Дейвис

Този курс (Wine Tasting: Sensory Techniques for Wine Analysis by University of California, Davis) е малко по-сериозен и ще отнеме повече време, но за момента това не би трябвало да представлява толкова голяма пречка пред повечето от нас.

Курсът разказва на студентите психологичните аспекти на винената дегустация и ни учи как да подходим към една дегустация, как да подобрим винения си речник, да откриваме и по-добре да разбираме винените дефекти. Това е встъпителен курс в университета, който е безплатен за всеки след регистрация в платформата Coursera.

И накрая - неизменна и почти задължителна част от виненото обучение на всеки е и...консумацията на вино (с мярка, разбира се ;).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK