На обяд при Рафа Надал в Майорка
Ястията са с цени около 20 евро и включват типично испански, но и ястия от цял свят
Защо в Испания вечерят толкова късно?
По традиция отговорът на този въпрос се свързва с лежерния манталитет на испанците. Само че, причината е съвсем различна, разказва Джесика Джоунс в ВВС.
| Испанците живеят в грешната времева зона. И е така повече от 70 години. |
Един поглед на картата веднага дава обяснението. Испания се намира на ширината на Великобритания, Португалия и Мароко, т.е. тя принадлежи към часовата зона на Гринуич. Но Испания е в тази на Централна Европа, зедно с Белград, например, който е на над 2 500 км. на изток от Мадрид.
Защо това е така?
През 1940 г. генерал Франсиско Франко променя часовата зона на Испания, премествайки часовника с един час, в знак на солидарност с нацистка Германия.
На испанците, напълно съкрушени от гражданската война, и през ум не им минава да се възпротивят срещу идеята. Така те продължават да се хранят, както са правили винаги - обяд в 1 часа и вечеря - в девет. Само че сега един часът става два, а девет - десет.
След края на войната часовникът не се връща обратно.
През 2016 г. испанският министър-председател Мариано Рахой обяви, че правителството му обмисля план да въведе нов работен ден, който да свършва вместо в осем - в шест часа. Съществена част от плана е връщането към времевата зона на Гринуич, нещо, което разпали разгорещени дебати в страната.
Да бъдеш 60 минути назад от правилната ти зона означава, че слънцето изгрява по-късно и залязва по-късно, дарявайки страната с великолепните дълги летни вечери и залези в десет вечерта. Хората от туристическия бизнес в Испания смятат, че това е магнит за гостите на страната. Местните власти на Балеарските острови, които включват Майорка, Менорка и Ибиса, са твърдо срещу идеята за промяна на часовата зона, дори започнаха кампания за целогодишно лятно време, за да подволят на гостите си да се възползват и от мекия им зимен климат.
В същото време за много испанци животът в грешната часова зона означава по-малко сън и понижена продуктивност. Средностатистическият работен ден в Испания започва в девет сутринта. След двучасова обедна почивка между два и четири, работниците се връщат на работа, която приключва в осем. Така социалният живот остава за по-късните часове. Централните новини по телевизията не започват преди десет.
В същото време в северозападния район на Галисия през зимата слънцето не изгрява преди девет, което означава, че хората там започват работа по тъмно.
По традиция испанците наваксват късното лягане с двучасовата обедна почивка, или с прословутата сиеста. Промяната на работния ден би засегнала обедната дрямка, въпреки че все още се обсъжда дали хората биха се съгласили с нея. Изследване от януари тази година показва, че по-малко от 18 % от испанците се възползват редовно от обедната почивка, а близо 60 % никога не правят сиеста. Нещо повече, бизнесите в големите градове и курорти никога не спират работа по обяд.
Но според икономиста Нуриа Чинчила, експерт в Instituto de Estudios Superiores de la Empresa в Барселона качеството на живот на испанците е много по-важно, отколкото допълните час или два вечерна светлина за туристите.
"Ние сме в състояние на постоянен джетлаг", казва тя за ВВС. "Туризмът винаги ще е налице и на туристите не им пука. Броят часове със слънчева светлина ще е същият, независимо дали е един допълнителен час сутринта или вечерта."
На обяд при Рафа Надал в Майорка
Ястията са с цени около 20 евро и включват типично испански, но и ястия от цял свят
Пако Ронсеро: един шеф-готвач между Michelin и Iron Man
Говори създателят на Sublimotion, смятан за "най-скъпия ресторант в света", който сега е на гастрол в Дубай
Лоша година за виното в Испания
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.