Защо в Испания вечерят толкова късно?
Лоша година за виното в Испания
| 2017 г. се очертава като много лоша реколта за испанските винопроизводители. Повече от половината региони в Испания са в извънредно положение, след рекордните жеги и суша тази година. |
За винопроизводителите това е задълбочаване на проблемите от пролетта, когато имаше нетипични слани, последвани от най-горещия април за последните 20 години. Според испанския вестник El Confidencial в някои региони на Испания реколтата ще бъде намалена наполовина, като на места загубите вече са достигнали до 90%.
Притесненията на прозиводителите са, че ако температурите продължат да се покачват, освен количеството, ще падне и качеството на гроздето, тъй като гроздовете ще презреят, което ще доведе до по-небалансирани и по-високолакохолни вина.
Пролетните слани превзеха и най-известния испански регион - Риоха, най-вече Риоха Алта и Риоха Алавеса. Пострадали са повече от 50% от насажденията. Това ще засегне най-вече производитлите на по-ниския клас вина, защото цената на гроздето ще скочи, което ще се отрази на крайния продукт.
Между 70-80% от лозята в Биерсо, северозападна Испания също пострадаха от сланите, докато в Галисия щетите по насажденията достигнаха 70%.
Защо в Испания вечерят толкова късно?
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.