От Токио до Лима: нова глава в гурме сцената на София
От редактора: Бъдещето е за мечтателите... които запретнат ръкави
| Този материал е част от летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli. |
Понеже не е опетнено от фактите на реалността днес, бъдещето съдържа обещание - или поне надеждата - че всичко е възможно. Море до колене, вятър в косите, а кой знае, може утрешният ден да донесе по-красиви хора, по-голяма заплата, по-вкусна храна. В мечтите обаче удобно понякога забравяме, че обикновено тези подобрения утре изискват усилия днес. За мечтаното изваяно тяло за показ на плажа трябва да започнем тренировки месеци по-рано, за по-високо качество на живота трябва да се борим всеки ден - с малките и големите избори, които изпълват деня ни, а ако трябва - и с протести и шумно.
Затова на този брой гледаме особено отговорно: не просто си помечтахме какво искаме да бъде бъдещето на храната, а и поработихме здраво за него. Създадохме хибриден формат събитие - фест и вкусни лекции и демонстрации, в рамките на дебютното издание на GourmEAT the future. От сцената му зададохме много въпроси: от по-философското - какви са решенията "от фермата до масата", до по-битовото - как да намалим отпадъка и от корите на банан да сготвим вегетарианско дърпано "свинско"; от това има ли в чинията ни място за насекоми до смисъла от натуралното вино. Изобщо сцената на новото ни събитие предизвика дебати, зададе въпроси и очерта поне 17 визии как може да изглежда бъдещето на трапезата ни.

Но нека си дадем сметка, че то е колкото колективно, толкова и лично. Вижте корицата на списанието отново: там всеки е създал своята реалност - един суши меса на терасата, друг отглежда градинка на балкона, трети си е приятел с комшията, четвърти е в настроение да се наслади необезпокоявано на чаша-две вино. Да, споделяме с общността си един град или село, но изборите ни са индивидуални.
Подарявам следващите редове лично на ВАС.
Да, точно на вас и вашето лично гастрономическо бъдеще. Какво бихте искали да "пожънете" след година? Или след три? Трябва да го посеете сега. Днес, тази седмица, този месец.
Може би искате да започнете да рециклирате.
Или да създадете блог за десерти.
Да имате повече време за кулинарни пътешествия?
Да готвите повече у дома вместо навън?
Изборът е ваш, от мен вместо картичка с подаръка получавате срок, цел и първа стъпка. Останалото го пишете вие.
Може да го направите директно ТУК (анонимно) или да ни пуснете отговор(и) чрез снимка/стори/пост в Instagram или Facebook, като ни тагнете. Питаме ви, защото искаме да изградим една по-ясна картинка за какво мечтаят бакхустниците в България.
След 1 година искам..................................................
и затова още тази седмица ще .................................
След 3 години искам ..................................................
и затова още този месец ще ......................................
Да ви е сладко!
И благодарности на илюстраторката Нанда Ментешева за прекрасната корица.
От Токио до Лима: нова глава в гурме сцената на София
Поверително от кухнята: моето лято като готвач в Синеморец - Част I
От редактора: Пенливи и пиперливи - размисли за балончетата и Балоните
Декемврийските мъдрости на един глаДен редактор
Филип Кури: Десертът е последната граница преди новата ера на храненето
За растителните алтернативи, нови приложения на добре познати съставки и ползите от диета без животински продукти
ОТ БРОЯ: Какво пием това лято
Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
ОТ БРОЯ: С аромат на босилек и прясна паста
Късче Италия в сърцето на София
ОТ БРОЯ: На пазар през лятото: къде, какво, защо?
Обиколка из благата на три града в България и един на път за морето в Гърция
ОТ БРОЯ: Най-добрият подарък - незабравимо изживяване
Онлайн фабрика за богати емоции
ОТ БРОЯ: Шеф Валери Русанов за юфката, уюта и модерната българска кухня
Разговор с главния готвач на един от най-новите ресторанти на София - Cookó, в 5-звездния хотел Junó
Пием Пиемонт
3 дни сред стръмните склонове на Бароло, довели до възклицанието "Дай боже всекиму да предобри с небиоло!"
ОТ БРОЯ: Вкусоубежище в Пловдив
Кулинарно пътешествие по новаторски път в Tables | Brunch & Dinner
ОТ БРОЯ: Тарама турне из Южното ни Черноморие
От Градина, през Варвара до Синеморец
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
Whisky Show Bulgaria 2025 отново събира изключителни и редки представители на уискито
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност