Храна

#ЧревоугодноМиЕНия - градскоморски обиколки през юни

Бакхус 04 юли 2022, 14:45

Певицата Ния Петрова - да, същата, която спечели "Гласът на България", ни показва едно ново амплоа: веднъж преди нейно участие и на по бира се заговорихме за страстта й към кулинарията и я опознахме в светлината на изключителен ценител на всичко, свързано с храна, вино, а и миксология. Така се роди рубриката "Чревоугодно ми е, Ния". В Instagram профила ни очаквайте видео срещи с нови и стари места, познати и непознати ястия, рецепти.

Ако нямате Instagram, то може и да сте пропуснали: по няколко пъти месечно за по 24 часа Ния Петрова "отвлича" профила ни в социалната мрежа и го повежда (а с него - и вас, аудиторията ни) към различна дестинация. Апетитни спирки, сочни сосове и коментари - всеки път темата е различна, но кулинарното любопитство си остава. След като през март разбрахме къде е най-вкусният хот-дог в София, април беше подобаващо отпразнуван с брънч, още брънч, отново брънч, а юни започна с шестото издание на нашия Бакхус StrEAT Fest, след което гладният ни кореспондент се насочи към голямото синьо и акостира в гастрономическите ширини на село Варвара.
От града

Който е бил на StrEAT Fest-a, знае, че трудно може да се обобщи изяденото и изпитото там. За шеста поредна година екипът на Бакхус събра на едно място гурмето на София (и не само) на Женския пазар, където посетителите бяха безмилостно изложени на разнообразни вкусове и аромати. Ния, се оказа, била толкова захласната по видео репортажа, че не направила нито една снимка на храна! Но пък успя да провокира куп участници да опишат феста само с една дума. Хубаво обобщение: забавление, емоция, пъстрота, кеф, парти, общност, вкусно.
От морето
Странджа бусът се намира в сърцето на Варвара. Цялото място е построено от материали, събирани от стари и порутени къщи из селото. А зад буса се отглеждат билки и подправки, които домакините на заведението използват в кухнята.

Менюто е Tex-Mex (смесица от мексиканска, испанска и американска кухня), което си е рядкост в този район.

Домашна лимонада с дива мента от плажа
Грингас със свинско и ананас
Кесадия Бирия с бавно сготвено телешко и хариса

На следващия ден Ния ни заведе (ние въздишахме, гледайки сторита) до "Старци разбойници", култoво за село Варвара заведение, дом на хедонизма в най-чистата му форма. Менюто му си служи с благозвучни наименования като "миш-маш за художници". Ето пък какво си избра Ния за хапване:

Хумус с цвекло
Тарама хайвер с домашна содена питка
Запечено сирене със сладко от смокини, орехи и салвия
Шакшука с нахут

Гастрономическата обиколка на Ния продължава през юли, а вие последвайте профила ни в Instagram, за да сте винаги в крачка с #ЧревоугодноМиЕНия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK