Храна

ОТ БРОЯ: А съседите какво ще (по)кажат?

София Павлова 23 август 2021, 11:56

Макар недостатъци на интернета да има немалко, хубавите черти на дигиталната революция са тези, които ни карат всяка сутрин заедно с очите да отворим и социалните мрежи. Кулинарното блогърство веднага се нарежда сред заслужилите примери за полезно съдържание и заради тях днес съществува парадоксът, че макар и да ни делят повече години от прадедите ни, ние, съвременните хора, сме по-близо до рецептите им, отколкото са родителите ни. Блогърите ни пестят време в лутане и грешки, но и представляват мост между хора с общ корен, но пръснати в различни държави или дори епохи.

Сега кулинарната длан на света е широко отворена и готова да приеме всеки, който открива в храната чувство на споделеност. Подбрахме ги ние, за да не трябва да търсите вие: няколко кулинарни блогъра, по един от балканска държава, които са подходящи както за ентусиасти, така и за по-опитните навигатори в кухнята. Стилистиката и продуктите им са шарени, има и за месоядните и за постещите. Гастрономическата разходка е за удоволствие и не претендира за изчерпателност (че и кой би могъл!), а е по-скоро гид в огромното море от информация онлайн.
Ако сте новак и тепърва искате да разберете какво всъщност включва албанската кухня или ако пък при пътуване до Дубровник сте харесали ястие и сега се чудите дали може да го повторите у дома, ще откриете отговори в миниатюрните вселени, които сме ви подбрали по-долу. Ще научите и един-два исторически урока по пътя както и една новина около кипърското сирене халуми.

The Balkan Kitchen
Ирина, Северна Македония

При родената в Скопие Ирина всичко започва с петдесетарската книга на баба ѝ "Голямата национална готварска книга на Югославия". Там тя открива рецепта, срещу която е записана датата на собствения ѝ рожден ден. Ястието бива приготвено в чест на раждането на внучката.
Днес една малка кухня в Южен Лондон е всекидневно поле за изява на балкански рецепти.
В блога на Ирина откриваме блюда, характерни за различни държави от вече бивша Югославия, а идеята за всяко ястие идва от спомени и дочути истории, наследени готварски книги, надраскани стари тетрадки. Ирина вярва, че въпреки турбулентната история на балканските народи ние винаги сме имали и ще имаме повече общи неща, отколкото различия. Все пак какъв вкус може да има кухнята, обединена от шест държави на един полуостров? Епична, разбира се.
Къде:
balkankitchen.co.uk

Instagram: balkankitchen

Тавче гравче - традиционно македонско блюдо с боб, кромид лук, олио, сухи червени пиперки и подправки

Afrodite's Kitchen
Кристина, Кипър

След преживяването на личен катарзис някои посягат към стимуланти, други се самоизолират завинаги, а трети заменят дебелите томове по право с готварски. Такъв е случаят с родената в Канада с гръцко-кипърска жилка Кристина, която се завръща към корените си и от юрист се превръща в кулинар.
Пише, издава книгата Cyprus Cuisine и поддържа блог с отлично снимани рецепти, които читателят чувства близки в мига, в който ги види. Фотегенични, но и "наши" (без октоподената чорба, съгласихме се), достъпни и неимоверно уютни, те се вписват в разказите на Кристина за съвременните семейства, които все още правят домашно приготвен зехтин, а съседите редовно си разменят отгледани в собствените градини смокини, помело, грозде, бадеми, круши и, разбира се, маслини. Днес кипърската традиционна кухня представлява вкусно съчетание от ястия, чийто произход може да бъде проследен до Близкия изток, Средиземно море и Южна Европа. И всички те чакат да бъдат сготвени от по-екстровертните в кухнята читатели.
А от тази пролет единствено сирене халуми, което е произведено в Кипър, ще има право да се нарича "халуми". Страната е въвела сиренето в регистъра на ЕС за защитени наименования за произход.
Къде:
afroditeskitchen.com
Instagram: afroditeskitchen
When Feta Met Olive
Доника, Албания

Още един мост между Балканите и Канада, този път в лицето на блогърката Доника от Албания, нищо че името на блога ѝ ще ви подлъже, че сме в Гърция. Причината е, че тя изпитва особена привързаност към сиренето и маслините заради спомените за дядо ѝ Хаджий: той не сядал на масата, без да има няколко вида фета, с която си похапвал диня, и маслини, които му вървели с хляба. Блогът на Доника представлява почит към храната на разнообразните култури, които текат във вените й - албанска, италианска, турска и македонска. Рецептите не са никак малко, подредени са по вид ястие и азбучен ред, а доста от тях са съпроводени и от интересна история за произхода им. When Feta Met Olive определено е един от най-впечатляващите блогове, на които попаднахме, докато отсявахме какво да остане в този списък. Всяка рецепта представлява и кратък урок по кулинарна културология. Ако изпитвате по-изразено влечение към Албания, прочетете и интервюто ни с Н.Пр. Доника Ходжа, посланик на Албания у нас.
Къде:
whenfetametolive.com
Instagram: whenfetametolive

Тав коси - албанско ястие с печено агнешко, кисело мляко и яйца

Da mi je nešto slatko
Ана-Мария, Хърватия

Ана-Мария е сред успелите в бранша и по-разпознаваеми за широката публика блогъри: има сайт с традиционни рецепти, служещ и като гид за вкусни места в Дубровник, но освен това тя самата е собственик на ресторанта в курортния град Pantarul ("вилица" от хърватски). Хърватската кухня е разнородна и е известна с отделно развитите си региони, а разликите си личат особено ясно, ако сравняваме континенталните части с островните. Някои особености са толкова специфични, че дори не е чувано за тях в други области на страната. Континенталната кухня се определя предимно през контакта със съседите по суша - в по-отдавнашната история близостта е била славянска, докато в по-новата история е с кухните на Унгария и Турция, като се използват животинска мас за готвене и подправки като черен пипер, червен пипер и чесън.
Крайбрежният регион пък е оформен под гръцко и римско влияние, като средиземноморският полъх не може да бъде сбъркан. Разбирайте щедро количество зехтин и засилено присъствие на розмарин, салвия, дафинов лист, риган, канела, карамфил, индийско орехче, кора от лимон и портокал.
Преди години като в отдавна изтъркан филмов сюжет Ана-Мария осъзнава, че работата в офис не е точно за нея, напуска и започва да пише за храна, а впоследствие издава и готварска книга, посветена на дубровските ястия. Книгата получава отлични ревюта и международната награда Gourmand. Втората ѝ книга пък събира най-доброто от менюто на Pantarul за всеки, който иска да впечатли гостите на вечеря у дома.
Da mi je nešto slatko съдържа полезна информация за Дубровник, неговите емблематични места и обитатели, а рецептите са подредени спрямо четирите сезона.
Къде:
damijenestoslatko.com
Instagram: anamarijabujic

Бродето - хърватска морска яхния, характерна за Далмация, Кварнер и Истрия. Приготвя се от няколко вида риба, подправки, зеленчуци, бяло или червено вино, а понякога и оцет

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK