ОТ БРОЯ: Драгашани, не Дракула
Чудатите любовни истории и чудните вина на три румънски изби
Новият брой на Бакхус: Балканите - ние им принадлежим, но дали ги познаваме?
Горните думи дойдоха от Мария Жекова, победителката в последния сезон на MasterChef. Тя спонтанно ги изрече, докато правихме интервюто, което ще прочетете в летния ни брой, защото непринудено се зарадва, че разговорът ни ще присъства в списание с именно такава тематика. Личната история за момента, когато е осъзнала стойността на Балканите в собствения си живот, също е там.
Дали ги познаваме, наистина? Не е същото да усещаш нещо и да го знаеш. Първото затопля тялото отвътре и го кара да трепти в очакване и плам, а второто е като ребус за мозъка.
Балканския дух го усещаме, в него сме врели и кипели, той е във всяка клетка -
дори и за онези от нас без излишен уклон към патриотизъм. Долавяме го с първия полъх от чушкопек, с вкуса на прясната риба през лятото по малките семейни заведения по Черноморието или с нетърпението, с което ръцете ни инстинктивно взимат тирбушона и отварят бутилка мавруд. Темата на броя е едно богато, шарено угощение в преклон пред вечната полемика кой е измислил скарата, мезетата и анасонлийката.
Надявамe се, че след като прочетете новия брой на "Бакхус", да изпитате и втория компонент, т.е. да сте придобили малко повече знания, да сме ангажирали ума ви да търси и да любопитства още. Ще ни е интересно да ни пишете, ако вашите рецепти и спомени от баби и дядовци са различни от описаните тук. По всяка вероятност ще бъдат.
В броя ви отправяме и покана - съвсем истинска, не метафорична: елате на
първия по рода си фестивал за размяна на рецепти за баница
на 3 юли от 10.00 до 19.00 часа в градината на ул. "Шипка" 23 -
вижте повече ТУК и запомнете, че макар и абсолютно безплатно, събитието има вход: билетът ви за влизане е любимата ви рецепта за баница.
Засегнахме и онази тема. Да, същата. Но предвид факта, че вече подготвяме 20-ия юбилей на наградите "Ресторант на годината", които тази година са подчинени пак на темата Balkan Spirit, вярваме, че това е последният брой, в който говорим за пандемията. Градът е гладен и заведения дебнат отвсякъде, но кое е най-доброто от тях за 2021 г.? Запазете си датата 30 септември в календара.
Благодаря ви, че сте част от публиката на "Бакхус". За мен той е първият начело на "Бакхус" и е чест за екипа ни да има доверието и любопитството ви.
Броя вече може да намерите в търговската мрежа или да го поръчате ТУК.
ОТ БРОЯ: Драгашани, не Дракула
Чудатите любовни истории и чудните вина на три румънски изби
ОТ БРОЯ: Да празнуваме! Но какво?
От кухнята на кампаниите за прокупац и вранец в очакване на Деня на мавруда
Гласувайте за любимия си ресторант до 25 септември
Подкрепете своя фаворит в годишните награди "Ресторант на годината Acqua Panna & S.Pellegrino" и спечелете кошница с подаръци
ОТ БРОЯ: А съседите какво ще (по)кажат?
Кулинарни блогъри от Балканите, от които да научим туй-онуй
ОТ БРОЯ: Едно кафе с ракия, моля
Посланикът на Албания Н. Пр. Доника Ходжа за бюреците, гозбите, виното и Ривиерата. Тяхната, разбира се, не френската
Отглеждането на традиция с грижа
Пътят на българския домат - от създаването на сортове до приготвянето на традиционни български ястия с модерен прочит
Някои звезди са на небето, други - в балканското меню: Словения
Словения, страна с автентични вкусове и новаторска кухня, е сред задължителните спирки на всеки пътуващ гурман тази година
По пътя към легендата
Ресторант в сърцето на града обединява класика и модерност
ОТ БРОЯ: Panta rhei в кухнята на емигранта
Какво е да готвиш "българско" в чужбина и колко българско е то
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.