На по чаша

TEAsting: Корени и плодчета за имунитет

Текст и снимки: Владислав Христов 22 май 2023, 12:11
Вляво - Коренна сила, вдясно – Сладка пролет Коренна сила Коренна сила Сладка пролет

Сладка пролет и Коренна сила накратко

Цвят
Според времетраенето на запарката, Сладка пролет - бледо розово до червено.
Коренна сила - златист до светло кафяв.

Стил
За всекидневна употреба, подходящи през зимата и пролетта, безкофеинови, имуностимулиращи антиоксидантни, нормализиращи хормоналните нива.

Типични за
Европа

Аромати и вкусове
И двата чая имат натурална сладост идваща от женското биле. Сладка пролет - плодово-цветист нос, ефирно тяло с преобладаващо влияние на каркаде, финал с нотки на къпина и ягода. Коренна сила - аромат на куркума, плътно, джинджифилово тяло, на финала - загатнат рожков и отново куркума.

Методи на производство
Сушене на съставките на сянка и смесване в определени пропорции. Без добавяне на
изкуствени аромати.

Приготвяне
2 грама от сместта на 250 мл. вряла вода (100 градуса), запарка от 5 до 10 минути в
зависимост от желаната интензивност.

Консумация
През целия ден, между храненията. Подходящо е съчетаване с пчелен мед.

Пролетта е сезон, в който не само времето е променливо, но и тялото ни изненадва с постоянните си капризи. В миналия TEAsting потърсихме свежестта и ефирността на два бели чая, а сега ще заложим на нещо съвсем различно - плодове и корени.

А сега - накъде? Смесите са цяло море. Този път с домакина ни от Чаена къща Пловдив Адриан Кумбилиев избягваме от класическата формула, която разчита основата да е черен или зелен чай. Ще тестваме две смеси с различен състав, но със сходно имуностимулиращо действие: Сладка пролет и Коренна сила. Имената им са красноречиви и отправят директно съм съдържанието им.

Първата смес - ябълка, черен бъз, цвят хибискус, женско биле, листа и плод от къпина, а втората - джинджифил, куркума, корени от глухарче, рожков, цикория, женско биле. Свързващият елемент между двата чая е сладкият корен, познат в народната медицина и като сладник, женско биле или лакриц. Заради голямото количество на веществото глициризин, което е естествен подсладител, коренищата на това растение са на почит в кулинарията. Тук няма как да не споменем любимите лакрицови бонбони на Пипи Дългото чорапче. Освен за производството на лакомства, женското биле се използва и за лечение на ендокринни заболявания и нормализиране на хормоналния баланс, така че присъствието му в чаените смеси е винаги добре дошло.

Вляво – Коренна сила, вдясно - Сладка пролет

Кои са съставките, носещи характеристиката на региона ни и добре познати в българското билкарство? Т.нар. Коренна сила съдържа корени от глухарче, а те са истинско съкровище - изключително богати на фибри, калий, калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, а също така и на витамини от групите B, C и D. В Сладка пролет има плодчета от черен бъз, също много богати освен на микроелементи, но и на флавонoиди, което го прави силен имуностимулатор. По всичко личи, че си имаме работа с две много мощни по съдържание чаени смеси, комбинирани така, че да доставят на тялото, точно веществата, които му липсват през пролетта.

"Двата чая покриват целия спектър от сетива: първо са много красиви на цвят, после ухаят чудесно, а за финал идва страхотният им вкус. За първи път ще си позволим в нашите дегустации да прибавим мед в отварата, ще използваме акациев, който е по-фин и няма да натовари с допълнителна тежест вкуса. Той допълнително дава енергия на тялото. Докато да се слага мед в черните, белите и зелените чайове, за ценителите е нещо по-скоро необичайно, то при билковите и плодовите е съвсем нормално. За подсладител може да се ползва и нерафинирана захар или небет шекер, всичко зависи от вкуса на консуматора", съветва чаеният ни експерт. Според наблюденията му по време на пандемията, много хора са започнали да четат на тема природно имуностимулиране и да се учат как да използват най-добре за зравето си богатството на билките, подправките и корените.

"Куркумата стана най-търсената подправка поради свойството й да засилва имунитета. Но и при нейната употреба има специфики. Комбинирането й с черен пипер засилва полезното й действие, например. Вече се сблъскавам с един подготвен тип потребители, които знаят какво точно търсят и за какво може да им помогне дадена билка. Отделно барманите много допринесоха за популяризиране на този тип чайове, съчетавайки ги с други съставки за направата на коктейли и авторски напитки. Дори клиентите започнаха да обръщат внимание и на съдовете, в които пият чая. Нежността на чашата допринася за цялостното приятно усещане", категоричен е Адриан. И веднага след това предлага за теста да използваме чаши от тънкостенен немски костен порцелан.

Дегустацията
Щом ще приготвяме плодови или коренови смеси, е важно да не забравяме, че колкото повече времето за запарка се увеличава, толкова по-наситен става цветът и вкусът на напитката. Нужна ни е вряла вода с температура около 100 градуса. Запарката е от 3 до 10 минути в зависимост от интензитета, който искаме да постигнем. Двата чая ще ги тестваме първо чисти, а след това и с добавен акациев мед.

Вляво – Коренна сила 5-минутна запарка, вдясно - Коренна сила 10-минутна запарка с интензивен цвят
Сладка пролет: 10-минутна запарка с интензивен цвят

Започваме от по-лекия, плодово-цветист Сладка пролет. Една от отличителните му характеристики е розовият цвят, а главната причина за това е наличието на хибискус (каркаде) и плодчета от черен бъз. Ароматът, който ни посреща, е нежен с приятни киселини. Заради вкусовата интензивност на каркадето тялото почти изцяло е завладяно от него, но се усеща и естествената сладост на женското биле. Финалът е изцяло плодов, с нотки на къпина и червена ябълка.

На съвсем друг полюс е Коренна сила, тук имаме една отвара със златен цвят, откриващият аромат е на куркума, плътното тяло е с лека джинджифилова лютивост, балансирана от сладкото женско биле. Куркумата царства на финала, а рожковът е приятно загатнат.

Адриан Кумбилиев, Чаена къща - Пловдив

Не съм почитател на меда като добавка в нито един чай, но смело мога да заявя, че от него тези две смеси могат само да спечелят. Неутралният акациев мед подсилва цялостното сладко усещане, без вкусово да обременява напитката, в същото време придава плътност и сгряващ ефект. В това студено и дъждовно време, определено Коренна сила ми допада повече, но рано или късно слънцето ще изгрее, тогава съвсем сериозно мисля да пробвам Сладка пролет във вариант на студен чай.

Очаквайте следващия ни TEAsting - минаваме на класическа вълна, ще дегустираме два вида Ърл Грей.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK